StoryEditorOCM

Nakon teksta u ‘Slobodnoj‘, stigla reakcija iz Doma zdravlja, dr. Rađa: ‘Herceg ne govori istinu! Pored toga, grad nije mogao naći stan za ginekologinju...‘

Piše Mate Primorac
12. svibnja 2022. - 21:24

Veliki interes javnosti, ali i nadležnih  izazvao je naš tekst objavljen na portalu „Slobodne Dalmacije“, kako student četvrte godine Medicinskog fakulteta iz Vrgorca ne može dobiti gradsku stipendiju s prosjekom ocjena 3.6, dok liječnika kronično nedostaje u Tinovu gradu.

Gradu nedostaje liječnika, ali student medicine ne može do stipendije. Javio nam se ogorčeni roditelj: ‘U drugim sredinama budući doktori imaju sve privilegije...‘

Kontaktirao nas je glavni i odgovorni čovjek za rad i probleme Doma zdravlja, dr. Marko Rađa, ravnatelj županijskog Doma zdravlja. Kvalitetna zdravstvena skrb trebala bi biti jedno od temeljnih pitanja svake jedinice lokalne samouprave, ali je li to tako dalo bi se o tome raspravljati. Možda bi najbolje o tome svoj sud mogli dati stanovnici Vrgorske krajine u nekoj anketi. Pa, da vidimo što po tom pitanju rade lokalni i županijski čelnici, kao i nadležno ministarstvo. 

No, već sad se postavlja pitanje, tko će liječiti Vrgorčane  u budućnost  kad ova garnitura liječnika ode u mirovinu. Ravnatelj županijskog Doma zdravlja u svom osvrtu kazao nam je kako često komunicira, službeno i neslužbeno s vrgorskim političarima, pa je odgovorio na prozivke da Dom zdravlja nije Gradu Vrgorcu odgovorio na dopis, nedostaje li liječnika na području koje pokriva njegova ispostava pod Matokitom.

- U svojoj izjavi gospodin Mile Herceg, gradonačelnik Vrgorca spominje Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i ono što navodi nije istina, da ne upotrebim neku težu riječ koja se koristi u svakodnevnoj komunikaciji- kazao ja ne početku razgovora dr. Rađa, zatim otkrio neke detalje o svojoj suradnji s čelnicima Vrgorca.

- Krajem 2019. god Dom zdravlja je na službeni upit Grada Vrgorca odgovorio o deficitarnim zanimanjima, to je isto napravio i  krajem 2021.godine. Ako je potrebno gradskim političarima odgovarati i više puta nije problem, ali kako vrijeme prolazi ova problematika je sve veća, a volje sa strane gradske politike nisam pretjerano vidio. Najbolji primjer je liječnica ginekologije koja je bila prije godinu i pol do dvije u Gradu Vrgorcu zajedno sa mnom na razgovoru, ali je sve palo u vodu, jer grad nije mogao pronaći pristojan i primjeren stan za liječnicu. Ništa pretjerano 40-50 kvadrata stana, a grad je uspio pronaći 40-ak kvadrata polupodrumskog stana - zaključio je prvi čovjek Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

image
dopis iz 2021.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 02:09