StoryEditor
ObalaADIO, UBAVO SELO

Kerumova sestra ruši rodnu kuću legendarnog solinskog povjesničara i arheologa, na zapuštenoj baštini u zaštićenoj jezgri niknut će - stanovi

13. siječnja 2021. - 09:40
Bozidar Vukičević/Cropix

Otišla je u povijest rodna kuća znamenitog Solinjanina don Lovre Katića koja se nalazila na ulazu u središte grada, nasuprot parka na Širini.

Stara kamena kuća u kojoj se rodio don Lovre, solinski svećenik, povjesničar i pisac, srušena je, a na njezinu mjestu, kako piše na ploči izvješenoj na ogradi gradilišta, radit će se "rekonstrukcija stambeno-poslovne građevine" čija je investitorica Mara Sapunar, supruga Petroslava Sapunara, HGS-ova predsjednika Županijske skupštine splitsko-dalmatinske koji na susjednom zemljištu imaju noviju obiteljsku kuću.

Široj javnosti svakako je zanimljiv i prethodni vlasnik vremešnog objekta od 304 četvorna metra i okolnog zemljišta s površinom od 481 kvadrata, a riječ je o Željku Kerumu. On je svojoj sestri Mari prije nepunih 10 godina darovao kuću Katić s pripadajućim okolišom, a iz zemljišnih knjiga vidljivo je da je upravo spomenute nekretnine još 2008. opteretio hipotekom za kredit od gotovo 2,5 milijuna eura.

Zagrebačka banka kao Kerumov kreditor u ožujku 2019. godine posredstvom suda pokrenula je ovrhu kuće, da bi samo šest mjeseci kasnije svoja potraživanja prodala švicarskoj tvrtki "DDM Invest III", specijaliziranoj za "utjerivanje dugova". Bankovna hipoteka u konačnici je brisana, i to početkom studenoga prošle godine.

Podsjetimo, prije dvadesetak godina kada je stara kuća Katić u zaštićenoj jezgri i arheološkoj zoni, s pripadajućom parcelom prodavana od strane tadašnjih vlasnika, Grad ju je mogao otkupiti, o čemu je pisala i naša medijska kuća, ali tadašnja vlast, nažalost, nije to učinila.

U zemljišnim knjigama vidljivo je da je kuća bila zaštićena kao kulturno dobro još od ožujka 1970. godine, a od 1972. je pod zaštitom konzervatora kao dio znatno šire urbane cjeline kulturno-povijesne jezgre Solina, što je vidljivo i u posljednjim izmjenama Generalnog urbanističkog plana.

Objekt se nalazio uz samu Ulicu kralja Zvonimira koja prolazi kroz centar grada, već godinama je izgledala zapušteno i bila joj je potrebna poprilična obnova.

Pod njom se navodno nalazi i močvarno tlo, a u vrijeme spomenute prodaje se govorilo kako bi u kući bilo izvrsno smjestiti muzej posvećen don Lovri Katiću, ali i pučkom Solinu. No, gradski oci je u to vrijeme nisu kupili, na žaljenje brojnih Solinjana koji imaju senzibilitet za baštinu svoga mjesta.

Kontaktirali smo Maru Sapunar, vlasnicu nekretnina i investitoricu budućeg objekta za koji postoji građevinska dozvola koja je pravomoćna već godinu dana, kako bismo doznali njezine planove za budući objekt.

- Ne želim davati izjave - kratko je kazala supruga čelnika regionalnog parlamenta i sestra bivšega splitskog poteštata.

Nazvali smo i gradonačelnika Dalibora Ninčevića, da nam prokomentira cijelu situaciju.

- Svima nam je žao da je više nema i što Grad nije bio u mogućnosti tada je otkupiti. Ovo što se sada ruši i gradi je u skladu s važećim prostornim planom, odnosno GUP-om.

Nastojat ćemo da spomen ploča ostane na kući, da se zna da je tu rođen jedan od najvećih Solinjanina - kazao nam je Ninčević i dodao kako stara don Lovrina kuća po njegovim saznanjima nije u službenom nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih kulturnih dobara.

Kako doznajemo, spomen-ploča koja je stajala na kući, bit će vraćena nakon završetka radova. Na njoj stoji natpis

"U ovoj kući rodio se hrvatski povjesničar don Lovre Katić, o stotoj obljetnici rođenja ovu ploču postavlja Narod Solina i Splita, 28. listopada 1987. godine."

Od don Lovrine kuće ostala je samo hrpa kamenih "vaca" okruženo građevinskim strojevima. Kao da ode don Lovrino ubavo selo u zaborav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 10:47