StoryEditor
Obalapozitivan trend

Liječnici nam potvrđuju povećani interes i mladih i starih Makarana: ‘Dajte mi cjepivo, svako će otjerati koronu‘

1. ožujka 2021. - 11:35

U Hrvatskoj je počela druga faza cijepljenja protiv koronavirusa pa bi tako trebalo stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, što je najavio Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

O cjepivu AstraZenece, za koje su umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražile da do daljnjega ograniči cijepljenje na starijoj populaciji, prigodom boravka u Makarskoj govorio je i premijer Andrej Plenković, koji je, osvrnuvši se na Istru, kazao da se mora promijeniti situacija da sa županijske razine Zavoda za javno zdravstvo netko vodi svoju politiku, koja je suprotna svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Europskoj agenciji za lijekove i stavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i upućuje poruke odvraćajućeg karaktera našim sugrađanima starijima od 65 godina da dođu u fazu preispitivanja hoće li primiti cjepivo AstraZenece.

Umirovljeničke udruge traže da se cijepljenje protiv koronavirusa AstraZenecinim cjepivom ograniči na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina starosti, zato što je do sada tako odlučio velik dio europskih zemalja, poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Danske, Norveške, Belgije, Poljske, Mađarske, a Švicarska je privremeno otklonila cijepljenje svih dobnih skupina.

Puno je nuspojava

O cjepivu AstraZenece porazgovarali smo s makarskim liječnicima obiteljske medicine i Milanom Grbavcem, predsjednikom HSU-a te gradskim vijećnikom, koji je kazao da su se umirovljeničke udruge pobunile jer nitko ne spominje nuspojave ovog cjepiva, kojih je, kako ističe, oko 700.

– Ja se osobno neću cijepiti jer imam alergiju na penicilin i imam dijabetes, a nekoliko prijatelja dijabetičara kazali su mi da se nikako nisu osjećali dobro nakon druge doze cjepiva – govori Grbavac.

S druge strane, makarski liječnici Matko Josipović i Žana Šabić-Pavičić kazali su nam da je interes za cijepljenjem velik kod svih dobnih skupina.

– Iako su umirovljenici iskazivali negativan stav prema cjepivu AstraZenece, uočen je vidan interes svih dobnih skupina za cijepljenjem – rekao je Josipović.

U ambulanti liječnice Žane Šabić-Pavičić do sada se cjepivom protiv koronona virusa cijepilo 68 pacijenata, a od prošle subote je počelo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

– Za sada se obavlja cijepljenje prema dobi i moramo biti sretni da smo dobili ikakvo cjepivo kako bismo svi zajedno mogli početi normalno živjeti. Moji pacijenti se ne bune na AstraZenecu i svi su disciplinirani, a antivakseri će sve učiniti da se ljudi manje cijepe. Svako cjepivo je učinkovito i ne treba praviti razliku i što se prije svi procijepimo, virus neće nikoga napadati – poručila je Šabić-Pavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2022 14:46