StoryEditor
ObalaKAZNE IM PIŠU...

Makarska i Veliko Brdo pod opsadom dizalica, bagera i pikamera: gradi se od jutra do sutra unatoč zabrani; Građani: ‘Buka nas dovodi do ludila, ovo je za ispaliti!‘

Piše Dijana Turić
9. lipnja 2021. - 14:25

Već više od mjesec dana je prošlo od stupanja na snagu sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova u Makarskoj, koja traje od 1. svibnja do 30. rujna. Međutim, Makarska, a posebno Veliko Brdo i dalje su pod opsadom dizalica, bagera i pikamera, pa se tu gradi od jutra do sutra.

Osim toga, lani je Gradsko vijeće striktno propisalo koji su to zabranjeni radovi na pet mjeseci – priprema terena za izgradnju, rušenje i obijanje, obijanje žbuka i obloga, svi pripremni radovi na gradilištu, zemljani radovi, tesarski radovi (izrada svih vrsta oplata za temelje, zidove, stropove, nosive grede), nabava i postavljanje armature u konstrukciju, betonski radovi, svi zidarski radovi sa žbukanjem zidova (vanjskih i unutarnjih) te šliceva za instalacije, instalaterski radovi (elektroradovi, vodoinstalaterski i plinski radovi), kamenarski i keramičarski radovi i svi radovi osim soboslikarskih i podopolagačkih radova (tepisoni, parketi, laminati) unutar postojećeg objekta.

image
Svježe nalivena teraca na gradilištu u ulici Put Velikog Brda
Ivo Ravlić/Cropix

Šuma dizalica

Međutim, investitori se i dalje oglušuju na gradsku zabranu i remećenje javnog reda i mira pa se gradi punom parom na najmanje šest lokacija u Makarskoj i Velikom Brdu. Tako smo obišli gradilišta u Makarskoj na Glavici, na ulazu u POS-ove zgrade, potom radove na benzinskoj crpki na Dugišu i na koncu cijelo Veliko Brdo u kojem se i mjesec dana nakon stupanja na snagu sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova, gradi na svakom koraku, posebno na Požarima gdje se svako par metara mogu vidjeti dizalice. Ispred stambene zgrade na Glavici zatekli smo bager i dizalicu koji za vrijeme našeg dolaska nisu radili, ali su se čuli zvukovi bušenja. Na zgradi u izgradnji koja se nalazi u blizini POS-ovih zgrada, zatekli smo nekoliko radnika, dok je benzinska crpka na Dugišu tijekom našeg obilaska, bila u stanju mirovanja.

image
Radovi na Glavici
Ivo Ravlić/Cropix

Kako smo već naveli, najgora situacija je u Velikom Brdu, odnosno na potezu od "Konzuma" do Požara gdje su zgrade i vile posložene kao košnice. Na putu za Veliko Brdo prvo nas je dočekala velika crna zgradurina, koja je već sagrađena i koja zjapi prazna, a potom smo naletjeli na gradnju kuće na kojoj su taman nalijevali ''taracu'', pa smo na Požarima zatekli gradnju stambene zgrade s četiri kata.

Raskopanim makadamskim putom, pješice smo se zaputili do gradilišta gdje su se kopali kanali za strujne kabele, a buka je bila nepodnošljiva, što su nam potvrdili i sami susjedi okolnih zgrada i kuća. Kako kažu, radovi traju od 7 do 18 sati svakog dana izuzev nedjelje.

image
Ostavili su kontakt broj, ali su nedostupni
Ivo Ravlić/Cropix

– Nema ovdje niti poštivanja kućnog reda niti ikakve pauze i ljudi ne mogu normalno živjeti, a automobili jedva prođu do svojih kuća. Buka nas dovodi do ludila i ovo je stvarno za ''ispalit''. S druge strane, sada nam je i drago što su radili cijeli dan jer jedva čekamo da sve završe i da s gradilišta odu i radnici i dizalice i pikameri – vele nam susjedi.
Na zgradi u izgradnji zatekli smo tablu na kojoj stoji: "Prodaja stanova i apartmana s kontakt brojem", ali kada smo ih nazvali, ostali su nam nedostupni, jednako kao i izvođač radova, kojeg smo, kao i investitora, namjeravali upitati kada se očekuje završetak radova, koliko su kazni dobili zbog kršenja javnog reda i mira te zbog kršenja gradske odluke o sezonskoj zabrani izvođenja građevinskih radova.

Uobičajena praksa

Potom smo kontaktirali Marija Nemčića, predsjednika MO Veliko Brdo, koji nam pojašnjava da je zabranjena gradnja u mjestu postala već uobičajena praksa investitora.

– Gotovo ispred svake lokacije u Velikom Brdu i na Požarima, od "Konzuma" do Velikog Brda, možete vidjeti bager, dizalicu ili pikamer, a po cesti miksere i pumpe, i to je stvarno prevršilo svaku mjeru. Grade se vile i stambene zgrade, i u Velikom Brdu vlada totalno bezvlašće, ali narod je više oglušio na sve – navodi Nemčić.

Onda smo nazvali Gradski centar Osejava Makarska čiji su nam operateri kazali da od građana dobivaju najviše pritužbi na gradnju na Zelenki, pored "Kauflanda" i u Velikom Brdu. Kako smo doznali iz Grada, od 1. svibnja do danas, pokrenuto je pet upravnih postupaka za zatvaranje gradilišta, dok se za buku od 14 do 17 sati izdaju kazne za remećenje javnog reda i mira. Međutim, ni komunalni redari ne mogu tek tako jednim obilaskom terena spriječiti zabranu gradnje, već se prvo ispisuje rješenje o zabrani izvođenja radova i sastavi zapisnik, a kada se primi povratnica da je investitor preuzeo rješenje, tek tada mu se izriče novčana kazna, čija visina ovisi o vrsti građevine i o tome je li investitor pravna ili fizička osoba.

image
Gradilište u Zadarskoj - za njega nema odmora
Ivo Ravlić/Cropix

Kazne im pišu...

Za fizičke osobe prva kazna iznosi 3 tisuće kuna, a ako je investitor ne plati, potom mu se pišu i zbrajaju kazne od 5, 7, 10 i 15 tisuća kuna i tako dalje. Za pravne osobe po tipu građevine, prva kazna iznosi 30 tisuća kuna, druga 50 i sve tako do 150 tisuća kuna, i onda, ako se ne plati, svaka daljnja kazna piše se u iznosu od 150 tisuća kuna. Ukoliko investitor ne zaustavi radove u svih 11 koraka, može platiti kaznu i od 960 tisuća kuna. Međutim, redari ne mogu tek tako naplatiti kazne investitoru, najveći je problem što je gotovo uvijek nedostupan i teško mu se može uručiti rješenje, pa redari hodaju po gradilištima kako bi ''ulovili'' investitora i uručili mu komad papira. Lani su tako redari samo na jednom gradilištu izdali 100 tisuća kuna kazne. Uz ove kazne za zabranu gradnje, tu su i kazne za remećenje javnog reda i mira, pa za obrtnike u iznosu od 2 do 5 tisuća kuna, a za tvrtke od 5 do 10 tisuća kuna.

item - id = 1104580
related id = 0 -> 1128594
related id = 1 -> 1129625
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 08:49