StoryEditor
Obalakod Dugog Rata

Ministarstvo o ekipi koja je gumenjakom naganjala dupine: Ovo ponašanje je neprihvatljivo, kazna je do 40 tisuća kuna

23. travnja 2020. - 11:54
Screenshot

Nakon što smo prenijeli video koji je čitateljica poslala na portal Morski.hr, a prikazuje neodgovorne pojedince koji u akvatoriju pokraj Jesenica u općini Dugi Rat gumenjakom naganjaju skupinu dupina, dobili smo i odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Napisali su kako su već zaprimili prijavu te su je proslijedili na postupanje nadležnom Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

- Ponašanje koje je vidljivo na snimci je neprihvatljivo te je riječ o kršenju Zakona o zaštiti prirode. Zakonom o zaštiti prirode za prekršaje ovakve vrste propisana je novčana kazna u rasponu od 10 do 40 tisuća kuna za fizičke osobe te od 25 do 200 tisuća kuna za pravne osobe - odgovorili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu na svojim stranicama detaljno navodi što (ne) smijemo činiti ukoliko budemo u prilici susresti se s ovim prekrasnim sisavcima koje u najvećoj mjeri ugrožava čovjek svojim utjecajem na morski ekosustav.

Pravila ponašanja prilikom susreta s dupinom ili kitom

- Ne usmjeravati plovilo direktno prema opaženim životinjama.
- Ukoliko im se želi približiti, potrebno je to učiniti polako, brzinom manjom od 5 čv (9 km/h), slijedeći paralelno smjer njihova kretanja te je potrebno izbjegavati nagle promjene smjera ili brzine.
- Ne proizvoditi iznenadne zvukove motorom. Osigurati da je u krugu od 100 m od životinje samo jedno plovilo, a u krugu od 200 m ne više od tri plovila.
- Ne ostajati u njihovoj blizini duže od 30 minuta.
- Ukoliko se kod životinja primijete znakovi uznemirenosti ili se primijete majke s mladuncima, potrebno je odmah (promjenom smjera, bez ubrzavanja) napustiti područje susreta.
- Područje susreta potrebno je napustiti usmjeravajući plovilo suprotno od pravca kretanja životinja, postupno ubrzavajući tek kad je plovilo udaljeno više od 200 m od dupina.
- Zbog sigurnosti pojedinaca  i sigurnosti dupina ili kita ne plivati i ne roniti s njima, ne hraniti ih niti ih pokušavati dodirivati.
- Ne bacati smeće u more i ne ostavljati isto na obali i plažama; dupini mogu slučajno progutati plastične vrećice što može uzrokovati njihovo ugibanje.
- Svako namjerno uznemiravanje dupina ili kita potrebno je prijaviti Sektoru inspekcijskog nadzora zaštite prirode pri Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i nadležnoj policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 17:51