StoryEditor
ObalaAL‘ IMAMO SCREENSHOT

Nakon što smo objavili kako u Dugom Ratu pozivaju na misno slavlje dok se još može, poziv je čudom nestao s Facebook stranice dugoratske župe 

19. ožujka 2020. - 15:19
Dugi RatFb Župa Svetog Josipa

NOVO: 

Nakon što smo objavili kako u Dugom Ratu pozivaju na misno slavlje dok se još može, poziv  je čudom nestao s Facebook stranice dugoratske župe, a u našu redakciju je stigao poziv kako nikakve mise tamo danas nema. Screenshot zna biti gadna stvar, a ovaj dokazuje da ga je itekako bilo.

image
Ovako je do maloprije pisalo na FB stranici Župe u Dugom Ratu

Danas je blagdan svetog Josipa, dan kada bi tradicionalno brojne crkve po Hrvatskoj trebale biti pune vjernika. Ne i danas. Koronavirus je polako zapasao sve pore našega društva, stariji ljudi ne bi smjeli uopće izlaziti iz kuće, a njih je u crkvama najviše, pa se i broj vjernika na misama drastično smanjio.

Hrvatska biskupska konferencija je u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva donijela mjere protiv širenja koronavirusa u crkvenim prostorima, javljaju i u Župi svetog Josipa u Dugome Ratu.

Jedna od tih mjera, ona najdrastičnija, jest da se od sutra sve svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

U Dugom Ratu bi, dakle,  da nije korone, danas bila velika fešta, mještani bi u najljepšoj misnoj robi otišli na misu, a onda se pogostili s rođacima i prijateljima. 

Ali, ali...! Pazite što danas piše na Facebook stranici dugoratske župe:

- Kako te odredbe stupaju na snagu tek sutra, danas će se ipak slaviti sv. misa u 16.30 sati - poručili su tamošnji svećenici svojim župljanima. I još su svima čestitali "blagdan nama tako dragog sveca, a posebno onima koji nose njegovo ime".

O, Bože dragi! Ajmo brže svi na misu, dok se još može! Koronavirus će sigurno pričekat do sutra.

Uostalom, u Dugom Ratu još nema zaraženih, a do Splita ima uru vožnje, ako je gužva na magistrali. Pa i tinejdžeri bi valjda ozbiljnije shvatili preporuke Kriznog stožera i Biskupske konferencije od župnika u Dugom Ratu.

Srećom, nisu svi župnici tako nonšalantni. I u splitskoj Župi svete obitelje se oduvijek slavi sveti Josip, ali je tamošnji župnik fra Kristijan Kovačević svojim župljanima poručio sljedeće:

- Draga braćo i sestre, na svetkovinu svetog Josipa nema misnih slavlja. Crkva će biti otvorena za osobnu molitvu! Sveti Josipe, moli za našu obitelj i domovinu! - poručio je  za kraj splitski župnik.

Samo još jedna napomena: sveti Josip je, ako koga zanima, uzor poslušnosti. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 18:51