StoryEditorOCM
ObalaSTEČAJNI REPOVI

Nekoć moćna tvrtka izgradila je pola Dalmacije, a danas su od njezine imovine ostala samo - dva parkirališna mjesta! No, u sjeni se vodi spor vrijedan stotine milijuna kuna

Piše Predrag Opačić
8. studenog 2022. - 09:55

Tvrtka "Gortan Zadar" je odavno otišla u stečaj čiji se repovi još uvijek vuku, a od zadarskog dijela imovine nekada velikoga građevinskog poduzeća preostala su – dva parkirališna mjesta!

I sudski spor između tvrtke i Grada Zadra "težak" preko 120 milijuna kuna. Krajem ožujka u gradsku upravu stigla je promemorija stečajnog upravitelja Saše Stipića kojom se, temeljem odluke "Gortanove" Skupštine vjerovnika, predlaže postizanje nagodbe s lokalnom vlašću da bi se mirnim putem okončali sporovi i prevenirao nastanak velikih sudskih troškova od 125 tisuća kuna po svakoj poduzetoj pravnoj radnji, te da bi se izbjeglo obračunavanje iznimno visokih zateznih kamata. Ali, u proteklih sedam mjeseci iz Grada nije stigao nikakav odgovor.

- Grad ima dva sudska spora s "Gortanom" koji su se "preklapali" pa su objedinjeni. Prvi je iz 2013., a drugi iz 2014. godine, oba oko izgradnje komunalne infrastrukture, pripadajućeg zemljišta i naknade štete, a radi se o iznosu od 82,7 i 40 milijuna kuna.

Vidjet ćemo hoće li doći do nagodbe ili će u tom predmetu biti zakazano novo ročište - rekli su nam iz gradske uprave.

Podaci stečajnog upravitelja su nešto drugačiji, jer on govori o 40 i 85,7 milijuna kuna. Sporovi na Trgovačkom sudu u Zadru pokrenuti su zbog ugovora što su ga "Gortan" i Grad potpisali još 2004. u vrijeme izgradnje stambenog kompleksa na terenima na kojima se nekada nalazio kompleks "Tekstilne industrije Zadar" (TIZ).

Građevinska tvrtka obvezala se o svom trošku izgraditi sve potrebne objekte i uređaje komunalne infrastrukture koji se financiraju iz komunalnog doprinosa i potom ih prenijeti u vlasništvo Grada, a Grad bi im to "prebio" kroz umanjivanje "komunalija". U suštini, spor je nastao zbog različitih procjena obavljenih radova i vrijednosti komunalne infrastrukture, pa je najprije "Gortan" tužio Grad, a onda je lokalna vlast podnijela protutužbu tražeći da joj izgrađena infrastruktura bude predana u vlasništvo.

image
Jure Mišković/Cropix

U međuvremenu, "Gortan" je od "Lignuma" posudio 8,5 milijuna kuna i nije ih vratio, pa se "Lignum" kao fiducijarni vlasnik upisao na dio "Gortanovih" nekretnina koje su prethodno trebale biti predane Gradu. Zato je "Lignum", koji kao ni "Gortan" ne može biti vlasnik prometnica kroz zonu TIZ-a, tužio i Grad i propalu građevinsku tvrtku tražeći ili isplatu 17 milijuna kuna od "Gortana" ili da nekretnine kupi Grad.

Budući da je i stečajem pritisnuto poduzeće tužilo "Lignum" tražeći brisanje njihova vlasništva nad nekretninama, stečajni upravitelj Stipić predlaže nagodbu kojom bi sve tri strane odustale od tužbi i dogovor postigle "mirnim putem".

- Neka Grad plati "Gortanu" iznos od 6,5 milijuna kuna na ime izgrađene komunalne infrastrukture i neka svaka strana snosi svoje sudske troškove. Navedeni iznos je bez zakonskih zateznih kamata koje bi se obračunale ako bi se u sporovima čekala sudska odluka, što bi znatno uvećalo iznos, a možda ga i udvostručilo - piše Stipić.

Dakako, Grad bi morao odustati i od tužbe protiv "Gortana" kojom traži predaju nekretnina u vlasništvo i to zato što njihov vlasnik više nije spomenuta građevinska kompanija nego "Lignum".

Zašto Stipić od Grada traži baš 6,5 milijuna kuna? Premda navodi da je nadzorni inženjer još 2010. godine potvrdio da je vrijednost obavljenih radova 15 milijuna kuna, stečajni se upravitelj poziva na 2004. kada je Grad obavio procjenu troškova izgradnje komunalne infrastrukture i parternog uređenja javnih površina u prostoru TIZ-a i naveo iznos "zaduženja investitora po osnovi komunalnog doprinosa”"od 6,5 milijuna kuna.

Proteklih sedam mjeseci stečajni upravitelj uzaludno čeka odluku gradske uprave o toj svojoj ponudi.

Grad Zadar ima 13 posto potraživanja u stečaju Gortana

U stečaju Gortana najveći su vjerovnici bili država i OTP banka koji su djelomično namireni prodajom nekretnina. Stečajni upravitelj Saša Stipić podsjeća da „Grad Zadar ima 13 posto učešća u ukupnim potraživanjima vjerovnika u stečajnom postupku, te bi se nagođeni iznos kao prihod stečajne mase nakon podmirenja troškova stečajnog postupka, rasporedio na vjerovnike, pa samim time i na Grad Zadar”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 14:34