StoryEditor
Obalakomod prije svega

Neki nisu baš shvatili kada se može napuštati mjesto prebivališta: traže propusnice za istrčavanje djeteta, izlet, šoping, posjet vinogradu ili curi

31. ožujka 2020. - 17:35
Mladen Bartulović, načelnik Općine PodstranaPSD

U tjedan dana Stožer Civilne zaštite Općine Podstrana izdao je 250 propusnica za napuštanje mjesta prebivališta, a odbijeno je još toliko zahtjeva. Mještani Podstrane najviše idu u Split i Imotski, a za većinu osoba kojima su odobrene propusnice iz obiteljskih razloga se i otprije znalo da skrbe redovito za svoje najmilije.

Načelnik Općine Mladen Bartulović, ujedno i zapovjednik Stožera CZ, kaže kako ovih dana imaju pune ruke posla u primanju zahtjeva i izdavanju propusnica.

- Izdajemo propusnice isključivo iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Zbog toga, a prema naputku policije koja provjerava propusnice, ne može se izdati u druge svrhe. Dakle, bez valjane propusnice, mještanima Podstrane rizično je napustiti mjesto prebivališta.

Općina Podstrana je s izdavanjem propusnica započela prošli utorak ujutro, a do sada ih je izdala oko 250, s tim da svakim satom broj izdanih propusnica raste. Jedan je tim angažiran na e-mail sustavu, a drugi zaprima telefonske pozive i komunicira s građanima. Svjesni smo da su u ovom trenutku propusnice važne i hitne, zato ovih dana radimo isključivo na tome.

Zaista smo vodili računa da propusnice budu omogućene samo za one koji sukladno Odluci na njih imaju i pravo. Isto tako tako, propusnicu može dobiti samo jedan član kućanstva - pojašnjava načelnik koji ističe kako je zahtjeva bilo i više, otprilike još toliko..

Zbog brojnih pozivi iz neutemeljenih razloga povremeno je dolazilo do zagušenja telefonskih linija i mailova, ali se nakon par dana situacija iskristalizirala. U početku je bilo zahtjeva koji spadaju u osobni komoditet, a ne vitalne obiteljske razloge: odlasci u šoping u susjedni grad, odlasci na selo, u banku, posjete vinogradima, servisi automobila, nabavka građevinskog materijala, posjete brodovima i štandovima, odlasci dečku ili curi.

- Namjera Odluke je da se kretanja građana svedu na najnužnije potrebe, svih vrsta, stoga ovim putem još jednom molimo građane da poštuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite te da izlaze iz svojih domova samo u važnim i hitnim situacijama, kao i da se savjesno i odgovorno pridržavaju protuepidemijskih mjera. Imali smo zahtjev za propusnicom kako bi se “istrčalo hiperaktivno dijete”.

Ja razumijem da nije lako djeci objasniti situaciju, pogotovo onoj s poteškoćama u razvoju, ali ako u Podstrani dijete nema gdje trčati onda zaista ne znam gdje ima. Istina je kako su dječja igrališta zatvorena, ali imamo šetnicu na plaži i dosta otvorenih prostora na kojima roditelj može ići s djetetom bez grupiranja s ostalom djecom - kaže naš sugovornik.

Prisjetio se situacije kada im je zatražena propusnica za cijelu šesteročlanu obitelj za odlazak u Zmijavce za skrb o starim roditeljima. Kako bi to u stvari bio obiteljski izlet, propusnicu je dobio samo jedan član kućanstva koji je morao navesti točnu adresu na koju ide te se to dodatno provjerilo prije izdavanja potrebnog papira.

S druge strane, Odluka ne predviđa sve situacije pa je tako jedna mještanka Dugog Rata još uvijek formalno na adresi kod roditelja u tom mjestu, a u stvari već par godina živi u Podstrani s dečkom. Radno mjesto joj je u Dugom Ratu, a kako joj je tamo formalno mjesto stanovanja tako nije mogla od poslodavca dobit dozvolu za napuštanje prebivališta. Stoga je podstranski stožer s rješavanjem te životno uobičajene, ali ne i predviđene mjerama situacije,  imao posla nekoliko dana.

Druga situacija je bila briga o konju kojeg mještanka Podstrane ima u Trilju, a životinja se razboljela pa je uz redovitu prehranu trebala i dodatnu skrb. Uz urednu potvrdu veterinara da konju trebaju svakodnevne terapije antibioticima, vlasnica je dobila propusnicu.

Od ostalih mjera koje je Podstrana poduzela izdvojimo da je uređena kuća s 55 kreveta sa sanitarnim čvorovima za smještaj oboljelih koji se namaju gdje samoizolirati u svojim kućanstvima. Uz to je organizirano i kombi vozilo s vozačem za prijevoz do smještaja.

U Stožeru CZ Podstrana ima 15 članova, a uz zapovjednika Bartulovića, na čelu im je i Tomislav Buljan, načelnik Stožera, a inače zamjenik načelnika Općine. Povjerenika i članova CZ ima oko 40, zatim 14 komunalnih djelatnika i 100 volontera među kojima su članovi braniteljskih udruga, planinarskih društava te članovi Crvenog križa i HGSS. 

- Nadziremo sve javne površine, uključujući i dječja igrališta, a u Gornju Podstranu se ide i po deset puta dnevno kako bi se spriječilo okupljanje većeg broja osoba. Svi naši ljudi su opremljeni maskama, sprejevima za dezinfekciju ruku, rukavicama i prslucima s natpisima.

Nadalje, uz nabrojenu ekipu imamo i 19 članova DVD-a te novoosnovane Javne vatrogasne postrojbe Podstrana. Trenutno u mjestu imamo desetak starijih i nemoćnih samaca kojima se pomaže u dostavi hrane i lijekova. Ako ih u Podstrani ima još, ali i za sve vezao za CZ Podstrana neka se jave Josipu Vrdoljaku na broj 098 187 92 12 ili na 021 494 981 - rekao nam je načelnik.

Svi kojima je potrebna propusnica za napuštanje prebivališta mogu se javiti u Općinu Podstrana na broj telefona 021 330 545 ili na mail tajnica@podstrana.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 11:30