StoryEditor
ObalaPUNI DO ČEPA

Makarski kapetan Mito odgovara na prozivke o gužvi na njegovim turama: Nema na mom brodu korone, svakom gostu grlo triput dezinficiramo rakijom

18. kolovoza 2020. - 13:03
Tomislav Mravičić Mito kritičarima uzvraća osebujnim stilomIvo Ravlić/Hanza Media

"Korona, korona, korona. Makarska, Makarska, Makarska'' – svakog dana s megafona prilikom odlaska na Hvar i prilikom dolaska s Hvara u Makarsku viče Tomislav Mito Mravičić, kapetan i vlasnik turističkog broda "Makarski Jadran".

I to ne bi bilo ništa čudno da se pogledom s obale na Mitin brod na njemu ne vidi najmanje 200 putnika koji s rukama u zraku plešu na hitove stranih i domaćih hitova. Sve je to lijepo i krasno da nema koronavirusa, pa se našoj redakciji baš u vezi s brodom "Makarski Jadran" javio čitatelj G.K., Hrvat koji živi u Njemačkoj i koji je ostao šokiran kad je s hvarske plaže vidio Mitin brod prepun ljudi, čije nam je fotografije i poslao. Kako kaže, jednostavno je ostao u šoku.

– Na brodu se nalazi previše ljudi, a inače je poznato da je Makarska hotspot za koronu. Ma na tom brodu je dernek i nitko od putnika ne nosi zaštitnu masku, nije mi jasno znaju li ljudi što ih može čekati – rekao nam je naš čitatelj.

Što se zbiva na brodu "Makarski Jadran", ne trebamo ni pitati. Svaki dan ga vidimo kako s veselim gostima uplovljava u makarsku luku. Kako nam kaže kapetan Mito, brod su za vikend posjetili sanitarni inspektori i djelatnici Lučke kapetanije, koji su, kako tvrdi, ustanovili da je sve u najboljem redu.

– Ma nema korone na mom brodu jer su svi gosti, kojih je u nedjelju bilo 220, na otvorenome. Osim toga, prije ulaska na brod svakom se gostu dezinficiraju ruke, ali i grlo, i to lozom, travaricom ili orahovicom, i tako tri puta na potezu od Makarske do Jelse i Bola i natrag. Ma medicina je sve, a loza je medicina i nisu naši stari tek tako živjeli godinama bez doktora jer su im doktori bili domaće maslinovo ulje i rakija – govori nam u svojem stilu kapetan Mito.

Žali se kako ove godine nema interesa gostiju za putovanjem na Korčulu jer misle da će nakon toga morati 14 dana u samoizolaciju.

– Gosti nisu obaviješteni da na moru nema granice s BiH, ali zato, s druge strane, imam goste koji brodom, unatoč koroni, plove evo već desetu godinu – kaže Mito.

Napominje da njegovo osoblje, oko 30 momaka, uvijek nosi zaštitne maske i kako mu se nitko od gostiju nije požalio na tretman.
– Mojim brodom putuje 20 nacija, među kojima su i Austrijanci i Nijemci, i nitko od njih nije se ni na što žalio, niti je dobio koronu. Ma oko korone se dogodila velika varka, i to od strane političara svih stranaka koji su nas mjesecima upozoravali da se moramo striktno pridržavati epidemioloških mjera, a prije parlamentarnih izbora su se ljubili, balili i grlili kao u čoporu – nadodaje Mito.

RIJEČ STOŽERA: Brodovi nam nisu problem

Što o kontroli turističkih brodova, među kojima je i "Makarski Jadran", kaže makarski Stožer civilne zaštite, upitali smo njegova načelnika Dražena Nemčića. Kako kaže Nemčić, inspektorima civilne zaštite proteklog je vikenda dan nalog za pregled turističkih brodova.
– Što se tiče turističkih brodova, pa tako i broda "Makarski Jadran", nije toliki problem s gostima jer su svi na otvorenome i ekipirani su po stolovima. Jedino je problem kod ulaska i izlaska gostiju s broda, ali zasad nismo zabilježili ni jedan slučaj zaraze koronavirusom na turističkim brodovima – rekao nam je Nemčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. listopad 2020 07:48