StoryEditor
Obala‘neugodna‘ odluka

Nakon što su se Podstranjani uznemirili zbog najave poskupljenja vode, zamjenica pročelnika pojasnila o čemu se radi

22. siječnja 2020. - 23:31
Nikola Vilić/Ilustracija/HANZA MEDIA

Poprilično je neugodnosti među građanima izazvala odluka od minulog 20. prosinca komunalne tvrtke “Vodovod i kanalizacija”, kojom se utvrđuje obveza plaćanja naknade za izgradnju komunalnih vodnih građevina za tekuću 2020. godinu za mještane Podstrane i to u visini jedne kune po kubiku isporučene vode.

Dalo se naime iščitati kako će voda poskupjeti svim korisnicima na području te općine, a sve stoji u odluci “O obračunu i naplati naknade za razvoj za izgradnju komunalnih vodnih građevina na području Podstrane” koju potpisuje Nino Vela, punomoćnik predsjednika Skupštine ViK-a, ujedno i splitski dogradonačelnik.

No ipak do poskupljenja vode za Podstranjane neće doći, jer oni još od 1. travnja 2018. godine plaćaju skuplju vodu, a sve kako bi sufinancirali nove projekte vodovodne i kanalizacijske mreže, koji će biti realizirani na njihovu području do 2023. godine.

Naime u sklopu velebnog uređenja vodovodne i kanalizacijske mreže Aglomeracija “teškog” skoro 1,8 milijardi kuna, na području Podstrane provest će se projekti u vrijednosti oko 56 milijuna kuna – vodosprema Gornji Strožanac, nova mreža vodoopskrbe u Strožancu, crpne stanice, izgradnja kanalizacijskog sustava na istočnom obalnom dijelu, vodovodni i kanalizacijski sustav za Gornju Podstranu s pratećim vodospremama.

Radi se o našem novcu koji sada povlačimo iz europskih fondova, gdje se participira maksimalnih nepovratnih 70 posto sredstava, dok ostatak moraju osigurati domaće snage: Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode, ViK i jedinice lokalne samouprave na čijem se području gradi. I Podstrana tako mora imati gotovo 11 milijuna kuna, pa građani već godinu i osam mjeseci plaćaju skuplju vodu za razvoj komunalne infrastrukture, a plaćat će i još četiri godine, do konca 2023. godine.

POJAŠNJENJE ZAVRZLAMA

A ova odluka o jednoj kuni naknade za razvoj, donesena je koncem prošle godine, isključivo i samo zbog ispunjavanja novog birokratskog pravila, da je mora donijeti komunalna tvrtka koja pruža usluge, a ne kako je bilo do sada da to provodi gradsko, odnosno općinsko vijeće.

Sve te pravne papirnate zavrzlame pojasnila nam je Božena Perišić, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalne poslove i zaštitu okoliša općine Podstrana.

– Do prvog travnja 2018. godine naknada za razvoj iznosila je 2 kune po metru kubnom isporučene vode, od čega se kuna odvajala za pripremu projekata Aglomeracije Split – Solin s Aglomeracijom Podstrana, a jedna kuna se izdvajala za gradnju i održavanje komunalnih vodnih građevina, sukladno odluci koju je za svaku kalendarsku godinu donosilo Općinsko vijeće Podstrane. No od 1. travnja 2018. godine ukida se naplata jedne kune u svrhu naknade za razvoj za pripremu projekata, te se uvodi naplata 2,50 kuna naknade za razvoj za realizaciju EKO projekta do 31. prosinca 2023. godine. Odnosno, tada se povećalo davanje po osnovi naknade za razvoj za 1,50 kuna po metru kubnom isporučene vode.

Navodi nam dalje sugovornica kako od 20. prosinca 2018. godine naknada za razvoj za realizaciju EKO projekta mijenja naziv u naknadu za razvoj za realizaciju projekata Aglomeracija Split – Solin i Aglomeraciju Trogir – Kaštela te dovršetak projekta Eko-Kaštelanski zaljev.

– Znači ukupno zaduženje po metru kubnom isporučene vode s osnove naknada za razvoj na području općine Podstrana od 1. travnja 2018. godine iznosi 3,50 kuna. Od toga je jedna kuna za izgradnju i održavanje komunalnih vodnih građevina, što se na godišnjoj razini u općini Podstrana, po ovoj osnovi prikupi oko 760.000 kuna, jer je prosječna potrošnja oko 760.000 m3 – iznosi nam Božena Perišić brojke, pa dodaje:

– Dvije i pol kuna se izdvaja za realizaciju projekata Aglomeracija Split – Solin i Aglomeraciju Trogir – Kaštela te dovršetak projekta Eko-Kaštelanski zaljev. Po ovoj osnovi očekuje se prikupiti oko 11 milijuna kuna do 31. prosinca 2023. godine.

Navedeni okvirni iznos dobije se umnoškom cijene od 2,50 kuna i prosječne potrošnje na godišnjoj razini od 760.000 m3, za ukupno pet godina i osam mjeseci. Preciznije od 1. travnja 2018. do konca 2023. godine, od kada se uplaćuje povećana naknada za razvoj.

A što se tiče odluke Skupštine ViK o obračunu i naplati naknade za razvoj od prosinca 2019. godine, preciznije o naplati jedne kune po metru kubnom isporučene vode, ona je donesena zbog izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva, gdje je u članku 52. propisano da odluku donosi javni isporučitelj, dakle ViK, dok je u članku 23. novog Zakona o vodnim uslugama određeno da donošenje odluke o naknadi za razvoj spada u isključivu nadležnost Skupštine VIK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

06. ožujak 2021 02:53