StoryEditorOCM
Obalailegalni deponiji

Načelnik općine Klis poručio zagađivačima prirode: Vi nama otpad, mi vama kazne!

3. svibnja 2020. - 22:28

Priroda je posljednjih dana opet “u modi”.

Želeći udahnuti malo svježeg zraka, a opet uz poštivanje protupandemijskih mjera socijalne distance, mnogi su izletnici sa šireg splitskog područja zadnjih dana “otkrili” kliško polje i tamošnje prave male oaze zelenila.

Neki se posebno zanimaju za šparoge, ali većina je oduševljena uređenim dijelom polja. Čim prijeđete Klis i krenete prema Zagori, imate osjećaj da ste kilometrima od mora...

Međutim, mnoge je u tim šetnjama iznenadilo i to što, osim prirode i životinja (najsretniji osim vjeverica i žaba znaju naići i na jazavce, uz vodu ima i neotrovnih zmija), mogu vidjeti i odbačeni namještaj, šutu, dijelove nekadašnjih kuhinja i kupaonica...

Općina Klis nije iznimka, po tom pitanju dijeli sudbinu svih dalmatinskih općina koje imaju i “ruralnih” dijelova, što mnogi neodgovorni građani očito doživljavaju kao neodoljiv poziv da ondje – iskrcaju svoje smeće. Sve pod parolom sebičnosti koja bi se dala sažeti u: Važno da me nitko ne vidi, a što će biti poslije, nije moja briga!

- S obzirom na to da naša općina pokriva 150 kilometara kvadratne površine na kojoj živi tek nešto više od pet tisuća ljudi, jasno je da su nam ilegalni deponiji sve veći problem – kaže nam Jakov Vetma, načelnik Općine.

- S jedne strane imamo problematično ponašanje nekih stanovnika, iako smo uveli “zelene otoke” u svih 14 mjesnih odbora, a i svaki stanovnik može zatražiti besplatan odvoz glomaznog otpada. No, unatoč tome, neki ne žele poštivati procedure i traže svoj način zbrinjavanja otpada, pa ga ostavljaju po kojekakvim puteljcima. Ima i onih koji, rekao bih, zbog nekih svojih nezadovoljstava, bacaju otpad pa onda to snimaju i objavljuju kao “dokaz” naše neučinkovitosti..

Neki su toliko bezobzirni da ostavljaju i uz samu cestu! S druge strane, imamo problem s tvrtkama iz susjednih općina koje kod nas ciljano odlažu otpad, jer kroz našu općinu prolaze svi ovdašnji cestovni pravci, uvjereni da to nitko neće vidjeti. A mi toliku površinu ne možemo stalno nadzirati, tj. morali bi se baviti samo time, nabavljati dronove za otkrivanje ilegalnih deponija – našalit će se na vlastiti račun kliški načelnik.

Ali, šalu na stranu, Vetma je više nego odlučan da se nakaradnoj praksi stane na kraj.

Suradnja s Dugopoljcima

- Postavit ćemo kamere na što više kritičnih lokacija i kažnjavati počinitelje. Drukčije očito ne ide. Pokušavamo postaviti fizičke barijere za kamione, ali opet se oni nekako snađu. Zahvalio bih, primjerice, “Cemexu”, koji je u Majdanu očistio jedan veliki ilegalni deponij temeljem rješenja komunalnog redara općine Klis. I oni su odlučili tu postaviti na tom zemljištu kamere, kako bi se lako ušlo u trag onima koji to rade.

image
Hrvoje Prnjak

Kakve su kazne?

- Temeljem naše nove Odluke o komunalnom redu, fizičke osobe će se kažnjavati iznosima od 300 do 1000 kuna, a pravne od pet do 10 tisuća kuna - pojašnjava Vetma.

- Idemo na edukaciju, ali i na kažnjavanje. Tu ćemo akciju provoditi ovo ljeto. U ovom trenutku u čišćenju sudjeluju i naše komunalno poduzeće i vatrogasci. Mi to možemo raditi, ali uz ovaj ritam odlaganja otpada, zatrpat će nas ubrzo to silno smeće! - upozorava Vetma, više nego svjestan razmjera devastacije.

- Nužna nam je i suradnja građana. Neka ne zaziru od toga da prijave svaku ovakvu situaciju. Jer, ako netko ne plati propisno odlaganje, platit ćemo ga sutra svi mi, kroz veće komunalne naknade. Zato i ovom prigodom pozivam građane da nam prijavljuju ovakve slučajeve i neodgovorne pojedince, jer mi smo jednostavno prevelika općina i ne možemo sve “pohvatati” – priznaje Vetma i zaziva konačnu realizaciju priče o regionalnom centru za gospodarenje otpadom u Lećevici, što bi trebalo riješiti najveći dio problema.

Posebno strši problem “šute”, tj. građevinskog otpada, što ga se zbog sanacije Karepovca godinama i nije ima lo gdje legalno odložiti. Što je to značilo u praksi, valjda ne treba nikome posebno “crtati”...

Općina Klis inače sa susjednim Dugopoljem upravo ide u suradnju realizacije projekta reciklažnog dvorišta.

- To bi trebalo biti gotovo ove godine, dogovorili smo se da ćemo to napraviti “na granici” dviju općina, a to će značiti i mogućnost propisnog odlaganja građevinskog otpada, kako bismo taj problem riješili jednom zauvijek - ističe Vetma.

- Razgovarali smo i s lovcima o suradnji na tom planu, da i oni postave kamere. Naravno, nije nam cilj od općine raditi nekakav Big Brother, ali ne možemo više dozvoliti da se otpad baca uokolo kako tko poželi! Nije nam cilj kontrolirati kretanje ljudi, ali smo odlučni u tome da zaustavimo devastaciju prostora... Dugo smo imali razumijevanja za to, čistili za drugima, upozoravali, ali vidimo da moramo u kažnjavanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 22:54