StoryEditor
Obalakriza uzela maha

Na Makarskoj rivijeri upola manje turista, hotelijeri goste mame popustima i poklonima: Platite šest noćenja, sedmo vam je gratis, evo i jedna masaža

Piše Dijana Turić/Makarska kronika
21. srpnja 2020. - 12:50
Hotel Horizont, Baška VodaIvo Ravlić/HANZA MEDIA

Koliko je korona kriza uzela maha u špici sezone u svim mjestima Makarske rivijere dovoljno govore statistički podaci koje su nam ustupile turističke zajednice od Brela do Gradca.

Naime, tijekom proteklog vikenda koji je trebao biti udaran, na cijeloj Rivijeri boravilo je 26.297 turista, dok su se lani u isto vrijeme od Brela do Gradca odmarale 52 tisuće.

Tako je u Makarskoj tijekom prošlog petka boravilo 6250 gostiju što je 44 posto od lanjskog broja u isto vrijeme, odnosno 14.100. U Tučepima je TZ evidentirala 3723 gostiju, dok ih je lani u ovo doba bilo 7268, a u Podgori ih je tijekom proteklog vikenda boravilo 2813, što je 52 posto za razliku od lani kada ih je odmaralo 5600.

Nadalje, TZ Gradac početkom prošlog vikenda evidentirala je 3700 gostiju, što je 45 posto od lani kada ih je u hotelima i privatnom smještaju na području cijele općine odmaralo 8500. U Baškoj Vodi ljetovalo je 6009 turista, dok ih je lani u isto doba bilo 11.330, i na koncu, u Brelima ih je proteklog vikenda bilo 3802, dok je lani u istom periodu u mjestu boravilo 5275 gostiju.

Obzirom na činjenicu da je broj gostiju u mjestima na Rivijeri za 50 posto manji nego lani u isto vrijeme, zanimalo nas je kakva je situacija u hotelima od Brela do Gradca, odnosno kolika je popunjenost hotela, jesu li smanjivali cijene noćenja i jesu li u cilju privlačenja gostiju, uvodili, primjerice, noćenje ili večeru gratis. Tako je u hotelu Park popunjenost 70 posto pa je proteklog vikenda boravilo 150 gostiju.

Svi došli autom

Prema riječima direktorice Marine Josipović, popunjenost je dobra, ali nije onakva kakva se očekivala.

- Istina, cijene noćenja smo kroz razne ponude i akcije smanjivali do 20 posto i takvih paketa nećemo imati kroz srpanj i kolovoz. Kod nas su svi auto gosti i riječ je o Šveđanima, Švicarcima, Austrijancima, Nijemcima, Česima, Poljacima i Hrvatima - kazuje nam Josipović.

U hotelu Osejava popunjenost je 50 posto, odnosno u hotelu boravi 60 do 70 gostiju i to iz Poljske, Mađarske, Njemačke i Brazila. Kako nam kazuju iz Osejave, cijene noćenja snižavali su i do 40 posto u raznim akcijama i paketima.

image
Hotel Osejava, Makarska
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

Izvrsnu popunjenost ima hotel Dalmacija by Valamar u kojemu se odmara 400 gostiju, što je puni kapacitet hotela pa se, kako su nam kazali iz Dalmacije, goste moralo slati u druge hotele i, naravno, nije bilo potreba za akcijama.

Međutim, Hoteli Valamar ove godine nisu otvorili hotel Meteor u kojemu se odvijaju radovi na rekonstrukciji kao ni hotel Rivijeru, dok u Dalmaciji borave Česi, Poljaci, Nijemci i Austrijanci.

Hoteli Baška Voda bilježe 50-postotnu popunjenost pa je u dva otvorena hotela, Horizontu i Slaviji, proteklog vikenda boravilo 425 gostiju, a kako nam kazuje predsjednik Uprave Jakša Medić, riječ je o auto gostima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Njemačke i Austrije.

Razni paketi

- Popunjenost je onakva kakvu smo i predviđali, odnosno od 10 do 30 posto manja nego lani. Naravno da smo za goste organizirali različite pakete i akcije pa tako djeca do 10 godina sada imaju gratis noćenje, a bilo je paketa noćenje od sedam dana za plaćenih šest i naravno masaže, ručak ili večera gratis, ovisno o kakvom je paketu riječ - kazao je Medić.

U Medora hotelima i ljetovalištima Podgora, u hotelu Medora Auri i kampu Medora Orbis, koji su ponovno otvoreni u prvoj polovici lipnja, trenutno boravi 75 posto gostiju u usporedbi s prošlom godinom.

Prema riječima Marte Slišković, direktorice prodaje i marketinga Medora hotela, struktura gostiju u oba objekta je promijenjena u odnosu na prethodne godine primarno zbog izostanka avio gostiju s tradicionalnih skandinavskih tržišta.

image
Hotel Medora, Podgora
Ivo Ravlić/HANZA MEDIA

- Svi gosti su u naše objekte došli koristeći osobne automobile, a riječ je o gostima iz Poljske, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine - ističe Slišković, koju smo upitali je li hotelska kuća smanjivala cijene noćenja.

Kako navodi, početne cijene nisu previše odstupale od lanjskih, ali su za lipanj i prvu polovicu srpnja odobrili posebne ponude s ciljem stimulacije povećanja broja rezervacija.

- Svi gosti koji rezerviraju smještaj putem naših izravnih kanala prodaje, imaju različite pogodnosti u smislu dodane vrijednosti - kazuje nam Slišković.

Blusesun hoteli cijene smanjivali 20 posto

U Bluesun hotelima u Brelima i Tučepima, otvorena su četiri hotela - Soline i Berulia u Brelima te Alga i Neptun u Tučepima.
Kako nam je kazao Stjepko Šošić, direktor upravljanja prihodima Sunce Hotela, popunjenost ova četiri hotela trenutno je na 75 posto.

image
Hotel Soline, Brela
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

- Vjerujemo kako će se do kraja mjeseca i u prvoj polovini kolovoza popunjenost još i poboljšati. S obzirom na sve okolnosti vezane uz pandemiju COVID-19, dinamika bukinga je bitno drugačija u odnosu na prethodne godine, te su ubrzavanja i usporenja u direktnoj korelaciji s epidemiološkom situacijom.

Kako je aviopromet iz dobro nam poznatih razloga bitno smanjen u odnosu na prethodne sezone, većina naših gostiju su auto gosti, dakle iz nama bliskih zemalja, tj. tržišta iz kojih gosti mogu doći vlastitim automobilom. Radi se o Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Ukrajini, BiH, te naravno o domaćim gostima - rekao je Šošić, koji nadodaje da su cijene noćenja korigirali za 20 posto te su kroz ovu akciju krajem svibnja i početkom lipnja pokrenuli buking nakon višemjesečne stanke zbog pandemije u kojoj nije bilo novih rezervacija, već samo otkazivanja ili izmjene postojećih.

- Različitim prodajnim i marketinškim akcijama motiviramo naše goste da svoj odmor provedu u Bluesun hotelima, a neke od akcija su uključivale i besplatnu pansionsku večeru ili zamjenu pansionske večere za večeru u jednom od naših a la carte restorana - kazao je direktor Šošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 14:06