StoryEditor
Obalabivša vojarna

Nitko ne bi smio ovako živjeti, solinski branitelj treba pomoć: ‘Ovdje smo od 1995., sve se urušava, a iz Ministarstva kažu da im nismo jedini‘

17. svibnja 2020. - 08:34
Branka Samardžić u razgovoru s Antom Tešijom i suprug Rafajel u pozadiniAnte Čizmić/HANZA MEDIA

Ni jedna obitelj ne bi trebala ovako živjeti! Dužnost našeg društva je da im pomognemo – pozvao nas je Ante Tešija, nekoć aktivni lokalni političar, a danas “samo” pisac i humanitarac, dok smo ulazili u dom obitelji Samardžić, u prostore nekadašnjega vojnog objekta, a nakon privatizacije u vlasništvu tvrtke “Salona graditelj”, Priko vode u Solinu.

Kao da je neprijateljska vojska prošla cijelim katom tog objekta, tako izgledaju neke od prostorija. Ostaci stropa na podu, rasulo se sve po namještaju, skršeno sve što je bilo u sobama. Velika je vlaga dala tome još dodatni utjecaj... Parketi će možda uspjeti još malo izdržati, prozori oblijepljeni selotejpom, svaka bura traži novo staklo...

– Zar ovako živi jedan hrvatski branitelj? – govori nam Tešija dok sjedamo za stol, gdje skrštenih ruku o svojoj situaciji jedva progovara Branka Samardžić, dok suprug Rafajel stoji pokraj nje.

image
Propadanje stropa posljednji je 'udarac'
Ante Cizmic/Cropix

– Suprug je prvo radio u Vojnoj pošti, to je ovde bio jedan mali grad za sebe, sa spavaonicama, ambulantom, restoranom, kupatilima..., pa je onda radija u tunelima pod zemljom, pa je iša u rat, bija je u 126. sinjskoj bojni... Kad se vratija iz rata, firma zatvorena, nema posla, nema para, živili smo od dječjeg doplatka... Primili su ga ovde u “Salona graditelju” da radi ka stražar, i tu smo, u ovin prostorima, od 1995. godine, čekajući kako će se nešto promijeniti nabolje...

Prije smo bili u prizemlju, a onda kad su ga iznajmili, preselili smo se na kat. Stalno nam je netko obećava da će nešto riješiti. Obećavali su nam bili stan u zamjenu za dionice, ali ništa od toga – iznosi nam 53-godišnja Branka situaciju iz koje više ne vidi izlaza.

Kreditna nesposobnost

– Obraćali smo se većinskom vlasniku “Salona graditelja” Planku Mimici, koji nam je obećavao pomoći, ali su navodno zbog situacije s koronom trenutno zaustavljeni neki njegovi projekti. Obraćali smo se bivšem i sadašnjem gradonačelniku Solina, Ministarstvu branitelja, daleko smo na listi za braniteljski stan, pisala sam i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović..., ali još uvijek pomoći nema – pokušava Branka suspregnuti suze.

Svi u sobi na trenutak šutimo.

Taj uzdah i grč govore nam o težini svih problema.

– Moj muž ništa nije tija, ali se na kraju razbolija, ima PTSP. Da vi samo znate kakav je taj život, nisam ni ja mogla virovat da će to tako bit, koliko smo išli po bolnicama, šta smo sve prošli. Jedini koji ga je obilazija u bolnici, i na tome mu od srca zahvaljujem, je Željko Baričević iz solinske Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a. Puno znači kad vidite da niste sami – ističe naša sugovornica i dodaje kako su prije godinu dana poslali zahtjev Ministarstvu hrvatskih branitelja za žurno rješavanje zahtjeva za dodjelu stambenog kredita za kupnju stana ili kuće.

– Odgovorili su nam da ima još slučajeva koji nisu riješeni, a koji imaju prednost, jer je on 20 posto invalid, iako ima i PTSP i srčani je bolesnik, ima i stentove... A, kreditno niste sposobni, njegova mirovina je 2900 kuna, a di ćete u podstanare, ko će vas primit kad čuje da se nosite s PTPS-om – govori dalje Branka pokazujući na odgovor spomenutog ministarstva.

– Budući da nismo vlasnici ovdje, nemamo pravo ni na vlastiti priključak za struju, pa se često događaju situacije s isključivanjem. Onda izbacuj iz frižidera, ubacuj u frižider..., a šta da vam kažem – jada se Branka, koja ne sjedi inače doma, kako bi neki zlurado mogli pomisliti. Žena već 22 godine radi “muški posao”, vozi viljuškar.

– U cijeloj ovoj situaciji odgojili su krasne sinove, jedan od njih je i dugogodišnji darovatelj krvi – uključuje se i inicijator akcije Ante Tešija.

Svakodnevna opasnost

– Stanujem tu u susjedstvu, nisam nikad znao da ovdje netko živi, a pogotovo u ovakvim uvjetima, mislio sam da su ovdje samo magacini, poslije sam saznao da su nam i sinovi prijatelji.

Ovdje je potpuno jasno da ova familija treba pomoć društva jer su očito izigrani od “Salona graditelja” – dodaje Tešija.
Dobili smo na mobitel i većinskog vlasnika Planka Mimicu kojeg spominju Samardžići. On nam potvrđuje da ima u planu jedan investicijski projekt, koji je, nažalost, zaustavila ova situacija s koronom i kako ima namjeru pomoći ovoj obitelji u rješavanju stambenog pitanja, te kako će dati sve od sebe da u razgovoru s Gradom pokuša iznaći neko rješenje.

image
Ako želiš u kupaonicu zimi, ne pomaže ni grijalica
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

– Krivine kojima se ova familija izbjegava su sramotne, pozivam zato i gradonačelnika i župana da pomognu riješiti ovaj problem. Ako nema neki stan, neka nađu neku parcelu, otkupe od privatnika ili nek daju državnu, ne mora biti velika i neka dalje prepuste njima i nama koji smo spremni pomoći, a ja sam siguran da će se mnogi građani priključiti.

Moram kazati kako župan Blaženko Boban nikad nije odbio moju pomoć kad god sam radio za dobro nekih obitelji, za Ćalete u Ogorju isti tren je dao i dvostruko, obitelji Bušljeta, koju sad sređujemo u Ogorju, spojio je struju...

I zato svatko tko želi pomoći neka nam se javi, a znam da hoće jer hrvatski narod je human, njega treba samo potaknuti, ali nam trebaju preduvjeti, ne možemo raditi u zraku, a svatko može pomoći na svoj način.

Ovo ovdje nije nikakav stan, već svakodnevna opasnost koju mogu zajednički riješiti “Salona graditelj”, Grad, Županija, branitelji, humanitarci Solina; fala Bogu, ima nas... – zaključuje Tešija.

Ante Tešija: Pomagali smo i drugim obiteljima


– Imamo iskustva po ovom pitanju jer smo, primjerice, pomogli obitelj Radoš na Sućidru, izgradili potpuno novu kuću, zatim pomogli obitelji Ćaleta u Ogorju, gdje je strop također pao na familiju dok su spavali, potpuno smo uredili kuću, radimo na rješavanju problema obitelji Bušljeta u Raduniću u Ogorju, gdje smo im doveli struju, legalizirali objekt i sad se uređuje unutra i bilo je još drugih projekata gdje smo kao građani dobre volje sudjelovali – govori Tešija.

Ninčević: Grad je voljan pomoći, ali većinski vlasnik treba dati maksimum


– Nažalost, Grad u ovom trenutku nema stan ni bilo što drugo u svome vlasništvu za nužni smještaj ove ili bilo koje druge obitelji. Međutim, voljni smo pomoći i uključiti se. Prvo ćemo poslati našeg inženjera da pogleda može li se bar privremeno nešto tu dovesti u red, naravno uz suglasnost vlasnika "Salona graditelja". Pozdravljam ovu akciju građana, ali očekujemo i od vlasnika objekta da se maksimalno uključi, i to ne samo deklarativno – veli gradonačelnik Dalibor Ninčević.

– Grad je, dakle, voljan sudjelovati, na koji točno način, to još ne mogu reći dok ne vidimo cijelu situaciju, budući da u Solinu, nažalost, postoji još obitelji koje žive u teškim materijalnim situacijama, isto tako i branitelja, kojima smo pokušali i pokušavamo pomoći. Postoji ideja kod nas u Gradu da pokušamo, u dogovoru s Ministarstvom branitelja, naći jednu parcelu da se napravi nekoliko stambenih jedinica za takve najugroženije obitelji koje nisu stambeno zbrinute – poručio je Ninčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 22:59