StoryEditorOCM
Obalaslatka ‘pobjeda‘

Majka iz Kaštela dokazala je da treba ‘dignuti frku‘ kada znate da stvari jednostavno nisu u redu: Ako se ne borimo za prava svoje djece, ali i za pravo svakog čovjeka - tko će?!

16. rujna 2022. - 19:40

Kaštelanka Ivana Čerina Cecić, koja se našoj redakciji požalila na odbijenicu svoga djeteta s teškoćama u razvoju na upisu u gradske vrtiće pod Kozjakom, o čemu smo na našim stranicama pisali u dva navrata, dobila je nalaz prosvjetne inspekcije kako se dijete mora upisati u Dječji vrtić “Kaštela”.

U izvješću Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Područne službe prosvjetne inspekcije Split o provedenom inspekcijskom nadzoru, se, među ostalim, navodi da je u skladu sa Zakonom o prosvjetnoj inspekciji na temelju podneska pravobraniteljice za djecu obavljen inspekcijski nadzor u Dječjem vrtiću “Kaštela”, a nakon njegove provedbe utvrđene su nepravilnosti vezane za neupisano dijete u jaslice, te je vrtiću naređeno da dijete upiše u odgovarajuću odgojno-obrazovnu skupinu u pedagošku godinu 2022./23.

Teška sramota u Kaštelima; majka dvoipolgodišnjih blizanaca upozorila na bešćutnost sustava: ’Moj sin nije upisan u vrtić jer su nadležnima problem - njegovi bubrezi!?’

Kaštelanka čiji je sin s teškoćama ostao bez mjesta među predškolcima o sastanku kod gradonačelnika: ‘Ravnateljica vrtića priznala je da su upisali samo četvero djece s teškoćama!‘

Problemi s bubrezima

image
Ante Čizmić/Cropix

Da podsjetimo, Ivana Čerina Cecić je majka dvoipolgodišnjih blizanaca iz Kaštela, od kojih je sin s teškoćama ostao bez mjesta među predškolcima. Dakle, jedno joj je dijete bilo primljeno nakon žalbenog roka, a drugo, koje je dijete sa zdravstvenim teškoćama, nije tada dobilo svoje mjesto u predškolskoj ustanovi, iako, kako nam je tada ispričala, ništa nije navodilo na takav ishod.

Mališan ima genetski poremećaj, boluje od rijetke bolesti naziva nefrogeni dijabetes insipidus, što znači da njegovi bubrezi “ne znaju” sačuvati vodu, pa se treba pobrinuti za prehranu vezanu za unos soli, osigurati mu tekućinu za piće i možda mu promijeniti malo češće pelenu u usporedbi s ostalom djecom.

Naša sugovornica je istaknula da su joj liječnici i psiholozi savjetovali da dijete bude uključeno u predškolski sustav sa sestrom blizankom.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ivana Čerina Cecić pisala je i nadležnim ministarstvima, Gradu kao osnivaču Dječjeg vrtića “Kaštela”, toj pedagoškoj ustanovi i pravobraniteljici za djecu, koja je, među ostalim, navela da je “dužnost lokalne vlasti da stvara primjerene uvjete za uključivanje djece s teškoćama u redovni vrtić”, dok nam je Ministarstvo obrazovanja navelo tada da je u tijeku inspekcijski postupak, koji je, evo, kao što smo naveli na početku teksta, sada i dovršen.

Borba s vjetrenjačama

- Vjerovala sam, ali ispostavilo se da je ovo borba s vjetrenjačama. Iako je ovaj slučaj pomalo hladno i brzo odrađen, meni je kao majci to trajalo kao vječnost. Sretna sam zato što neću ujutro lagati sinu gdje idem i što on, znajući gdje ću, neće plakati. Veseli me što će kćerkina sreća u vrtiću biti potpuna i što će napokon sve biti onako kako je od početka trebalo biti.

Također, borba se isplatila, nije sve tako uzaludno kao što se činilo, a činilo se i otežavalo je moj život i život moje čitave obitelji. Ako se ne borimo za prava svoje djece, ali i za pravo svakog čovjeka za ono što mu po svim zakonima i načelima pripada, pitam se tko će? - izjavila nam je mama blizanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:43