StoryEditorOCM
ObalaDUJMOV NASLJEDNIK

Mons. Zdenko Križić ‘preuzeo‘ nadbiskupiju: Crkva treba osobe koje ne misle da su božanski velike zbog neke službe

Piše Ivan Ugrin
28. listopada 2023. - 15:37
Apostolski upravitelj Želimir Puljić predaje pastirski križ nadbiskupu Zdenka Križiću  Tom Dubravec/Cropix

Drugi Vatikanski sabor je definirao Crkvu kao Božji narod, a taj ‘Božji narod‘ su jednako i biskupi, i svećenici i vjernici laici. Svi smo mi jedno tijelo sa različitim udovima i nužni smo jedni drugima da bi tijelo moglo dobro funkcionirati.

‘‘Neka pastiri Crkve, slijedeći Gospodinov primjer, služe jedan drugome i drugim vjernicima, a vjernici neka živo surađuju s pastirima i učiteljima‘‘, navodi dokument Lumen Gentium. Vidimo kako se ovdje ne kaže da vjernici trebaju samo slušati svoje pastire. To nije isključeno, ali naglasak je stavljen na to da vjernici živo surađuju s pastirima, jer su i vjernici, a ne samo biskupi i svećenici, odgovorni za Kristovo mistično tijelo Crkvu, za njezinu svetost i svakovrsni napredak. Zato danas Crkva toliko govori o sinodalnosti, istaknuo je u solinskoj crkvi Svete Obitelji u propovijedi tijekom misnog slavlja i preuzimanja službe upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Zdenko Križić, 99. u nizu nasljednika Svetoga Dujma.

image

Obitelj Špar sa četvero djece i s petim na putu, pozdravila je novoga nadbiskupa u ime vjernika
 

Tom Dubravec/Cropix

Pastirski štap iz 18. stoljeća

Euaristijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj su sudjelovala 22 nad/biskupa, 120 svećenika koncelebranata i bogoslovi koji su posluživali oko oltara, dok su Mješoviti zbor Gospe od Zdravlja, Mješoviti zbor Gospe Fatimske, Mješoviti prvostolni zbor svetog Dujma, sva tri iz Splita te Mješoviti zbor Gospe od Otoka iz Solina pjevali ulazni Jubilejski himan. Na orguljama je svirala časna sestra Mirta Škopljanac Mačina, dok je zborovima ravnao maestro don Šime Marović.

- Sveti otac Frane imenovao je za pastira Crkve splitsko-makarske nadbiskupa Zdenka Križića. Znak te službe je i pastirski štap kojega će novi nadbiskup Zdenko primiti od dosadašnjega apostolskog upravitelja Želimira, nakon što Apostolski nuncij pročita Papinu bulu imenovanja, najavio je simbolični čin preuzimanja službe, animator don Vedran Torić, rektor Bogoslovije u Splitu.

Apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua pročitao je potom Papinu bulu imenovanja nadbiskupa Križića pastirom u Splitu.

- U naše, međutim, vrijeme, pastoralna korist često zahtijeva da biskupima mijenjamo sjedište; to ponajviše poduzimamo kada Nam se oni biskupi koji se ističu vrlinom pastoralnoga služenja, čine prikladnima za promaknuće, a osobito kada trebamo odlučiti o mjesnim Crkvama koje nemaju Pastirâ. Sada smo se dakle pobrinuli o metropolitanskom sjedištu Splitsko-makarskom koje je, nakon premještaja njegovoga posljednjega nadbiskupa, časnoga brata Dražena Kutleše u Zagrebačku nadbiskupiju, ostalo bez svojega pastira. Zbog toga smo, časni brate, odlučili povjeriti ovu nadbiskupiju tebi koji se ističeš molitvenim životom, vještinom u upravljanju poslovima i naukom, kao i u ljubavi te djelatnom pastoralnom radu.

image

Bulu je vjerničkom puku pokazao kancelar nadbiskupije don Ratomir Vukorepa
 

Tom Dubravec/Cropix

Bulu je vjerničkom puku pokazao kancelar nadbiskupije don Ratomir Vukorepa.

Apostoli Šimun i JudaTadej

Devet mjeseci nadbiskup u miru Želimir Puljić služio je kao Apostolski upravitelj splitskom Crkvom, gotovo isto koliko je i nadbiskup Kutleša bio na čelu Splitsko-makarske nadbiskupije, i još na početku svoje službe mons. Puljić pozvao je sve vjernike da se mole za izbor novoga pastira. Sada je dočekao trenutak da svome nasljedniku uruči štap, i to je učinio nakon što je pročitana bula, a nadbiskup Križić je s biskupskim štapom s likom svetog Dujma zasjeo na katedru pračen pljeskom nazočnih vjernika. Biskupski štap ili pastoral je iz splitske katedralne riznice, na zakrivljenom gornjem dijelu ima dopojasni lik zaštitnika svetog Dujma koji blagoslivlja. Izrađen je u Napulju u vrijeme nadbiskupa Antuna Kačića (1730.-1745.).

image

Nadbiskup splitsko-makarski mons. Zdenko Križić u pratnji đakona Roberta Pudara prima čestitke vjernika
 

Tom Dubravec/Cropix

Nakon evanđelja kojeg je proglasio đakon don Robert Pudar, prigodnu je homiliju održao novi nadbiskup. Ističući kako njegovo preuzimanje Splitsko-makarske nadbiskupije pada na blagdan dva manje poznata Isusova apostola Šimuna i Judu Tadeja, nadbiskup je naglasio kako ono što znamo o njima jest to da su obadvojica do kraja ostali uz Isusa, s kojim su vjerojatno bili u krvnom srodstvu, ali još više u duhovnom. Obojica su dali svoje živote za njega i njegovu radosnu vijest. Prema tradiciji to je bilo negdje u Perziji ili Armeniji.

- Bečki kardinal u svojoj homiliji mladomisnicima reče i ovo: "Ostanite svjesni da vi ređenjem niste postali neki nadljudi". Htio im je poručiti: niste veliki zbog službe koju ste primili, nego zbog služenja koje se od vas očekuje; nemojte sakralizirati svoju službu, nego svoj život. Sakralizacija službi je Crkvi štetna. Crkva treba osobe koje se posvećuju molitvom i služenjem, žrtvama i ljubavlju, a ne osobe koje misle da su božanski velike zbog neke službe.

Ostajem siromašni vjernik

Svjestan sam da sve ovo vrijedi i za mene. Preuzimanjem velike i poviješću bogate Splitsko-makarske nadbiskupije nisam postao neki nadčovjek, nego ostajem siromašni vjernik koji se mora svakodnevno boriti da bi vjeru sačuvao i ispunio Božja očekivanja... Molim Boga, kako za sebe tako i za sve vas, da nikada ne razočaramo Boga u nadi koju ima u nas, i da svaki od nas izvrši poslanje koje mu je Bog povjerio unutar vlastitog poziva.

image

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji na Gospinom otoku
 

Tom Dubravec/Cropix

Zaključujem s riječima svetog Augustina koje je uputio vjernicima kada je postao biskup, i koje ja u ovom trenutku doživljavam kao svoje: "Dok me straši ono što sam vama, ipak me tješi ono što sam s vama, jer sam vama biskup, a s vama sam kršćanin. Ono je ime službe, ovo je ime milosti; ono je ime pogibli, a ovo spasenja".

Molim Boga, kako za sebe tako i za sve vas, da nikada ne razočaramo Boga u nadi koju ima u nas, i da svaki od nas izvrši poslanje koje mu je Bog povjerio unutar vlastitog poziva, kazao je na kraju novi splitsko-makarski nadbiskup.

Na koncu mise otpjevana je zahvalna pjesma "Tebe Boga hvalimo", nakon koje je nadbiskup Križić podijelio svečani blagoslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 12:35