StoryEditor
ObalaA ZAŠTO BAŠ SAD?

Kaos na makarskoj tržnici, uklanja se tenda i gradi sanitarni čvor, prodavači očajavaju: Brusi se i buši, padaju komadi željeza, a mi ništa ne možemo prodati!

16. lipnja 2022. - 21:16

Na gradskoj tržnici u Makarskoj započelo je uklanjanje tende i cijele konstrukcije, kao i izgradnja sanitarnog čvora, čime bi tržnica trebala početi radili legalno i napokon ishoditi minimalno-tehničke uvjete. Podsjetimo, nakon što je tržišni inspektor u listopadu prošle godine izišao na gradsku tržnicu i utvrdio da nema minimalno-tehničke uvjete, podnio je prekršajni nalog protiv gradonačelnika Zorana Paunovića i Grada Makarske. Gradu su izrečene novčane kazne od 5 i od 30 tisuća kuna, a gradonačelniku dvije kazne od 4 i 3 tisuće kuna.

Nakon toga je došlo rješenje u kojem se Gradu Makarskoj zabranjuje da na prostoru tržnice obavlja djelatnost na štandovima, ali žalba protiv ovog rješenja ne odgađa izvršenje. Grad se žalio na rješenje, a prvi postupak se vodio jer tržnica nema minimalno-tehničke uvjete. U drugom prekršajnom postupku, koji se vodi zbog nepostupanja o izvršenom rješenju, zabranjen je rad tržnice i presuda se još čeka.


image

Tržnica je postala gradilište

Ivo Ravlić/Cropix

image
Ivo Ravlić/Cropix


Glavna zapreka

Dakle, za tržnicu godinama nisu ishođeni minimalno-tehnički uvjeti jer nema preduvjeta da dobije uporabnu dozvolu, a glavna zapreka u toj priči je što se na tržnici nalazi tenda koja je sagrađena nelegalno i koja se ne može legalizirati jer je izgrađena nakon 2011. godine.

Osim toga, kako je kazao gradonačelnik Paunović, u svibnju je zbog različitih napisa po lokalnim portalima na tržnicu izišla građevinska inspekcija, koja je dala rok od 120 dana da se tenda ukloni. Uklanjanje tende je sada došlo na red, nakon čega bi gradski Ured za građevinarstvo mogao izići na teren i izdati uporabnu dozvolu na osnovi koje se mogu tražiti minimalno tehnički uvjeti i onda tržnica može legalno raditi.

image
Ivo Ravlić/Cropix


Tenda je na tržnici postavljena dok je gradonačelnik bio Jure Brkan, koji je kazao da je nadstrešnica na tržnici postala problem isključivo od kada ju je gradonačelnik Paunović nazvao problemom.

- Kada smo 2017. godine preuzeli dužnost vođenja našega grada, treba se prisjetiti kako je tada izgledala tržnica. Donji dio je bio polupokriven montažnom konstrukcijom, gornji dio je bio svaki štand za sebe, a međusobno su bili isprepleteni s milijun raznih konstrukcija, ceradi i svega ostalog.

Nismo imali uredne papire, a tržnica nije bila uknjižena na Grad Makarsku, tako da nismo imali niti mogućnost pristupiti izgradnji nekog ozbiljnijeg građevinskog objekta koji bi sadržavao i podzemnu garažu i zatvoreni i otvoreni dio tržnice. Stoga smo odlučili barem rekonstruirati tržnicu i učiniti je nekako urednijom da trgovci i kupci ipak nisu izloženi atmosferskim prilikama ili neprilikama - kazao je Brkan, dodavši da se tada rodila ideja o montažno-demontažnoj konstrukciji s ceradom koja će zaštititi ljude.

image

Šef oporbe i bivši gradonačelnik Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix


Stigle mu inspekcije

- To smo radili dvije godine i ona kao takva egzistira sve do dana današnjega na korist i kupcima i trgovcima. Za tržnicu je trebalo ishoditi potrebne papire, i potrebno je bilo dobiti minimalno-tehničke uvjete. Jedan od zadovoljenja ovih uvjeta bio je da se rekonstruira sanitarni čvor jer sadašnji ne zadovoljava uvjete.

Sanitarni čvor mora biti za muškarce, žene i osobe s invaliditetom. I to je jedini dio koji je bio fizički i financijski zahtjevniji. Ali sve se to može napraviti u mjesec do dva dana. O tome je gradonačelnik bio upoznat već prilikom zajedničke sjednice Gradske uprave Grada Makarske. On to nije napravio. Stigle su mu inspekcije i nekakva rješenja, i on što će, brže-bolje u medijima izjavljuje da je nadstrešnica nelegalna - istaknuo je Brkan.

- Kako je nadstrešnica nelegalna? Tko je nju tako proglasio nelegalnom? I za divnoga čuda, 26. travnja pojavljuje se građevinska inspekcija na tržnici a da nije nitko znao za nju, a tog istog dana gradonačelnik govori da je Gradu inspekcija naredila uklanjanje nadstrešnice. Na njemu postavljeno pitanje - tko je bio u nadzoru, je li sačinjen zapisnik tog nadzora, i što zapisnik kaže - odgovara da je sve to riješeno. Pa neka gradonačelnik objasni kako je sve to riješeno, tko je bio u tom nadzoru i tko je potpisao zapisnik. To samo on zna.

A ako je upoznat sa svim mogućim pravilnicima o jednostavnim konstrukcijama, pa valjda se mogao toliko potruditi da zaštiti tu nadstrešnicu, trgovce i kupce. Njemu to nije bilo bitno. Pokazali su u ovu godinu dana da se bave samo svojim partikularnim interesima. Stoga je prionuo brzom i ekspresnom rješenju uklanjanja nadstrešnice kao što je počeo mandat uklanjanjem pozornice na Trgu Kobaca na Zelenki. Do kraja njegova mandata bit ćemo sretni ako nam preživi sportska dvorana s bazenom - kazao je Brkan.

image
Ivo Ravlić/Cropix


I cijev je pukla

U cijeloj priči oko uklanjanja tende i njezine konstrukcije najgore su prošli trgovci koji kazuju da se od radova uopće ne može raditi i zapravo ništa niti ne prodaju.

- Ovo je zbilja katastrofa jer zbog radova svako malo moramo pomicati štandove i sada nitko ne može niti doći do mog štanda jer sam doslovno zagrađena susjedovim. Ma svi trgovci su trebali uzeti pauzu od nekoliko dana dok se ne ukloni tenda jer je ovako nemoguće raditi.

Međutim, većina trgovaca je odlučila da će raditi za vrijeme obavljanja radova i sada nam je potpuni kaos jer komadi željeza padaju, brusi se i buši, a nemamo ni sanitarni čvor. Uz to, moramo kupiti i suncobrane i male tende, što nam je zapravo najmanji problem jer sedam mjeseci uopće nismo plaćali zakup od po 2 tisuće kuna mjesečno jer nismo imali ugovore.

Za suncobran i tendu treba izdvojiti oko 6 tisuća kuna, što je u redu, a svi suncobrani moraju biti iste boje bijele kave. Uglavnom, sada nemamo WC-a ni vode jer je pukla cijev, a bez veze tu i stojim jer ništa ne prodajem zbog stalnog pomicanja štandova - kazala nam je trgovkinja s tržnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2022 21:17