StoryEditorOCM
ObalaNOVO LICE KAŠTELA

Nadomak Splita uskoro će niknuti ‘hrvatski Monte Carlo‘, na gotovo 20 kilometara obale uredit će se luksuzne šetnice, bazeni i nautički vezovi, pogledajte kako će sve izgledati

Piše Jakov Žarko
4. ožujka 2022. - 08:23
Projekt uređenja obalnog pojasa u Novom potpuno će promijeniti izgled Donjih Kaštela, pa je stoga i nazvan 'Novo lice Kaštela'Grad Kaštela

Od početka prvog mandata jedan od glavnih ciljeva aktualne gradske vlasti je jasan.

Uz brigu za mlade i izgradnju komunalne infrastrukture, uređenje obalnog dijela Kaštela glavni je prioritet, a da je tako, svjedoče i milijunske investicije, u već sada, neprepoznatljivu, više od 20 kilometara dugu obalu, smještenu uz jedinstveni, na Mediteranu poseban - Kaštelanski zaljev.

Da su po mnogo čemu poseban grad, počevši od činjenica da su sastavljena od sedam sela, jedina nemaju klasični centar, jedini su grad u Hrvatskoj sa šest poštanskih brojeva, a vjerojatno jedini u svijetu koji neposredno graniči s dva UNESCO-ova grada u kojem raste najstarija, više od 1500 godina stara maslina, grad koji ima tri nogometna kluba, tri vatrogasna društva, tri narodne glazbe, tri karnevala, Kaštela će uskoro postati hrvatski "Monte Carlo", destinacija koja će na raspolaganju imati skoro 20 kilometara uređene obale koja je osnovni preduvjet, kako za razvoj turizma, tako i gospodarstva.

O realiziranim projektima, ali i onima koji će tek uslijediti na obalnom djelu Kaštela, povodom Dana grada koji se slavi 4. ožujka razgovarali smo s Denisom Ivanovićem, gradonačelnikom drugog po veličini grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- I prije nego što sam postao gradonačelnik, dakle u predizbornoj kampanji, obećavao sam kako će u fokusu mog rada biti uređenje obale. To je prioritet, kako gradskih vlasti, tako i onih na višim razinama, od županije do države. Da idemo pravim smjerom, svjedoči podatak da je, unatoč zdravstvenoj krizi oko pandemije koronavirusa, trenutno u završnoj fazi aktivni projekt izgradnje nove luke i obale u Kaštel Starom.

image
Projekt uređenja obalnog pojasa u Novom potpuno će promijeniti izgled Donjih Kaštela, pa je stoga i nazvan 'Novo lice Kaštela'
Grad Kaštela

Riječ je o financijski najskupljem projektu Županijske lučke uprave od njezina postojanja u koji je iz našeg proračuna investirano gotovo 15 milijuna kuna, dok je preostali dio financija osiguran iz Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i drugih izvora. Ovim projektom izgrađen je lukobran dug gotovo 200 metara, uredilo se ukupno 9500 četvornih metara obalnog pojasa, što uključuje kamenooblagačke radove, hortikulturno uređenje, te postavljanje ormarića s nautičkim priključcima za struju i vodu.

Kroz ovaj projekt Kaštelani će dobiti uređenih 150 komunalnih vezova za domicilno stanovništvo, odnosno za one koji brodove koriste za razonodu i sport, ali i potpuno promijeniti izgled stare jezgre Kaštel Staroga - ističe Ivanović.

Investicija je vrijedna gotovo 50 milijuna kuna, a uz gradskih 15, Županijska lučka uprava izdvojila je oko 30 milijuna kuna, dok su ostatak novca osigurali Županija splitsko-dalmatinska te država, odnosno Ministarstvo mora.

- Ovo je uistinu najveća investicija na obalnom djelu Kaštela, a cilj nam je da stanovnici dobiju moderan komunalni projekt koji će na prvom mjestu služiti njima, a jednako tako i turistima od kojih dobrim djelom godine živimo.

Projekt u Starome svakako će utjecati na gospodarski razvoj i raduje nas što su se svi radovi odvijali bez ikakvih smetnji i zastoja. Uređenje ove komunalne luke jedan je od većih projekata u proteklom desetljeću na području Kaštela - dodaje gradonačelnik.

Na naš upit, koji su sljedeći projekti kada je u pitanju "pozlaćivanje obale", gradonačelnik najavljuje investicijski bum s jednim ciljem: Kaštela će biti hrvatski Monte Carlo.

- Nakon što uskoro završimo novu luku i obalu u Kaštel Starom, a pitanje je dana kada će se to dogoditi, krećemo s novom investicijom, a to je kompletno uređenje obale Kaštel Novog, od Kaštel Starog pa sve do kule Ćipiko, vrijedno oko 50 milijuna kuna, a Ministarstvo mora i Županija splitsko-dalmatinska spremni su pomoći u financiranju.

Taj projekt potpuno će promijeniti izgled Donjih Kaštela, pa je stoga i nazvan "Novo lice Kaštela" - naglašava prvi čovjek grada.

image
Na jesen bi trebali početi radovi na kompletnom uređenju obale u Štafiliću gdje se već uredio dio šetnice na Gabinama
Grad Kaštela

Naime, planiranim zahvatom će se postojeća riva znatno širiti u more, uredit će se cijela šetnica i obalni dio tog djela grada, a odnosi se na prometnice, razne sadržaje i hortikulturu.

- Dakle, potpuno novi izgled poprimit će taj dio Kaštela kao što je poprimio i Kaštel Lukšić nakon što smo uredili i izgradili najljepšu i najskuplju u našoj županiji - plažu Glavica. U tijeku smo izrade glavnog projekta - kaže Ivanović i dodaje kako su građani s oduševljenjem prihvatili novouređeni dio obale u Lukšiću.

No, nije to sve. Grad Kaštela, dodaje njegov prvi čovjek, priprema i uređenje obale u Kaštel Sućurcu, Štafiliću i Gomilici.

- Izradili smo idejni projekt za Kaštel Sućurac, za područje od Gojače do Sokolane, nakon čega slijedi izrada glavnog projekta, dobivanje suglasnosti i početak radova. Na jesen bi trebali početi radovi na kompletnom uređenju obale u Kaštel Štafiliću gdje se već uredio dio šetnice na Gabinama.

Završetkom radova u Kaštel Starom, zatim na potezu do kule Ćipiko i Štafilića, Donja Kaštela poprimit će potpuni obalni preobražaj na čemu će nam, vjerujte, zavidjeti mnogi - najavljuje Ivanović i dodaje kako je izrađeno i idejno rješenje za uređenje gomiličkog djela obale na potezu između Kaštilca i Marine Kaštela.

image
Već je izrađeno idejno rješenje za uređenje gomiličkog djela obale na potezu između Kaštilca i Marine Kaštela
Grad Kaštela

- Sve ovo je dokaz kako su Kaštela gotovo tijekom cijele godine, građevinski najaktivnije područje, zahvaljujući čemu će, jedinstvena, gotovo 20 kilometara duga obala biti najljepša u ovom dijelu Dalmacije - zaključuje gradonačelnik Denis Ivanović, čestitajući svim građanima Dan grada Kaštela. SPONZORIRANI SADRŽAJ

OD STAROG DO KULE
Riva u Novom proširit će se za 7000 kvadrata
Nakon idejnog rješenja krenulo se u izradu projektne dokumentacije za uređenje obale od Kaštel Starog do kule Ćipiko u Kaštel Novom za što je izdvojeno pola milijuna kuna. Nova obala umanjit će utjecaj valova na kopneni dio obalnog pojasa zimi, a ljeti osigurati privezište za brodove. Obala će se dijelom nasipavati kako bi se stvorilo sedam tisuća četvornih metara nove površine za dvosmjernu prometnicu, drvored, parking, šetnicu i prostor za ugostiteljske sadržaje - poručuje kaštelanski gradonačelnik.

OBALNI ZID
'Sućurane ćemo zaštititi od plavljenja'
Posebna pažnja bit će posvećena uređenju sućuračke rive. U planu je uređenje obalnog pojasa od Sokolane do Gojače, u svrhu zaštite od plavljenja, što obuhvaća površinu veću od 13 tisuća kvadrata - najavljuje Ivanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 08:23