StoryEditor
ObalaPotresna obljetnica

Na današnji dan 1667. godine Dubrovnik je pogodio strašan potres, onda i tsunami: poginula je čak polovica tadašnjeg stanovništva, a brutalno se i pljačkalo

Piše PSD
6. travnja 2021. - 19:23
Rekonstrukcija Dubrovnika prije potresaProfimedia

Na današnji dan prije 354 godine, 6. travnja 1667., na veliku srijedu prije Uskrsa, Dubrovnik i okolicu pogodio je potres intenziteta 8 stupnjeva koji je promijenio povijest Dubrovačke Republike.

Potres se dogodio ujutro između 8 i 9 sati, a epicentar mu je bio južno od Dubrovnika. Osjetio se i u Genovskome zaljevu, u Veneciji i Albaniji sve do Smirne i Carigrada.

Oštećen je znatan dio Grada, Gruža, Rijeke dubrovačke i Mokošice, a oštećeni su i Koločep i Lopud. U teško oštećenoj Kneževoj palači poginuo je tadašnji dubrovački knez s obitelji. Izdržale su tek obrambene zidine i tvrđave Grada.

Da stvar bude gora, nakon potresa nastao je tsunami. A da sve bude još gore, jaki vjetar izazvao je i požare, koji su gorjeli danima.

Koliko je katastrofalan učinak sve imalo na Grad, možda najbolje govori podatak da je od procijenjenih oko 6000 tadašnjih stanovnika Dubrovnika život izgubila otprilike polovica, a broj mrtvih u širem području bio je oko šest tisuća.

Pomicanja u dubini Zemlje nažalost aktivirali su i ono najniže u ljudima. Tisućama ranjenih u ruševinama pomagali se samo oni koji su znali da će za to biti materijalno nagrađeni. Osim toga krenula je i velika pljačka, u kojoj su sudjelovali i seljaci iz prigradskih naselja, ali i bogati i siromašni stanovnici Grada. Ostala su svjedočanstva da su se mrtvima kidale uši i vilice kako bi im se uzele naušnice i zlatni zubi.

Budući da su u potresu stradali knez i veliki dio vlade, prijetila je mogućnost totalnog bezvlašća. Ali nekoliko plemića uspjelo je zadržati prisebnost. Osnovali su Vijeće dvanaestorice koje je platilo 800 ljudi da čuvaju grad od pljačkaških pohoda građana i možebitnih napada Turske ili Venecije i odredilo da će svatko tko ode iz grada u vrijeme obnove biti kažnjen. U obnovu se uspješno uključila i glasovita dubrovačka diplomacija.

Nakon potresa Dubrovnik se dugo i sporo oporavljao, ali više nikada nije ponovio prijašnji sjaj.

Današnja znanost je utvrdila da je uzrok seizmičke aktivnosti na ovom području podvlačenje Jadranske mikroploče pod Vanjske Dinaride, a najjači su potresi od Stona i Dubrovnika do Albanije. Na to nas podsjeća i strašni potres koji se dogodio na današnji dan 1667. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 19:47