StoryEditorOCM
ObalaNESRETNE OKOLNOSTI

Makarski branitelji su uznemireni: ‘Bina na festivalu Mike bila je naslonjena na spomenik, ostao sam zgranut‘

Piše Dijana Turić
30. travnja 2023. - 21:47

Memorijalni festival Mike čija će prikupljena sredstva biti usmjerena u humanitarne svrhe i koji je organizirala Udruga Mike, i ove godine protekao je savršeno, cjelodnevnim sportskim igrama i koncertom Elvira Lakovića Lake te Gorana Bare i Majki. Međutim, nastao je mali problem s postavljanjem bine u Parku fra Jure Radića, a koja je bila instalirana tik do Spomenika hrvatskom branitelju.

Zbog činjenice da je dio opreme bine bio postavljen na spomenik, oglasila se Udruga 156. brigade, Udruga HVIDRA Makarska, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Makarskog primorja, Udruga PPN Kobac i Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja.

Na konferenciji za novinare Stipe Kotarac, predsjednik Udruge 156. brigade, Ivan Glibota, predsjednik Udruge HVIDRA i Ljubomir Gavran, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja istaknuli su kako Grad Makarska mora zaštiti Spomenik hrvatskom branitelju. Kako je kazao Kotarac kojem su odmah iskrene isprike uputili gradonačelnik Zoran Paunović i Udruga Mike, organizatorima Mike festivala nije bila namjera ugroziti spomenik, već je došlo do spleta nespretnih okolnosti. 

Kotarac: Hloverka nas je uvijek kontaktirala prije organizacije koncerta

- Znamo da je propust onih koji su postavljali binu bio nehotičan jer Udruga Mike u spomen na prerano preminulog Milana Ožića, okuplja veliki broj humanitaraca volontera i pomaže potrebitima. Međutim, svi moraju znati da je Spomenik hrvatskom branitelju naša svetinja i predstavlja nam posebno mjesto kao počivalište naših najmilijih.

Dosadašnjih godina je za vrijeme održavanja bilo kakvih događanja, spomenik bio ograđen, a bina se nalazila na drugom mjestu. I prije organizacije bilo kakvih događanja u Parku fra Jure Radića, uvijek nas je kontaktirala i pitala za mišljenje tadašnja direktorica TZ-a Makarska Hloverka Novak Srzić, a sada nas nije nitko kontaktirao.

Postavljanje opreme na spomenik nas je emotivno uzbunilo - kazao je Kotarac. Potom je Glibota istaknuo da je Spomenik hrvatskom branitelju u Parku fra Jure Radića postavljen prije 17 godina i do danas se ništa s njim nije negativno dogodilo.

- Ostao sam zgranut kada sam vidio da je nosivi stup bine naslonjen na spomenik koji je blagoslovljeno mjesto i na njemu je zapaljeno tisuće svijeća, izmoljeno tisuće molitvi. Ne može biti da za ovaj propust nije odgovoran nitko iz Grada i znamo da Udruga Mike nije ništa kriva, ali zato od gradonačelnika tražimo da Spomenik hrvatskom branitelju proglasi zaštićenim. Tih 25 kvadrata se treba čuvati i više se nijedan koncert niti priredba ne smiju održati u blizini spomenika - kazao je Glibota.

Potom je Kotarac pročitao priopćenje u kojem je navedeno da je prigodom održavanja Memorijalnog festivala Mike u Makarskoj 29. travnja na prostoru Parka fra Jure Radića održan glazbeni dio festivala. Unutar prekrasnog prostora parka, brojni volonteri Udruge Mike, kao što je i najavljeno u programu ovogodišnjeg festivala, ugostili su brojne posjetitelje s velikom željom da svi budu veseli, zdravi i nasmijani tog dana. 

image
Privatni Album

Spomenik je posvećen svim hrvatskim braniteljima

-Sigurni smo da je nesebičnim zalaganjem volontera i prijatelja Udruge Mike, kao i svim dosadašnjim aktivnostima od 2012. kada se je osnovala Udruga, ponovno obilježila uspješan humanitarni projekt za sve potrebite i ugrožene promicanjem ljubavi, prijateljstva i solidarnosti. Na prostoru održavanja ovogodišnjeg festivala nalazi se Spomenik hrvatskom branitelju, posvećen svim braniteljima koji su dali svoje živote u tijeku Domovinskog rata. Spomenik je postavljen 2004. godine, autora akademskog kipara Kuzme Kovačića. Spomenik kao mjesto antropologije sjećanja kao trajna zahvala Republike Hrvatske svim junacima koji su svoje živote položili na oltar domovine, ali i svim danas živim hrvatskim braniteljima. Spomenik kao putokaz mladima na kojima sve ostaje.

Za potrebe održavanja ovogodišnjeg festivala dio opreme postavljen je na prostor spomenika, odnosno neposredno uz sam spomenik. Postavljena oprema predstavlja opasnost od oštećenja i oskvrnavljena značenja spomenika. Uvjerenja smo da je do propusta došlo u želji  što bolje prezentacije festivala.

image
Privatni Album

Pozivamo članove Udruge Mike da zajedno njegujemo zahvalnosti našim poginulim suborcima na čast i ponos svih nas kao i uspomenu na prerano preminulog prijatelja Milana Ožića Miku, nesebičnog u svom humanitarnom radu. Spomenik je mjesto pijeteta prema ogromnoj žrtvi i svjedočanstvo na neka teška vremena, ali vremena ponosa i slave.

Dužnost nam je i obveza očuvanje sjećanja na poginule branitelje. Očuvanje mjesta spomen obilježja  podsjetnik koliko je skupo plaćena sloboda koju danas živimo - kazao je Kotarac. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:31