StoryEditor
Obalaradovi u tri faze

Koronavirus nije zaustavio kapitalni solinski projekt: prvi mališani u vrtićkom centru u naselju Priko vode do kraja ove godine

3. lipnja 2020. - 19:53
Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Vrtićki centar na Arapovcu, na području mjesnog odbora Priko vode u Solinu, mogao bi za iduću predškolsku godinu primiti prve mališane.

Projekt je to koji unatoč situaciji s koronavirusom nije stao jer je riječ o kapitalnom objektu iznimno važnom za grad, kako su to posljednjih mjeseci isticali solinski čelnici.

Oko 130 mališana

U prizemlju objekta nalazit će se sadržaji vrtića s pet odgojnih skupina, tri vrtićke i dvije jasličke, koje će moći primiti oko 130 mališana, dok će učionice, odnosno prostori za potrebe Osnovne škole kraljice Jelene biti na katu.

Ukupna površina škole i vrtića iznosi nešto više od 1700 metara četvornih, a vrijednost projekta nešto više od 22 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna osigurao Grad Solin, a 10 milijuna Županija splitsko-dalmatinska, dok je 750 tisuća kuna za izgradnju objekta izdvojilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, navode iz Grada Solina.

Kada se uzme u obzir da je prošle upisne godine u Dječje vrtiće "Cvrčak" ostalo 76 neupisanih mališana iz obitelji gdje su oba roditelja zaposlena, što je bila slična brojka i prilikom upisa prethodne godine, novim bi se kapacitetom ovog vrtićkog centra riješio taj problem.

image
Budući izgled dvorišta vrtića

- Projekt se odvija planiranom dinamikom i nadam se da će objekt na zadovoljstvo sve djece školske i predškolske dobi, kao i njihovih roditelja, biti dovršen u predviđenu roku, za početak iduće školske, odnosno predškolske godine.

To nam je cilj, međutim, kod izvođenja radova nikad se ne zna u kojem se trenutku nešto može zakomplicirati, ali, kao što velim, naš je cilj i zahtjev prema izvođaču da to bude u roku.

Ako bude koji mjesec kasnije, mislim da će roditelji imati razumijevanja, jer ćemo dobiti jedan veliki vrtić s pet odgojnih skupina koji će moći primiti oko 130 mališana – kazao je Ninčević, dodavši kako je raspisan natječaj i za opremanje unutrašnjosti dječjeg vrtića i škole.

Upisi

- Kada je riječ o upisima konkretno u ovaj vrtić u naselju Priko vode, roditelji će na vrijeme biti obaviješteni o detaljima, tako da oni koji prilikom predstojećih upisa ostanu ispod crte, a u međuvremenu se ne upišu u neki drugi vrtić, bit će primljeni u ovaj novi vrtićki centar čim bude dovršen – govori Ninčević, naravno, uz sve propisane upisne kriterije.

S obzirom na velike potrebe za smještaj djece u solinske vrtiće, Grad je planirao još jedan vrtić u Rupotini, u sklopu izgradnje poslovnog centra.

- Kada je riječ o vrtiću na području mjesnog odbora Rupotina, zatražili smo od odabranog izvođača radova dinamički i financijski plan pa očekujemo da bi početak radova bio sredinom lipnja i ta faza bila bi vrijedna oko 4 milijuna kuna - veli gradonačelnik.

Radilo bi se, naime, u tri faze. Ukupna vrijednost projekta čitavog centra s okolišem je 10 milijuna kuna plus PDV.

Unutrašnje dvorište i igralište


Prema projektu, dječje sobe vrtića orijentirane su na unutrašnje dvorište, a zajedničko dječje igralište sa sobama povezano je preko natkrivenih terasa.

Na jednoj polovici prvoga kata zgrade smjestit će se uprava vrtića, a u drugoj polovici škola.

Na drugom katu bit će učionice za potrebe razredne nastave Osnovne škole kraljice Jelene s pratećim sadržajima, a na posljednjem katu, odnosno nadgrađu, također su učionice i terasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. studeni 2020 10:29