StoryEditorOCM
ObalaSMRT NA VOLICIJI

Na najcrnijoj točki Magistrale posljednjih godina izgubljena su tri života, evo kako će se spriječiti nova stradavanja

Piše Dijana Turić
25. siječnja 2023. - 14:00
Spoj Jadranske magistrale s glavnom gradskom ulicom i cestom Makarska - Vrgorac proteklih je desetljeća uzeo brojne životeIvo Ravlić/Cropix

Raskrižje na predjelu Volicija u Makarskoj je već desetljećima opasna točka, jer se na tom predjelu gdje se sijeku Jadranska magistrala, državna cesta Makarska - Vrgorac i glavna prometnica iz središta grada dogodio niz prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama.

Samo tijekom posljednjih desetak godina na toj su lokaciji život izgubile tri osobe, a više ih je teže ili lakše ozlijeđeno. Kako je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, projekt rekonstrukcije s kružnim tokom je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata, a vode ga “Hrvatske ceste” (HC) koje su Uredu za urbanizam predale idejni projekt i nakon izdane lokacijske dozvole počinju procesi izvlaštenja i tek onda se može pristupiti ishođenju građevinske dozvole.

- Rotor na Voliciji je jedan od ključnih infrastrukturnih projekata koji čekamo od 2017. godine, kada je premijer Andrej Plenković izjavio da je to strateški projekt Hrvatske, ali još čekamo da se realizira - kazao je Paunović.

Izrada projekta rekonstrukcije križanja će koštati nešto više od pola milijuna eura, što nam je potvrdila Tamara Đurijanček, HC-ova glasnogovornica. Prema njezinim riječima, projekt bi mogao biti završen do kraja 2024. godine.

- Predmetni zahvat uključuje rekonstrukciju raskrižja iz četverokrakog semaforiziranog raskrižja u kružno, denivelaciju državne ceste 8 (Jadranska magistrala, op.a.) na poziciji kružnog raskrižja, prilagođavanje spoja državne ceste Makarska - Vrgorac i županijske ceste na novo kružno raskrižje. Također, predviđena je izgradnja dvaju novih nadvožnjaka, te svih ostalih dijelova građevine potrebne za njezinu uporabu.

U tijeku je postupak ishođenja lokacijske dozvole. Nakon ishođenja lokacijske i građevinske dozvole može se pristupiti provođenju postupka javne nabave za izgradnju. Predmetni zahvat nalazi se u Planu nabave “Hrvatskih cesta” za 2023. godinu, u trećem kvartalu, s rokom izvođenja od 12 mjeseci - kazala je Đurijanček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 14:00