StoryEditor
ObalaU PRODAJI NOVI BROJ REVIJE MAX FISHING

Ljeto zove u akciju

Piše PSD
23. srpnja 2021. - 08:52

Zamislite da negdje na našoj obali čovjek s čudnim priborom počne još čudnijim zamasima odbacivati u more mušicu, onako kako to čine ribiči na slatkim vodama. U roku hitno bio bi izložen podsmijehu i dobacivanjima domaćih ljudi. No, kad bi počeo iz mora izvlačiti lubine u  nizu, lokalni 'znalci' i 'humoristi' naglo bi utihnuli. Prvo bi, 'iako ih to ne zanima', počeli bolje pogledavati kako i čime 'riječni' lovac lovi, a na kraju bi mu prišli i zatražili savjet.

Sve je to proživio i meštar za mušičarenje lubina Tomislav Jurišić, kojeg su tom tehnikom zarazili Škoti, a on sad 'zarazu' širi po Jadranu. Tako će i čitatelji novog broja revije 'Max fishing', koji se upravo pojavio na kioscima, imati prigodu iz prve ruke saznati sve o tome načinu lova. A mnogi, vjerojatno, mušicom probati i prevariti svog prvog lubina.

Ljeto je u punom jeku, pa su svi ribolovci na moru, a svi ribolovni alati u punom pogonu. Među njima i panula koja kači i izvlači okrunjene riblje glave. Naravno, ako je dobro posložena, naješkana, naoružana pravim udicama..., što su često detalji o kojima ovisi uspjeh i koje otkriva tekst 'Ubojita slagalica za gofa i cara'. I kod sve popularnijeg spinninga naizgled male stvari znaju činiti veliku razliku u količini i težini ulovljene ribe, čime se bavi tekst 'Mala slova spinninga'. A kad je već o panuli i spinningu riječ, red je spomenuti i priču o jednom vitalnom stogodišnjaku koji je, teturajući pličinama i dubinama, namamio i nasukao nebrojene riblje glave. Ime mu je wobbler, a svoj je prvi ribolov odradio davne 1921. godine.  I ne kani skoro prestati.

Kapitalni ulovi su rijetki, pa kad jednom ulovite ribu života, možda je poželite sačuvati na zidu ili u vitrini da vam grije dušu. Kako to učiniti, saznat ćete iz razgovora s vrhunskim preparatorom Zlatkom Godecom. A da sve ne ostane samo želja pusta, pomoći će vam tekst 'Ribolovni vrh zove se heavy casting', čiji znalci objašnjavaju kako prevariti i izvući istinske kapitalne riblje glave.

Za one što žele dopuniti svoju opremu, tu su i već tradicionalni ribolovni izlozi s brojnim novitetima dostupnim u našim ribomaterijalima. Naravno, sve je to samo dio bogatog sadržaja koji kriju korice novoga broja najčitanije hrvatske ribolovne revije. Stoga ih otvorite, pročitajte, pa u akciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 17:21