StoryEditorOCM
ObalaBAHATLUK U SEVIDU

Nekadašnji suigrač Mikija Rapaića i Ivice Mornara, ali i Puljkov adut za upravljanje Poljudom i Gripama, iznajmljuje vilu s ilegalnom ‘dodatnom ponudom‘ - privatnom plažom!?

Piše Antea Burazin
5. kolovoza 2022. - 11:34
Jadranski sindrom u Sevidu: betonaža i privatizacija priobalnog pojasa koje je u ovom dijelu mjesta i odvojeno u zasebnu javnu parceluJoško Ponoš/Cropix

U Hrvatskoj ne postoje privatne plaže. Hajdemo još jednom, za svaki slučaj: u Hrvatskoj NE POSTOJE privatne plaže!

Ovu lekciju nije naučio Gordon Cerjan, ravnatelj Javne ustanove "Športski objekti" iz Splita, koji je na čelo te gradske institucije izabran u studenom prošle godine na temelju natječaja. Za vrijeme, dakle, prvog mandata poteštata Ivice Puljka.

Evo, sve crno na bijelo. Pogled na stranice za iznajmljivanje turističkog smještaja, platforme poput "Airbnbija" i "Bookinga" na kojima taj inženjer pomorskog prometa, te nogometaš koji je prošao sve uzraste "Hajdukove" omladinske škole, bio suigrač, među ostalima Milana Mikija Rapaića i Ivice Mornara, da bi najveći trag u nogometnoj karijeri ostavio u dresu "Solina", koji je naveden kao domaćin objekta, iznajmljuje vilu u Sevidu, a uz to nudi i - privatnu plažu.

image

Split, 301121.
Gordon Cerjan novi ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix

Ocjene dosadašnjih gostiju su mu visoke jer je, kako navode klijenti u svojim recenzijama, izvrstan domaćin. Gosti ističu i kako im je bilo "odlično kupati se na privatnoj plaži bez kontakta s drugim ljudima". S obzirom na takvu ekskluzivnu ponudu, kakvu legalno ne nude ni najluksuzniji jadranski hoteli i vile, jer bi bilo riječ o kršenju Zakona o pomorskom dobru, lrazvidan je način na koji je Cerjan na svoje turiste ostavio odličan dojam.

Da je plaža smještena uza zapadnu obalnu granicu Splitsko-dalmatinske županije namijenjena svima, a ne samo probranim gostima, složio se i sam Cerjan koji nam se zahvalio što smo mu skrenuli pozornost na ovu protuzakonitu stavku u oglasu te se opravdao time da on, ipak, nije vlasnik smještajne nekretnine na predjelu Bok nego da je "samo kontakt osoba za goste".

image

Vila 'Cerjan' nalazi se na predjelu Bok i u blizini popularne plaže Oštrica

Joško Ponoš/Cropix

- Nisam vlasnik predmetne nekretnine niti sam autor teksta oglasa, pa nisam upoznat u potpunosti što je sve navedeno, budući da sam naveden samo kao kontakt osoba. U potpunosti se slažem s vama po pitanju pomorskog dobra, budući da je morska obala javno dobro te pripada svima

U Sevidu ne postoje ograđene plaže s ikakvom zabranom pristupa, sve su plaže dostupne svima. Zahvaljujem na ukazanoj konstruktivnoj primjedbi koju ću proslijediti vlasniku - odgovorio je na naše pitanje prvi čovjek splitske ustanove koja, među ostalim objektima, upravlja stadionima u Poljudu i Parku mladeži, te dvoranom na Gripama.

Upit smo poslali i Županiji splitsko-dalmatinskoj koja nam je potvrdila kako na tom području, a radi se o sevidskoj uvali Oštrica, nije izdana nijedna koncesija, a plaže su, naravno, namijenjene općoj uporabi.

- Na području Sevida nemamo važećih koncesija na pomorskom dobru kojima je davatelj Županija, dakle radi se o pomorskom dobru koje je u općoj uporabi. Napominjemo kako sukladno važećim propisima Republike Hrvatske postoji mogućnost davanja koncesije za gospodarsko korištenje plaža kojom se isključuje opća uporaba pomorskog dobra. Na području Splitsko-dalmatinske županije ne postoje takve koncesije, odnosno sve plaže pod koncesijom su u općoj upotrebi - obrazložili su iz regionalne vlasti.

image

Igor (Matin) Cerjan u zemljišniku je naveden kao vlasnik kuće i dvorišta

Joško Ponoš/Cropix

Na sandučiću na ulazu u vilu "Cerjan", gdje se prema oglašenoj ponudi mora "iskeširati" u prosjeku 500 eura po noćenju, jasno stoji, logično, prezime vlasnika, a ispod su poredana imena Gordon, Igor i Mato. Iako nam ravnatelj ove gradske tvrtke nije kazao tko je taj vlasnik kuće koji svojim posjetiteljima nudi privatnu plažu, nije teško "spojiti dva i dva" i zaključiti kako se radi o obiteljskom biznisu.

Kako je navedeno u zemljišniku, vlasnik vile s okućnicom je Igor (Matin) Cerjan, a kao posjednik je u katastarskim knjigama upisan Mato Cerjan, dok je Gordon Cerjan, kako je navedeno na platformi "Airbnb", osoba zadužena za sve što gostima zatreba.

"Zanimljiva" je i Cerjanova teza kako nije upoznat s načinom oglašavanja objekta, dok gosti u recenzijama spominju i hvale isključivo njega. No, dobro. Evo kako glasi napomena za ovaj objekt na "Airbnbju": Možete uživati na privatnoj plaži i kristalno čistom moru samo 50 metara od kuće.

image

Vila Cerjan na Airbnb-ju

Airbnb

Do spomenute "privatne plaže", zapravo betoniranih i poravnatih priobalnih sika u uvali Oštrica, tako čestom prizoru na dalmatinskoj obali, vodi uski strmi put od vile "Cerjan". Odmah u blizini je i spomenuta plaža, a na obje smo zatekli kupače, većinom turiste.

Cijela priobalna zona oko poluotočića Bok i u uvali Oštrica je, spomenimo i to, u katastru i zemljišniku formirana kao velika zasebna parcela koja se "jedan kroz jedan" vodi kao pomorsko dobro, dakle - javna zona.

Evo što o kući kaže Adam koji je vilu "Cerjan" posjetio prije dvije godine:

- Vrlo preporučljivo! Izvrsna lokacija. Idealno za boravak tijekom pandemije Covid-19. Zahvaljujući privatnoj plaži i privatnom bazenu s prostorom za opuštanje nema potrebe za kontaktiranjem drugih ljudi.

Recenzije u kojima gosti kao jednu od prednosti ovoga smještaja ističu privatnu plažu datiraju još iz 2016. godine. Tada je pozitivnu poruku ostavio Lars.

image

Recenzije gostiju

Airbnb

- Čak sam imao privatno mjesto uz more sa suncobranom - recenzira zadovoljni gost, a suncobrane smo na plaži ispod vile zatekli i mi. Na ne tako ugodnih plus 30 Celzijevih stupnjeva ipak nisu služili svrsi, već su bili sklopljeni.

Svima je valjda već jasno da se pomorsko dobro ne može ograditi, privatizirati, zabraniti mu pristup. Međutim, ostaje nerazjašnjeno što se točno htjelo postići lažnim oglašavanjem privatne plaže? Privući goste? Koristiti je stvarno kao privatnu? Primjera nezakonitog korištenja pomorskoga dobra na našoj obali, nažalost, ima "more", a o mnogim slučajevima pisali smo na našim stranicama.

Misterij, dakako, ostaje kako se ova plaža zapravo koristila, točnije je li se ograničavao pristup onome što je zakonski dostupno svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 23:42