StoryEditorOCM
ObalaBORBA PROTIV DUGOVA

‘Lihvarenje‘ u dalmatinskoj školi? Roditelji se pobunili protiv bjanko zadužnica na 5000 kuna za marende svoje djece u gradu koji nema novca za učenike, a ulijeva milijune u košarkaški klub

6. rujna 2022. - 10:32

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs, unatoč najavama, nije se raspitivao o detaljima "zadarskog slučaja", prema kojem u Osnovnoj školi Krune Krstića roditelji moraju potpisati i kod javnog bilježnika potvrditi bjanko zadužnicu, ako žele da im djeca u školi jedu.

Unatoč buci koja se podigla, ravnateljica Jasmina Matešić i Joso Nekić, pročelnik Odjela za školstvo Grada Zadra, stali su u žestoku obranu takve odluke. Međutim, dok resorni čelnik ne kaže "zadnju", pitanje potpisivanja mjenica na iznos 5000 kuna i trošak kod javnog bilježnika od 135 kuna, a sve kao zalog da će se školske prehrane redovito plaćati, ostaje otvoreno.

- Potpuna je dezinformacija da smo prva škola u Hrvatskoj koja je uvela osiguranje plaćanja, to je 2019. uveo Poreč i o tome nije bilo ni riječi. Od kada su to uveli, pune tri godine nemaju problema s naplatom prehrane u školi.

O tome se nije pisalo, njima je to normalno, zašto nama nije? Sve je sukladno zakonu i jamčim vam da će prije ili poslije to uvesti i druge škole

Zašto? Zato što ulazim u ovu školsku godinu s 20 tisuća kuna duga, jer roditelji u protekloj nastavnoj godini nisu platili prehranu svojoj djeci, a mi nikada ni jedno dijete nećemo ostaviti bez obroka. Imam 360 napisanih opomena i moljakam da se plati – kaže ravnateljica Matešić, dodajući da je potpuno spremna odgovoriti na sva ministrova pitanja.

Do zaključenja ovog teksta, Fuchs nije kontaktirao školu.

image

Ravnateljica Jasmina Matešić

Rtl/Screenshot/

Roditelji, uz bianco mjenicu na 5000 kuna, moraju platiti i nemalu javnobilježničku pristojbu. Zašto prehranu za učenike osnovnih škola ne plaća Grad?

- Zato što ne možemo platiti sve. Grad nije financijski sposoban pokriti trošak prehrane za sve zadarske osnovnoškolce – tvrdi pročelnik Nekić.

Ali je, primjerice, financijski sposoban pokrivati milijunske troškove za Košarkaški klub "Zadar"?

- Plati ovo, plati ono, uvijek je netko nezadovoljan. Ne daj za KK "Zadar", evo rulje na ulici. Ne daj udrugama, evo prosvjeda na ulici. Ne može proračun podnijeti sve.

"Slomilo" se na prehrani za djecu?

- Nije točno. Ovaj model uvriježen je u svijetu. U Beču produženi boravak s prehranom stoji 300 eura mjesečno.

S austrijskim plaćama...

- Produženi boravak tamo je pet puta skuplji nego kod nas, a sigurno trgovci ili učiteljice nemaju pet puta veću plaću.

Nije vas ministar Fuchs kontaktirao tijekom dana?

- Ne, a i zašto bi? Zašto bi ministar uopće trebao znati za mjeru koja je uvedena u Osnovnoj školi Krune Krstića? Što on ima s tim?

Po vama i kad dijete ide na wc bi ministar trebao znati? Škola ima određenu autonomiju i potez koji je napravila ravnateljica Matešić je za pohvalu. Dugovi škole se gomilaju jer roditelji ne plaćaju svoje obaveze.

Te obaveze bi trebao snositi Grad, ne mislite tako?

- Trebamo biti razumni i racionalni. Kad bismo davali samo jednu kunu, za 7000 djece i 175 radnih školskih dana to je godišnje 1,3 milijuna kuna troška. Samo jednu kunu kad bismo po djetetu davali!

Po deset kuna, 13 milijuna kuna godišnje, po 20 kuna to je već 26 milijuna kuna godišnje. A to su samo namirnice, bez troškova pripreme, dostave... - kazao je pročelnik Nekić, nezadovoljan zbog kritika s obzirom na to, kako je kazao, koliko Grad Zadar ima jaku osjetljivost prema najmlađim skupinama.

- Vrtiće sufinanciramo, pa ne koštaju dvije tisuće kuna nego 600, za drugo dijete 300, a za treće i svako daljnje je besplatno. Sufinanciramo i privatne vrtiće, ne samo gradske.

Plaćamo svim osnovnoškolcima radne bilježnice. To je gotovo tri milijuna kuna, pa još prijevoz učenika milijun i pol kuna. Ovu priču s mjenicama smo totalno izokrenuli.

Grad ne plaća prehranu i škola se mora osigurati da će to biti plaćeno, to je sve – naglašava Joso Nekić i zaključuje:

- Jednog dana ćemo i to moći.

image

Pročelnik Joso Nekić

Jure Miskovic/Cropix

Ravnateljica škole na predjelu Arbanasi ističe da "roditelji ‘ne razumiju‘ da treba platiti školske obroke svoje djece, a uz to se može birati žele li uopće prehranu, pa hoće li marendu, hoće li ručak, ili će i marendu i ručak".

- To kao ne razumiju da treba platiti i dozvoljavaju da ih mjesecima moljakam, a razumiju trošak od 135 kuna kod javnog bilježnika za mjenicu i cijela je pobuna nastala oko toga. Uz to govore da im uzimam 5000 kuna.

Naravno da ne. Ako ne plate prehranu, ovršit će ih se točno za iznos koji duguju, ništa preko toga. A jedna mjenica vrijedi, kod redovitih platiša, svih osam godina školovanja - navodi Matešić.

image

Ministar Radovan Fuchs

Davor Pongracic/Cropix

Ministar Fuchs inače najavljuje da će obroke u školi plaćati država, ali tek kad ih sve škole u Hrvatskoj uvedu, kao dio cjelodnevne nastave u jednoj smjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:19