StoryEditorOCM
ObalaOTVORENI GRAD

Najskuplje ribe u Dalmaciji nalaze se u Makarskoj, gradski oci za njih su ‘iskrcali‘ 5574 eura, evo kako izgledaju

Piše Dijana Turić
7. veljače 2023. - 14:20

Prije petnaestak dana pisali smo o odvjetničkim društvima koja zastupaju Grad Makarsku pa je tako gradonačelnik Zoran Paunović kazao da je za brojne odvjetničke usluge tijekom zadnjih godinu i pol Grad iz blagajne isplatio 544.611,98 kuna bez PDV-a, odnosno s PDV-om oko 680 tisuća kuna ili 90 tisuća eura.

U taj iznos ulazi angažman tvrtke za savjetovanje u poslovanju iz Siska te suradnja s tri odvjetnička ureda iz Zagreba i jednim iz Splita, a lokalnu vlastu su zastupala i dva odvjetnička društva iz Makarske.

Među njima se izdvaja Odvjetnički ured "Mihočević i Bajs" iz Zagreba koji po nalogu Grada voli tužiti novinare, a čije se ime našlo i među uvredljivim političkim grafitima ispisanima krajem prošle godine na zgradama gradske uprave i SDP-a, kada se spominjao Maro Mihočević i njegova provizija.

Prije 15 dana Paunović nam je rekao kako je "Mihočeviću i Bajsu" u proteklih 18 mjeseci ukupno isplaćeno 188.173,87 kuna. Međutim, tijekom 15 dana taj se iznos povećao za više od 112 tisuća kuna, pa sada iznosi 300 tisuća kuna ili 39.928 eura.

Riječ je o 25 transakcija od 11. kolovoza 2021. godine do 27. siječnja 2023. godine. Posljednja od 27. siječnja je iznosila 4977 eura što je do sada najveći pojedinačni iznos Mihočeviću, a u opisu plaćanja je navedeno kako je riječ o "uslugama od 13. rujna do 2. prosinca prošle godine".

Mihočević i Bajs su od strane Grada angažirani za zastupanje i pružanje različitih pravnih usluga (savjeti, mišljenja, pregled i sastavljanje ugovora, odluka, isprava, odgovori na upit).

Zastupali su Grad Makarsku u slučajevima bespravne gradnje na gradskoj tržnici, kao i za nezakonito nasipanje plaže na Osejavi te za poslove vezane za poslovanje predškolske ustanove "Biokovsko zvonce", Turističke zajednice, Hrvatskog radničkog nogometnog kluba "Zmaj", Stambenoga gospodarstva Makarska te za provedbu projekta uređenja Peškere.

Nadalje, kada smo već kod troškova Grada koji su sada transparentni na internetskoj platformi Otvoreni grad, zanimljivo je da je iz gradske blagajne prije nekoliko dana isplaćeno 5574 eura ili 42 tisuće kuna Udruzi za zaštitu kulturne i prirodne baštine iz "Slatina" i to za "Ribu koja jede plastične boce". Kako stoji na stranici te udruge na Facebooku, Gradu su isporučili - tri ribe.

– Udruga "Slatina", u suradnji s lokalnim umjetnikom je dizajnirala i napravila "Ribu koja jede plastične boce", imena Oblutak, a sve u cilju promicanja održivosti i recikliranja. Osim promicanja održivosti i recikliranja vodili smo se tezom da je jako važno biti samoodrživ i odlučili Oblutka ponuditi gradovima, općinama i tvrtkama kako bi ih postavljali na frekventna mjesta kao svojevrsnu instalaciju koja prikuplja plastične boce i svakodnevno podsjeća na brigu o okolišu.

Oblutak je pocinčan, ima otvor s katancem i ključem kako bi se efikasno gospodarilo "otpadom" i informacijsku ploču s osnovnim informacijama i motivirajućom porukom na temu očuvanja okoliša. Ponosni smo što smo Gradu dostavili tri ribice – tvrde iz udruge.

Grad je prije nkoliko dana isplatio 2068 eura ili 15.581 kunu splitskoj tvrtki "Laplacian" za parlafon, a u opisu plaćanja navedeno je kako se radi o troškovima parlafona. Za sada nije poznato je li riječ o parlafonu koji govori na engleskom jeziku i koji je zamijenio gradonačelnikovu tajnicu, o čemu su vijećnici HDZ-a govorili u više navrata, ili je riječ o servisiranju uređaja, ali ovaj iznos nije mali za obični parlafon.

Istog dana kada je plaćen i parlafon, plaćeno je i 3437 eura ili 25.896 kuna "Jorge pirotehnici" iz Križevaca i to, ni manje ni više, za – uslugu vatrometa.

image

’Riba koja jede plastične boce’, a za predjelo je kušala makarske eure

Grad Makarska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 02:17