StoryEditorOCM
ObalaPRESLABE PLAĆE

Nepokretni starci ostaju bez njege; medicinske sestre iz makarskog Doma daju otkaze i odlaze čistiti apartmane

14. rujna 2022. - 22:17
Veliki je problem nedostatak medicinskog osoblja za brigu o korisnicima, od kojih su većina nepokretniIvo Ravlić/Cropix

Na dnevnom redu Županijske skupštine našlo se i prošlogodišnje izvješće o stanju Doma za starije i nemoćne osobe Makarska.

Dva tjedna prije toga, Upravno vijeće Doma raspisalo je natječaj za imenovanje ravnatelja na mandat od pet godina. U natječaju je zanimljivo da kandidati za ravnatelja, osim što moraju imati pet godina radnog iskustva, mogu biti i učitelji ili nastavnici likovne ili glazbene umjetnosti, kao i oni koji su završili fakultet medicine, socijalnog rada, socijalne politike, prava, psihologije, socijalne pedagogije, edukacijske rehabilitacije, logopedije, sociologije, filozofije, kineziologije, pedagogije, ekonomije, javne uprave i informatike.

image

Dom za starije i nemoćne u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix

Osmišljen natječaj

Iako se isprva mislilo da je ovako osmišljen natječaj napisan kako bi se nekome pogodovalo, zaključeno je da to ipak nije istina jer je natječaj sročen sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi, koji propisuje navedene uvjete.

Kako nam je kazala Marija Lelas, aktualna ravnateljica Doma, a koja iza sebe ima čak šest mandata ili 24 godine rada na ovoj poziciji, uvjeti natječaja točno su prepisani iz navedenog Zakona.

– Uistinu se nikome ne pogoduje – kazala je Lelas, koja se također kandidirala na natječaj.

image

Ravnateljica Doma Marija Lelas

Ivo Ravlić/Cropix

Osim natječaja za ravnatelja, u Domu za starije i nemoćne osobe Makarska sada je aktualan nedostatak djelatnika, najviše medicinskih sestara. Naime, kako i stoji u izvješću, zadnjeg dana prošle godine u domovima u Makarskoj i Runovićima bilo je smješteno 95 korisnika, a radilo je 50 djelatnika, dok je prosječna bruto plaća iznosila 7576 kuna.

Međutim, osnovni problem Doma u Makarskoj već je dulje vrijeme nedostatak radne snage i interes za zapošljavanje je nikakav. Na objavljene natječaje za zapošljavanje prijave se najviše dva kandidata, a nedostatak radne snage odnosi se na medicinsko osoblje, njegovateljice, kuharice i čistačice.

Zbogom, ja odoh...

– Nezainteresiranost za rad na ovakvim poslovima vjerojatna je zbog manjih plaća, jer u drugim djelatnostima, posebno u turizmu, radnicima se pružaju veće plaće. Zimi nekako i funkcioniramo, ali čim dođe ljeto, gotovo sve radnice koje su radile kao medicinske sestre odlaze i rade sezonske poslove, kao čistačice apartmana, ili čiste apartmane u svojim kućama i vilama. Tu je posebno riječ o radnicama s područja Imotskog, koje ili rade u vilama ili u praonici koja se ovog ljeta otvorila u Imotskom.

Uglavnom, nedostaje nam najmanje osam medicinskih sestara, a sada u Makarskoj rade tri sestre, a u Runovićima dvije, s time da Dom u Makarskoj može primiti 68, a u Runovićima 39 korisnika, od kojih je većina nepokretna pa nužno trebaju skrb medicinske sestre – kazala je ravnateljica Marija Lelas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 20:58