StoryEditorOCM
Obalanevjerojatno...

Na listu za stipendiranje u Makarskoj medicinu uvrstili tek nakon prosvjeda studenata. Buduća liječnica: ‘Ima li smisla raditi u gradu koji ti kaže da mu nisi potreban?‘

17. studenog 2022. - 21:32

– Duša me boli kada kažu da Hrvatskoj nedostaje liječnika, a posebno Makarskoj. Liječnika ima, ali na kraju ih tjeraju iz Makarske pa se pitam ima li smisla raditi u gradu koji kaže da mu ne trebaš? Grad Makarska sve čini da svoje studente nakon završenog studija, potjera u inozemstvo ili neke druge gradove – kazuje nam 24-godišnja Makarka Mihaela Kotarac, studentica 5. godine Medicinskog fakulteta u Splitu, koja je lani sa još 12 kolega, od Sveučilišta u Splitu dobila Rektorovu nagradu za posebna postignuća.

Kako kazuje, nakon završetka studija, planira specijalizirati pedijatriju, a kada je vidjela natječaj Grada Makarske za dodjelu stipendija, ostala je zatečena jer među stipendijama za deficitarna zanimanja, nije bilo studenata medicine.

Drugi to rade bolje

– S obzirom na to da se stalno povlači pitanje kako nedostaje liječnika u Makarskoj, izbaciti medicinu iz kategorije deficitarnih zanimanja je malo zabrinjavajuće. Nitko ne garantira da bih ja dobila tu stipendiju i da postoji, ali me rastužuje sama činjenica da jedan dan slušamo kako nema liječnika, a onda se dogodi to da se liječnike izbaci iz deficitarne kategorije. Neki drugi gradovi koji imaju isti problem nedostatka liječnika, to rješavaju na posve drugačije načine.

image
Ivo Ravlić/Cropix

– Smatram da od nas nekoliko koji studiramo medicinu, barem dvoje ima namjeru i želju vratiti se u Makarsku, a poruka koju prenosi ovaj potez Grada je vrlo jasna – kazuje Mihaela, dodavši da trenutačno u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Mostaru studira osam makarskih studenata. Naime, Grad Makarska je objavio natječaj za 34 studentske stipendije i to u pet kategorija, uz dosadašnje četiri, od ove godine uvedena je i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku.

Tako se dodjeljuje stipendija uspješnom studentu, studentu deficitarnog zanimanja, iz područja socijalne skrbi, umjetničkog sveučilišnog studija i od posebnog značaja za Grad Makarsku. Pod deficitarnim zanimanjima su magistar logopedije, edukacijske rehabilitacije, medicinske biokemije i laboratorijske medicine te sestrinstva. Stipendija uspješnom studentu mjesečno iznosi 1748 kuna, studentu deficitarnog zanimanja 1002 kune, stipendija iz područja socijalne skrbi 1250 kuna, studentu umjetničkog sveučilišnog studija 1002 kune i stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku mjesečno iznosi 1996 kuna.

Novi Pravilnik

Ključne su novine ovogodišnjih gradskih stipendija da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji pa se uvodi nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije, moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema novom Pravilniku, studenti bi se po završetku studija trebali prijaviti na Zavod za zapošljavanje i u razdoblju od 6 mjeseci javljati se na sve natječaje u kojima se traži njihova stručna sprema. Ukoliko pronađu zaposlenje, imaju obvezu na području grada Makarske raditi u stečenom zvanju jednako dugo koliko su primali stipendiju Grada Makarske.

Ukoliko se ne uspiju zaposliti na području grada Makarske u roku od 6 mjeseci, njihova obveza prestaje. Na taj način Grad Makarska prvi put potiče i povratak studenata u svoj grad u slučaju da postoje slobodna radna mjesta za koja se traži njihova struka. To je veliki zaokret u odnosu na dosadašnju praksu jer su veze studenata i Grada uglavnom završavale prestankom isplate zadnje rate stipendije.

Među ostalim, važnije novine u novom pravilniku su i da pravo na socijalnu stipendiju sada mogu ostvariti i osobe s invaliditetom, ne samo oni slabijeg imovinskog stanja, kao i dodatni bodovi koje studenti u svim kategorijama mogu dobiti za studiranje na drugom studiju te za volontiranje. Ove godine procedura prijave je pojednostavljena na način da se svaki student s jednom prijavom može javiti za više kategorija za koje udovoljava uvjete. Natječaj za dodjelu stipendija dostupan je na web-stranici Grada Makarske.

Obrat u zadnji tren

Grad Makarska odlučio je ipak izmijeniti odluku o deficitarnim zanimanjima vezanu uz natječaj za dodjelu studentskih stipendija nakon prosvjeda studenata na način da se među već navedena zanimanja doda i doktor/doktorica medicine(Medicinski fakultet) te da se rok za predaju prijava na objavljeni natječaj za dodjelu studentskih stipendija produlji za jedan dan.

Naime, iz komunikacije sa sugrađanima uočeno je da je lista deficitarnih zanimanja izazvala mnogo nerazumijevanja i otvorila dodatna pitanja, te stavila u drugi plan ostale kategorije stipendiranja koje su dostupne svim studentima, poručili su iz Grada Makarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2023 00:39