StoryEditorOCM
ObalaDAN GRADA OMIŠA

Na omiškoj stini napredujemo unatoč svim izazovima

Piše Mia Sesartić/Sponzorirani sadržaj
16. svibnja 2022. - 08:30

Dok ovih dana svi s velikim zanimanjem promatraju gradnju mosta preko Cetine, među klisurama kanjona, na 70 metara iznad rijeke, s ponosom se u Gradu Omišu osvrću na taj i još mnoge druge realizirane projekte ili one koji su u planu u idućem razdoblju.

Obilježavanje Dana grada Omiša, odnosno blagdana njegova zaštitnika sv. Ivana Nepomuka upravo je prigoda da o njima porazgovaramo s gradonačelnikom grada na Cetini Ivom Tomasovićem.

– I na ovogodišnji Dan grada s ponosom gledamo ono što smo ostvarili u prethodnom razdoblju jer svjedočimo razvoju i napretku našega grada, unatoč svim izazovima pandemije koja je pogodila cijeli svijet.

Prošle dvije godine bile su izuzetno zahtjevne za sve, ali unatoč smanjenju proračunskih prihoda zbog koronavirusa, od gotovo 18 milijuna kuna u 2020. godini i 10 milijuna kuna u 2021., niti jedan važniji projekt u našem gradu nije zaustavljen – veli nam omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, ističući kako im je pažljivo gospodarenje i odgovorno upravljanje te privlačenje novca iz fondova Europske unije i drugih nepovratnih izvora financiranja omogućilo da se i u uvjetima korona-krize planiraju i realiziraju kapitalne investicije.

image

Ivo Tomasović: S ponosom gledamo na proteklo razdoblje

Ante Cizmic/Cropix

 

Uređenje Fošala

– Najznačajnija investicija koju smo realizirali je uređenje Fošala, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna, a financirana je većinom iz vlastitih sredstava – kaže gradonačelnik, a da bi ulica danas zasjala u svom punom sjaju, projektom je asfaltna podloga pješačkih površina zamijenjena kamenim pločama u dijelu obuhvata ukupne površine oko 4000 metara četvornih, sanirana je komunalna infrastruktura ispod nogostupa – hidro i elektroinstalacije, uređene su hortikulturne zone te je zamijenjena postojeća rasvjeta i zaštitne ograde.

Radi dotrajalosti starih tipskih kioska postavili smo na novouređenu javnu površinu nove, a Hrvatske ceste rekonstruirale su i državnu prometnicu u duljini od 330 metara, u vrijednosti od milijun kuna, navodi gradonačelnik dok obilazimo nekoliko lokacija na kojima su realizirani novi sadržaji ili se grade novi.

 

Staza i plaža

– Prošle godine završeni su radovi i na izgradnji biciklističko-pješačke staze Brzet-Slavinj za koju smo ishodili uporabnu dozvolu, te smo opravdali sva dobivena sredstva i na taj način uspješno zaključili projekt.

Izgrađena je tako staza duga oko 950 metara, kao i zaštitna pera. Plaža je proširena za više od deset metara, postavljeno je deset tuševa i isto toliko kabina za presvlačenje, izgrađena je rampa za invalide te je riješen gorući problem parkirališnih mjesta, što će zasigurno obradovati brojne posjetitelje – govori prvi čovjek Omiša o projektu realiziranom tijekom više godina, odnosno u više faza.

Ukupna vrijednost projekta je oko 19 milijuna kuna, s tim da je udio sufinanciranja iz fondova Europske unije oko 7,7 milijuna kuna, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije oko 1,5 milijuna kuna, Splitsko-dalmatinske županije oko 2,9 milijuna kuna te Ministarstva turizma oko 950 tisuća kuna, a ostalo je financirao Grad Omiš.

Navedeni iznos uključuje stavku hortikulturnog uređenja, pa je tako posađeno gotovo 400 stabala. Postavljena je i nova javna rasvjeta, a također smo izradili i plan održavanja i dohrane plaža na navedenom potezu – navodi Tomasović, a posebno mu je drago, kako ističe, što je priveden kraju još jedan veliki projekt.

Naime, u potpunosti su završeni radovi na sanaciji potencijalno obrušavajućih fragmenata stijenske mase iznad grada Omiša u ukupnoj vrijednosti cijelog projekta od oko 39 milijuna kuna.

image

Izgradnjom gradske luke Omiš će dobiti nove vezove i šetnicu dugu 440 metara

Ante Cizmic/Cropix

 

Povijesni projekt

Jedan od najvećih i svakako najznačajnijih infrastrukturnih projekata je izgradnja gradske luke – otkriva dalje naš sugovornik dok obilazimo trenutne radove u luci.

– Radovi se odvijaju predviđenom dinamikom, a očekivani završetak projekta je krajem 2024. godine.

Riječ je o povijesnom projektu za naš grad, koji će nakon izgradnje luke dobiti potpuno novi izgled i ulogu.

Omiš će njegovom realizacijom dobiti nove vezove i šetnicu dugu 440 metara, a hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i komunalnim priključcima, uredit će se ukupno deset tisuća kvadrata obale – pojašnjava gradonačelnik detalje oko izgradnje gradske luke u vrijednosti od gotovo 90 milijuna kuna, čiji je investitor Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije.

Od kapitalnih projekata prometne infrastrukture izdvaja nam nadalje i omišku obilaznicu na kojoj se, kaže, intenzivno odvijaju radovi na izgradnji novog tunela Komorjak-sjever i mosta preko Cetine, a ovim projektom ukupne vrijednosti 180 milijuna kuna trebale bi se dobrim dijelom riješiti prometne gužve u centru grada i omogućiti bolja prometna povezanost.

– Za investicijsko održavanje komunalnih građevina i infrastrukture, rekonstrukciju i gradnju nerazvrstanih cesta i ulica te ulaganja u gradske objekte, javne površine, kao i uređenje plaža, u protekloj je godini iz proračuna utrošeno oko 7,5 milijuna kuna, a sa zadovoljstvom mogu reći da nema mjesnog odbora, od njih ukupno 37 na području grada Omiša, u kojem u protekloj godini nije investirano.

U cilju pripreme i realizacije važnih razvojnih projekata, u izradu prostorno-planske i projektne dokumentacije utrošeno je više od pola milijuna kuna.

Tako je u izradi dokumentacija za spoj Ulice fra Stjepana Vrlića na državnu cestu D8 te dokumentacija za nastavak izgradnje dužobalne šetnice, i to dionica Manćina – Vaga u Omišu i dionica Mimice –​ Medići – govori gradonačelnik, a kada je riječ o vodoopskrbi i odvodnji, u očekivanju raspisivanja javnog poziva za dodjelu sredstava iz EU kohezijskih fondova, nastavljene su, veli, aktivnosti na izradi projektne dokumentacije dogradnje i modernizacije vodnokomunalnih objekata.

Za navedene aktivnosti utrošeno je oko 500 tisuća kuna, od čega iz proračuna Hrvatskih voda 400 tisuća kuna, čime je uglavnom dovršena dokumentacija za ulaganje vrijedno više od 250 milijuna kuna.

Nastavit će se i izgradnja vodoopskrbe naselja uz srednji tok rijeke Cetine, ali u manjem obimu zbog smanjenja sredstava Hrvatskih voda za financiranje redovnih programa. U 2021. dodijeljeno je 500 tisuća kuna za ovaj davno započeti projekt.

U provedbu nacionalnog projekta uspostave sustava kontrole i sanacije gubitaka u vodoopskrbnim sustavima, naše društvo “Vodovod” je u protekloj godini apliciralo za dodjelu sredstava u iznosu 1,7 milijuna kuna – kaže Tomasović te ističe kako punim intenzitetom rade i na području gospodarenja otpadom.

 

Uspješno odvajanje otpada

– Posljednjih nekoliko godina, Grad Omiš i komunalno poduzeće “Peovica” investirali su gotovo 20 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, od čega je čak oko 60 posto nepovratno sufinancirano sredstvima EU fondova.

Ono na što smo posebno ponosni je činjenica da je Grad Omiš blizu 25 posto odvojenog prikupljanja otpada, što nas čini najboljom jedinicom lokalne samouprave na obali – ponosno će omiški čelnik, navodeći kako se uvelike oslanjaju i na prilike koje pružaju dostupna sredstva fondova Europske unije i drugih izvora nepovratnih sredstava u projektima značajnim za grad.

– Neke od tih projekata sam već spomenuo, a među mnogobrojnim koji su odobreni izdvojio bih onaj koji me posebno veseli, to je “Zaželi posao na području grada Omiša – faza II”.

Nakon što smo uspješno završili njegovu prvu fazu, ukupne vrijednosti oko 5 milijuna kuna, prijavili smo se i za drugu fazu te su nam odobrena sredstva u punom iznosu od 2,2 milijuna kuna, a realizacija projekta je u tijeku.

Iznimno je važan i projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, ukupne vrijednosti više od 52 milijuna kuna, a sve je trenutno u fazi početka izgradnje mreže. Završetak se očekuje sljedeće godine, a ovim projektom bi i područje naše Zagore dobilo brzi internet. To je od izuzetne važnosti za Grad Omiš jer će njegova realizacija doprinijeti povećanju atraktivnosti u privlačenju poduzetništva, povećanju efikasnosti javnih i privatnih usluga i povećanju računalne pismenosti s naglaskom na rastući sektor ruralnog turizma.

 

Svečanost otvaranja

Posebno bih istaknuo i projekt uređenja lokacije Starog groblja u Omišu, koji je uspješno završen, a ukupna vrijednost investicije za građevinsko uređenje i opremanje lokacije iznosi oko 2,4 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto ukupno prihvatljivih troškova nepovratna sredstava – kazuje gradonačelnik s kojim smo prošetali i do Staroga groblja te doznajemo kako će se svečanost otvorenja lokacije upriličiti 23. svibnja bogatim kulturnim programom.

– Nastojimo infrastrukturno razvijati cijelo područje grada Omiša, ali jednako kvalitetno provodimo i obiteljsku i socijalnu politiku te brigu o starijim osobama i osobama s invaliditetom, kao i svima onima kojima je skrb potreba.

U prethodnoj smo godini na razne oblike socijalnih davanja utrošili oko 3,3 milijuna kuna, a otprilike isti iznos je osiguran i u ovogodišnjem proračunu.

Predviđeno je više od pola milijuna kuna za zaštitu i spašavanje te pola milijuna za zaštitu zdravlja kroz javne službe.

Za sport, također, iz godine u godinu povećavamo predviđena sredstva pa je tako za javne potrebe u sportu i održavanje Sportske dvorane “Ribnjak” u 2022. godini planirano više od 3 milijuna kuna.

 

Pomoćno igralište

Za izgradnju prve faze pomoćnog nogometnog igrališta u sklopu gradskog stadiona “Anđelko Marušić” u ovogodišnjem su proračunu osigurana 3 milijuna kuna, a od Ministarstva turizma i sporta za navedenu investiciju odobrena su sredstva u visini od oko 500 tisuća kuna.

Očekujemo i potporu Hrvatskog nogometnog saveza u opremanju, odnosno završnim radovima.

Za financiranje ustanova u kulturi ovogodišnjim je proračunom predviđeno više od 4 milijuna kuna, a za javne programe u kulturi dodatnih milijun kuna.

Izdvajanja za vatrogastvo u ovoj godini iznose više od 4,5 milijuna kuna, a oko 3 milijuna kuna osiguravamo i za subvencioniranje nerentabilnih autobusnih linija jer smo našim građanima dužni omogućiti što bolju kvalitetu života, a posjetiteljima najveću moguću razinu usluge. I to je cilj kojemu općenito težimo – zaključuje omiški gradonačelnik, čestitajući svojim sugrađanima Dan grada i blagdan sv. Ivana Nepomuka.

Za školstvo izdvajamo gotovo 600 tisuća kuna, a budući da smo već prije nekoliko godina ishodili građevinsku dozvolu za izgradnju nove srednje škole, očekujemo prijavu Splitsko-dalmatinske županije za sredstva iz fondova Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Što se tiče predškolskog odgoja, u 2022. godini u proračunu smo osigurali više od 14,6 milijuna kuna, a ishodili smo i građevinsku dozvolu za dječji vrtić u Srijanima, čiju ćemo izgradnju prijaviti za sredstva iz fondova Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Počasnim građanima grada Omiša proglašeni su:

posmrtno Ante Šaškor – Brada, stožerni brigadir Hrvatske vojske, i posmrtno don Ljubo Bodrožić.

Nagrade za životno
djelo dobili su:

posmrtno brigadir Hrvatske vojske Bruno Vukić, ratni zapovjednik Omiške bojne, i Jozo Marušić-Barabica.

Dobitnici osobne
nagrade Grada Omiša su

dr. sc. Vanja Kovačić i Miljenko Vrkić, a skupne nagrade Osnovna škola “Gornja Poljica” –​ Srijane, u povodu 150. obljetnice djelovanja, i Dobrovoljno vatrogasno društvo “Omiš”, u povodu 70. obljetnice rada.

Plakete Grada Omiša zaslužili su prof. Petar Čulić, Hanijela Ivanac i Gradska knjižnica Omiš.

’Sa zadovoljstvom mogu reći da nema mjesnog odbora, od njih ukupno 37 na području grada Omiša, u kojem u protekloj godini nije investirano’

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 10:14