StoryEditorOCM
ObalaMIJENJAJTE ZAKON

Mirna prosvjedna šetnja i u Makarskoj: Naše more, otoci i plaže ne trebaju ograde i straže!

28. siječnja 2023. - 20:56

Makarska Udruga za održivi razvoj Osejava u suradnji s građanskom inicijativom Javno je Dobro organizirala je u subotu prosvjednu šetnju u cilju izražavanja nezadovoljstva vezanog uz Prijedlog zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je trenutno u saborskoj proceduri.

Okupljanje je održano na Osejavi nakon čega su prosvjednici prošetali rivom do Plišćevca, prema Žutoj kući, pa sve do plaže ispred hotela Romana.

Kako kazuje Manuela Puharić, predsjednica UZOR Osejava, mirnom prosvjednom šetnjom jačaju pritisak na zakonodavca i pomažu da se nedorečeni i potencijalno opasan Prijedlog zakona stavi izvan saborske procedure, doradi i vrati na e-savjetovanje.

image
Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Pitanje pomorskog dobra mora se urediti uz uvažavanje odrednica održivog razvoja i zaštite okoliša, što s ovim Prijedlogom ZPDML nije slučaj. Prije donošenja novog Zakona Vlada Republike Hrvatske dužna je donijeti Strateški plan upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom i morskim lukama i odrediti i utvrditi granice pomorskog dobra. Za vrijeme trajanja e-savjetovanja nije bilo omogućeno komentiranje po člancima što je standardna praksa. Na 914 prijedloga i primjedbi građana, organizacija civilnog društva, JLS-a, brojnih strukovnih udruženja i drugih, odgovoreno je u rekordnih pet dana - kazala je Puharić, dodavši da je makarska prosvjedna šetnja uvod za veliki prosvjed u Zagrebu.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima poput "100 posto naše - more, plaže, obale", "Nije dobro za pomorsko dobro", "Zimmer frei gosti trebaju plaže i more", "More, otok, plaža, bez ograda i straža..."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 03:43