StoryEditor
Obala‘zelenka‘

Makarska nakon 40 godina dobiva prvi dječji vrtić kao samostojeći objekt, u njemu će biti mjesta za 145-ero djece

7. svibnja 2021. - 12:57

Do kraja godine bit će završeni građevinski radovi na dječjem vrtiću i jaslicama "Zelenka" koji bi prve mališane trebao primiti u pedagoškoj godini 2022./2023. Novi vrtić prvi je kapitalni objekt izgrađen u Makarskoj nakon Gradske sportske dvorane s bazenom koja je izgrađena 2009. godine. Vrijednost investicije je 18.000.000 kuna, a financirat će se u cijelosti iz gradskog proračuna. Kapacitet novog dječjeg vrtića je 145 korisnika koji će biti smješteni u 9 jedinica: 4 jasličke dobi i 5 jedinica vrtićke dobi. Izgradnjom vrtića konačno će se steći uvjeti za rješavanje jednog od najvećih problema kada je u pitanju predškolski odgoj u Makarskoj: izmještanje korisnika iz neadekvatnih prostora u stambenim zgradama.

image
Idejno rješenje izradio je arhitekt Leon Lulić
,

'Velika stvar za grad'

- Novi vrtić veselje je za našu djecu i roditelje, zaposlenike, ali i sve naše sugrađane. Ovim projektom osigurat će se uvjeti za svu djecu kojima je potreban boravak u vrtiću. Svake godine imali smo problem s brojem neupisane djece, a moram naglasiti da je najveći problem bio s jaslicama. To je zato što cijela Makarska rivijera gravitira Makarskoj jer nijedna općina nema osiguran jaslički boravak zbog čega i imamo tako veliki pritisak. Isto tako ćemo osigurati bolje mogućnosti za prihvat djece iznad 3 godine. Izgradnjom vrtića nećemo više imati problem s neupisanom djecom jer će se povećati kapaciteti, a nadam se da ćemo skoro izmjestiti i neke od skupina iz neadekvatnih objekata koji su u prizemljima stambenih zgrada i koji su prenamijenjeni u vrtićke prostore, a nije im to bila primarna namjena. Zbog svega, veselimo se ovom projektu. Ovo je velika stvar za Makarsku, za djecu, za roditelje jer naša djeca zaslužuju biti u kvalitetnim namjenskim samostojećim objektima - kaže Anela Židić, ravnateljica Dječjeg vrtića "Biokovsko zvonce".

Podsjetimo, Dječji vrtić "Biokovsko zvonce'' obuhvaća 8 objekata od kojih je samo jedan, vrtić "Ciciban", samostojeći objekt dok se svi drugi ("Maslačak'', "Pčelica'', "Radost'', "Vrapčić'', "Zvončica'', "Veseljko'' i "Grdelin'' u Tučepima) nalaze u prizemljima stambenih zagrada i samim tim, bez obzira na neprestana ulaganja, ne mogu u cijelosti udovoljiti suvremenim standardima predškolskog odgoja.

Do 1980. kad je s radom počeo "Ciciban", u Makarskoj su otvoreni dječji vrtići "Pčelica'', "Radost'', "Veseljko'' (čije su prostorije 1994. ustupljene udruzi "Sunce'' koja okuplja djecu s posebnim potrebama), "Maslačak'' i "Grdelin'' u Tučepima. U rujnu 2007. počeo je s radom vrtić "Zvončica'' u kojem djeluju 2 skupine cjelodnevnog boravka.

Deset godina, bez obzira na konstantne probleme s nedostatkom kapaciteta, nije otvoren nijedan novi vrtić. Nova vlast 2017. počinje raditi na rješavanju dvaju problema: ishođenju potrebnih dozvola i plaćanju računa koji su ih dočekali za već obavljene radove u novom dječjem vrtiću "Veseljko" te traženju rješenja za osiguravanje dodatnih kapaciteta koji će smanjiti pritisak ne samo na jaslice nego i sve druge vrste boravka.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Revizija projekta

Nakon što se nije postigao dogovor sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom oko otvaranja vrtića u postojećim prostorima Pastoralnog centra, krenulo se u reviziju postojećeg projekta vrtića na Zelenci iz 2016., a s ciljem povećanja broja korisnika.

- Revizijom prvotnog projekta oslobodili smo prostor parcele vrtića od parkirališta automobila koje je organizirano na susjednoj čestici čime se taj dio parcele pretvorio u prostor za djecu. Time se stvorila mogućnost dodatnog broja korisnika pa je u istom volumenu zgrade organizirano ukupno 9 jedinica i to 4 jedinice jasličke dobi i 5 jedinica vrtićke dobi. Dakle, revizijom projekta broj jedinica je povećan sa 8 na 9 jedinica i stvoreni su uvjeti za 145 korisnika - objasnio je zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

image
Grad Makarska otkupio je i zemljište te izgradio pristupnu cestu za budući dječji vrtić na Zelenki. Ukupna vrijednost investicije je 2.800.000 kuna
Ivo Ravlić/Cropix

No, revizija projekta bila je tek početak. S projektom izgradnje novog dječjeg vrtića nije se moglo krenuti prije nego što se riješi pristupni put. Trebalo je prvo otkupiti zemljište za koje je iz gradskog proračuna izdvojeno 1.300.000 kuna, a ukupna vrijednost investicije, otkup i izgradnja prometnice, iznosila je 2.800.000 kuna.
Radovi na novom vrtiću započeli su u ožujku ove godine, a rok za završetak je 10 mjeseci. Prema najavama, kada radovi budu pri kraju, bit će raspisan natječaj za opremanje objekta koji bi prve mališane trebao primiti u sljedećoj pedagoškoj godini.

DEMOGRAFSKE MJERE
•             Novčana potpora od 1000 kn mjesečno roditeljima čija djeca od 1. do 3. godine ne idu u vrtić
•             sufinanciranje troškova vrtića i jaslica ovisno o socio-ekonomskom statusu roditelja i broju djece
•             Kroz EU projekt "Zvonce je obitelji najbolji prijatelj'' u Dječjem vrtiću "Biokovsko zvonce'' uveden smjenski rad i produljeni boravak
•             Kroz EU projekt "Sportski INpuls'' omogućeno uključivanje u sportske aktivnosti djece s poteškoćama
•             Više nego dvostruko povećana sredstva za rad trenera s mlađim uzrasnim kategorijama


•             Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovnoškolce
•             Besplatne marende za socijalno ugrožene osnovnoškolce u sklopu EU projekta "Marendajmo zajedno''
•             Sufinanciranje produženog boravka u osnovnim školama
•             Sufinanciranje udžbenika srednjoškolcima
•             Sufinanciranje prijevoza učenicima i studentima
•             Dodjela 35 studentskih stipendija u iznosu od 1000 kn mjesečno
•             Otvoren sveučilišni studij "Hotelijerstvo i gastronomija"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 07:41