StoryEditorOCM
ObalaAFERA RIBAR

Legenda Hrvatske nogometne lige i otac friškog HDZ-ova ministra pred presudom za izvlačenje 42 milijuna kn iz NK Zadar

Piše Hina
2. ožujka 2023. - 08:38
Novica Erlić, bivši direktor Nogometnog kluba ‘Zadar‘ i otac Šime Erlića, ministra regionalnog razvoja i fondova EU-aVladimir Ivanov/Cropix

Na Županijskom sudu u Zagrebu u petak bi trebala biti objavljena nepravomoćna presuda zadarskom poduzetniku Reni Sinovčiću optuženom da je u aferi Ribar nezakonitu zaradu stekao među ostalim i u predstečajnoj nagodbi, prvoj koju je istražio USKOK još 2015. godine.

Uz Sinovčića na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji, poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić te bivši direktori Nogometnog kluba "Zadar" Dalibor Zebić, nekadašnji nogometaš s gotovo 200 nastupa u prvoj HNL u dresovima "Zadra" i "Osijeka", te Novica Erlić, otac ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića (HDZ).

Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im na teret stavlja USKOK. Istražitelji su je tvrdili da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće "VOX", ali i iz NK "Zadar" izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao klupski direktor od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i "kraljem ribe na Jadranu" te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 17:35