StoryEditor
Obalaput prema moru

Na Ruskamenu je situacija i dalje užarena, bager koji blokira put ne mrda od rampe. Mještani se pitaju: ‘Zašto policajci miču nas, mi smo u drugoj traci?!‘

Piše Ana Franić
3. siječnja 2022. - 19:32

Prava igra živaca odvija se u Ruskamenu na putu koji od Jadranske magistrale vodi do mora uz hotelsko naselje u vlasništvu poduzetnika Josipa Milavića. Mještani ne odustaju od traženja prava na put koji od Jadranske magistrale vodi do mora uz hotel, a ne odustaje ni on.

U ponedjeljak smo ponovno otišli do Ruskamena i nije se puno toga promijenilo. U noći s 27. na 28. prosinca 2021. godine na mjestu gdje je stala rampa, parkiran je bager. Koji još uvijek stoji na istom mjestu. Točno tjedan dana. Jedna razlika koju smo uočili u odnosu na naš prošlotjedni posjet je bio policijski kombi koji je stao parkiran pokraj bagera.

image
Nikola Vilić/Cropix

Krenimo redom. Prije tjedan dana parkiran je bager, a kako su građani bili na moru i njihovi automobili bili su parkirani pokraj lučice, policija je u utorak ujutro naložila bageristu da pomakne kran da oni mogu izaći. Tada je uz bager ostao automobil od mještana koji je zadnji izlazio.

- Prošlog tjedna prvo je ispred našeg automobila pakiran sivi caddy koji je nakon nekoliko dana dobio i kaznu. Nakon toga je iza njega parkiran novi caddy s natpisom "Studenac". Promjena se dogodila na Staru godinu kada je pauk služba pomaknula sivi caddy - objašnjavaju nam mještani.

Kažu nam da je ovdje riječ o igri živaca, odnosno tko će prije popustiti.

Kada smo došli na teren pokraj bagera je bio parkiran policijski kombi, a ispred njega caddy s natpisom "Studenac".

- Prošlog tjedna predlagao se sastanak između Milavića, predstavnika Grada Omiša i nas. Mi smo rekli da ćemo doći na sastanak ako se ispuni naš uvjet, a to je da se oslobodi put. Nakon toga nije nam se nitko javljao - govore nam okupljeni mještani koji od Badnjaka dežuraju na ulazu u hotelsko naselje.

image
Nikola Vilić/Cropix

Na Staru godinu su i mještani pomaknuli automobil, dodaju, dogovor je bio da će na to mjesto doći policijski kombi koji će ih propustiti do lučice kada bude potrebno.

- Milavić je nama nudio i propusnice na kojima je bilo jasno naznačeno da vrijede do njegovog opoziva. Mi nismo na to pristali jer ih realno može poništiti odmah sutradan. Drugi razlog zašto nismo pristali je taj što smatramo da put mogu koristiti svi, a ne samo odabrani. Kada je policija prije nekoliko dana pokraj bagera parkirala svoj kombi, rečeno nam je da ćemo moći doći do lučice. Ali, to se nije dogodilo. Mogli su samo oni iz smjera lučice izaći, ali nitko ne može s automobilom proći prema lučici - objašnjavaju nam mještani.

Ističu da se nadaju da će se put odblokirati i da će se pronaći način za razgovor.

- Primjerice jugo zovu i ako netko želi maknut pentu s broda, može jedino s njom pješke uzbrdo. Druge nema. Fascinantno je da svih ovih godina nije bilo problema, a rampa je postavljena tek početkom rujna 2021. godine. Suživota između mjesta i hotelskog naselja mora biti jer ako toga nema što dalje reći - govori nam jedan od mještana.

Stariji među njima, kažu nam, sjećaju se davnih godina kada je putem do mora mogao proći tko želi.

- Cili život sam prolazia doli. Nikad mi niko nije ništa reka do sada - govori nam jedan od njih.

U jednom trenutku promijenila se situacije. Sjećate se sivog Caddyja kojeg smo na početku spominjali. Kada smo došli, on je bio parkiran sa strane, a u jednom trenutku vozač je sjeo u njega i preparkirao ga. Točno iza Caddyja s natpisom "Studenac". Znači s pakirnom mjesta preparkirao ga je na put i ostao sjediti u vozilu. Odmah su se digli mještani i mirno stali u liniji pokraj automobila.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Nešto se sprema. Vjerujte nam - dobacuju nam dok stoje pokraj vozila.

Izašli su i policijski službenici iz kombija, došli do vozača sivog Caddyja, ali nakon kraćeg razgovora vratili se u policijski kombi.

- Već znamo što slijedi. Evo vam ruke da će se za 15 minuta maknuti policijski kombi i sigurno će onda oni uparkirati ovaj caddy - predviđaju nam mještani daljnji rasplet događaja.

Nije dugo trebalo čekati. Mještani su u svom predviđanju pogriješili u nekoliko minuta. Policijski službenici oko 15.30 sati upalili su kombi i otišli s mjesta događaja, ali mještani su bili brži i na njihovo mjesto parkirali svoj automobil.

- Sada stojte koliko god želite i dva dana ako oćete. Ovog puta nas niste prevarili - poručuju mještani vozačima Caddyja.

U nekom trenutku otišli smo i mi jer nas rokovi pritišću. Zvali su nas ponovno mještani. Kažu nam ponovno je došla policija.

- Traže da maknemo automobil koji je pokraj bagera. Kažu da ova dva Caddyja koja su tu moraju proći do hotela jer moraju obaviti neke radove. Sada se mi pitamo, zašto miču nas. Mi smo u drugoj traci, za onoj put vanka. A bager je u traci za put hotela. Što njega ne miču - za kraj se pitaju mještani.

Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj poslali smo upit oko situacije u Ruskamenu.

I sami smo pitali policijske službenike na terenu možemo li automobilom do lučice, ali dobili smo negativan odgovor.

PU splitsko-dalmatinsku smo pitali koja je uloga policije u ovom slučaju i zbog čega je policijski kombi bio parkiran uz bager.

Odgovor do zaključenja teksta nismo dobili. Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2022 02:15