StoryEditor
ObalaBORBA ZA MJESTO

Kaštelani, pripremite živce i ‘papirologiju‘, jer ćete djecu moći upisati u gradske vrtiće do 14. svibnja, ali samo - elektroničkim putom

Piše Jadranka Matić
5. svibnja 2021. - 14:15
U novoj pedagoškoj godini nude se dva jaslička i tri vrtićka programa CROPIXCropix

Mlade kaštelanske obitelji imaju rok do 14. svibnja za upis djece u jaslice i vrtić za pedagošku 2021./2022. godinu.

Oglas o provođenju postupka e-upisa objavila je predškolska ustanova "Kaštela" na svojoj internetskoj stranici. Postupak se provodi za jaslične i redovite vrtićke programe: jaslice male (djeca do navršene prve godine života), jaslice velike (djeca do navršene druge godine), 10-satni redovni program, te šestosatni jutarnji i poslijepodnevni program.

Roditelji trebaju znati da se zahtjevi za upis zaprimaju isključivo elektronički, preko aplikacije e-upisi, koja se nalazi na web stranici www.dv-kastela.hr. Uz podnošenje zahtjeva potrebno je elektroničkim putem priložiti skenirane ili fotografirane dokumente.

Osnovni dokumenti su zahtjev za upis i upitnik za roditelje, koji se podnose na posebnom obrascu koji se mogu preuzeti na navedenoj web stranici, preslika rodnog lista djeteta i preslika osobnih iskaznica oba roditelja. Tu su i dokumenti kojima roditelj-skrbnik dokazuje pravo na prednost pri upisu.

Za djecu zaposlenih roditelja treba potvrda o radnom statusu roditelja - potvrda o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, za privatne poslodavce preslika rješenja o samostalnom obavljanju djelatnosti, a za studente koji već imaju svoje mališane potvrda visokoškolske ustanove o statusu redovnog studenta.

Važno je napomenuti da ni jedna od ovih potvrda ne smije biti starija od 30 dana od datuma podnošenja zahtjeva. Za pomorce je potrebna preslika ugovora o radu, za one koji ostvaruju prihode na zemlji dokaz o statusu poljoprivrednika i slično.

Za djecu samohranih zaposlenih roditelja vrtićkoj ustanovi treba dostaviti dokaz o razvodu braka ili pokrenutoj brakorazvodnoj parnici, smrtni list za preminulog roditelja, rješenje Centra za socijalnu skrb o privremenom uzdržavanju djeteta (kada je drugi roditelj lišen poslovne sposobnosti, kada mu je oduzeto pravo na roditeljsku skrb i kada je na dugotrajnom izdržavanju kazne zatvora).

Za djecu koja su u godini prije polaska u osnovnu školu potrebna je preslika rodnog lista djeteta. Ako je riječ o mališanu u udomiteljskoj obitelji, potrebni su sudska odluka i rješenje Centra za socijalnu skrb o njegovu smještaju u udomiteljsku obitelj.

Za kćeri i sinove čiji su roditelji invalidi Domovinskog rata, traže se rješenja mjerodavne službe o priznatom statusu. Ako je riječ o djeci iz obitelji s troje ili više maloljetne djece, potrebne su preslike rodnih listova ostale djece.

Presliku rješenja o priznavanju prava na dječji doplatak treba imati za djecu onih roditelja koji primaju dječji doplatak, a za djecu s teškoćama u razvoju nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Rezultati upisa bit će objavljeni 24. svibnja u svim objektima Dječjeg vrtića "Kaštela". Nezadovoljni roditelji će imati rok od osam dana za podnošenje prigovora, isključivo elektroničkim putom. Prigovor se podnosi Upravnom vijeću predškolske ustanove, koje za odgovor ima također osam dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 10:13