StoryEditorOCM
ObalaŠAKA U OKO

Neviđeni nakaradni objekt osvanuo na Rivi: pogledajte u što su ‘sakrili‘ kontejnere za otpad, obrazloženje je urnebes

Piše Marija Lončar
7. lipnja 2023. - 14:14

U Šibeniku je nasred rive osvanula neobična "umjetnička" instalacija.

Crna metalna konstrukcija, kućica ili kontejner, kako ga god nazvali, postavljen je nasuprot povijesnih topova i teško ga je ne primijetiti i ignorirati budući da na bijeloj kamenoj obali izgleda kao šaka u oko.

"Garaža" za kontejnere je zatvorena i "zavidana" za pod te na njoj ništa ne piše niti se vidi ikakva oznaka koja bi otkrila smisao postojanja tog novog elementa u šibenskoj urbanoj opremi. Međutim, kada se malo bliže priđe, na prednjoj strani se uoče klizna vrata. Kada se povuku, iz mračne unutrašnjosti bljesnu dva spremnika za komunalni otpad.

Iako je prva pomisao bila da je "autor" ove šake u oko tvrtka "Zeleni grad", zadužena za gospodarenje otpadom, njezin direktor Novica Ljubičić jasno i glasno poručuje kako to javno poduzeće nema ništa s tim. Štoviše i sam se čudio čemu kontejneri na rivi kada pet metara iza njih, preko ceste, postoje podzemni spremnici za odlaganje otpada.

image

Jadranka Fržop, ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije

Nikša Stipaničev/Cropix

Zašto su kontejneri u kontejneru postavljeni nasred rive i komu su namijenjeni, pitanja su na koja odgovor zna Jadranka Fržop, ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije.

Gradska obala, naime, u ingerenciji je spomenute županijske ustanove, jer se nalazi na pomorskom dobru, pa tako odlučuje o svemu što događa na tom prostoru i što se na rivi nalazi. Ovaj put postavila je nasred rive kontejner, a namijenjen za odlaganje smeća s privezanih brodova.

Za ravnateljicu Fržop, pak, navedeni kontejner nije ni sporan ni ružan, a kada se sjeti da je koštao više od 10 tisuća eura, još joj je i ljepši, kaže. Prikupljanje svih vrsta otpada s brodova vrlo je složena stvar i zakonska je obveza Županijske lučke uprave, ističe naša sugovornica.

- Europske direktive i zakonski okviri su takvi da nam nalažu da organiziramo prihvat i zbrinjavanje otpada s brodova. K tomu smo i turistička destinacija i moramo o tomu voditi računa.

image
Marija Lončar

Zbrinjavanje otpada u lukama veliki je problem. To nastojimo napraviti, prema zadanim mogućnostima, na najbolji mogući način. Mislim da kontejner na obali vizualno nije ružan.

Nismo željeli postaviti samo obične kontejnere pa da se oko njih opet ostavljaju i gomilaju vreće sa smećem, već mislimo da je bolje da budu u zatvorenom. Sjetite se kako je bilo prijašnjih sezona kada se otpad s brodova ostavljao u one male kante i svuda po rivi.

Ne želimo da se te slike nagomilanog smeća ponove. Mogu se složiti da pozicija nije idealna, ali ovo su vatrogasne mjere dok se jednom obala ne rekonstruira, a tada će i zbrinjavanje otpada s brodova biti drugačije riješeno – tvrdi Fržop.

Je li se sporni kontejner na obali pred UNESCO-ovoj katedrali ipak mogao izbjeći tako da se komunalni otpad s brodova odlaže u obližnjim podzemnim spremnicima? U "Zelenom gradu" kažu da za to nema prepreke, jedino je bilo potrebno da Lučka uprava preuzme kartice za otvaranje spremnika.

No, Fržop, ističući inače dobru suradnju sa spomenutom komunalnom tvrtkom, takvu soluciju ipak ne smatra dobrom.

- Mi smo već imali te kartice, ali to nije funkcioniralo. Smeće se i dalje ostavljalo posvuda. Sada smo odlučili to riješiti na ovaj način – kratko će Fržop.

image

Velika crna ‘kutija‘ na gradskoj promenadi izgleda kao montažna garaža

Marija Lončar
image
Marija Lončar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:29