StoryEditorOCM
ObalaSILE PRIRODE

Jeza u dalmatinskom turističkom mjestu: ‘Nosilo je sve pred sobom, lomilo zidove, uništilo kuće, dobro smo živi ostali‘

Piše Stanislav Soldo
26. veljače 2024. - 21:15

“Ma ljudi moji je li to moguće. U 21. stoljeću mi izbacujemo vodu iz svojih kuća. I to drugi put u sedam mjeseci. I prošlog ljeta, početkom srpnja smo imali poplavu i povodanj koji je nosio sve pred sobom, ali sada je duplo gore.”

Tim su nas riječima dočekali stanovnici Kleka, koji zbrajaju štete nakon katastrofe koja ih je zadesila u nedjelju. Bujični potoci koji su se slijevali s obližnjeg brda završili su u turističkom naselju. Onima s više sreće voda je poplavila dvorišta, a onima drugima je poplavila prizemlja kuća i apartmana. Jednom riječju katastrofa. Šteta se mjeri desecima tisuća eura.

Voda odnijela zid

Apartmani su puni blata, od njih nema gotovo ništa. Sve je propalo. Za vodom je ostao debeli sloj crnog mulja i zemlje. Inventar, stolovi, stolice, trosjedi, fotelje, nasisali su se vode. Najvjerojatnije će na smetlište jer od njih više ništa nema.

image

Ulice u Kleku su pod vodom, u mjesto se može ući samo u čizmama

Stanislav Soldo

image

Proradili izvori, teško je ići protiv sile prirode

Stanislav Soldo

image

Stanovnici Kleka izbacuju vodu iz svojih kuća i apartmana

Nisu za upotrebu – pokazuju nam ogorčeni stanovnici Kleka prizemne apartmane kroz koje je prohujao povodanj. Istina voda se povlači i za sobom ostavlja nečistoće koje će danima trebati čistiti. Pa i kada se očisti onda ide kupovina namještaja.

Svi u Kleku s kojima smo razgovarali za ovakvo stanje i poplave optužuju Hrvatske vode. Kažu da ne održavaju i ne čiste odvodne kanale kroz naselje ili ih ne čiste na odgovarajući način. Svaka veća kiša Klek poplavi. Ljudima je došla voda do grla.

– Ma što ću vam reći. Kriva je i Općina i Hrvatske vode, svi su krivi za ovo što se dogodilo. Tko će ovim ljudima nadoknaditi štetu – kazao nam je jedan stanovnik Kleka kojega smo zatekli u obilasku poplavljenih susjeda.

Svi nas upućuju da pogledamo srušeni zid, voda ga je u sekundi polomila, a tu je stajao pedeset i više godina. Pod silom prirode nije izdržao. A možda je tako i bolje.

Kad ga je voda izvalila otekla je prema moru. Mogle su štete biti još i veće u okolnim kućama. A ogradni zid je od poplave spasio kuću Mare Curić. Kaže da se i prije znalo dogoditi da naselje poplavi. Sjeća se negdje osamdesetih godina da je isto ovako sve plivalo, ali dugo je godina prošlo pa se zaboravilo. Svakako treba nešto uraditi pa da se ovakve stvari više ne događaju.

– Evo pogledajte ovaj zid, on je zadržao udar vode da mi ne uđe u kuću – pokazuje nam Mara.

Aktivirali se izvori

Njezini susjedi nisu bili te sreće. Voda im je poplavila dnevni boravak u prizemlju. Zatičemo ih kako izbacuju vodu.

Inače žive u Pločama pa su danas došli spasiti što se spasiti dade. U kući je čista voda. Doslovno se stvorio izvor.

image

Duška Sršen pere dvorište, voda je došla do praga


image

Živko Sršen


image

Živko Sršen ispred svoje kuće


image

Dražen Čović u kući ima izvor

– Sreća u nesreći je što je ovo čista voda. Kako-tako lakše je čistiti – govore nam.

I u susjednoj kući Dražena Čovića izvire voda. On je lopaticom izbacuje vani.

I kako jedno zlo ne dolazi samo, tako su se drugi dan nakon velike kiše i poplave aktivirali izvori. Čista i bistra voda izvire na sve strane i slijeva se prema moru.

– Napišite da u Klek ne treba dolaziti bez gumenih čizama – dobacuju nam dok se pokušavamo probiti preko potoka nedaleko od plaže ili bolje reći onoga što je od nje ostalo.

– Plaža je potpuno razrovana, ali zima je, do ljeta će se popraviti, a što s ovim štetama po obiteljskim kućama – govori nam jedna postarija žena, koja izbacuje tepihe. Pokušat će ih osušiti pa što bude. Na svu sreću granulo je sunce. Možda ih uspije spasiti.

Živko i Duška Sršen čiste taracu od nečistoće koju je voda sa sobom donijela. U kuću im nije ušla, ma bila je do praga, malo je falilo da se ulije – pokazuje nam Živko. Kaže da ima 81 godinu i da se ne sjeća ovakve katastrofe u Kleku. Bilo je velikih kiša i slijevala se voda, ali da je ljudima pričinjena ovakva šteta toga nije bilo.

– To je bila velika količina kiše. Kažu 160 litara po metru četvornom. Ništa se tu nije moglo. Ma i kanali se čiste, ne mogu baš reći da nisu, ali stvarno su bile velike količine vode – govori Živko.

Nitko nije stradao

Stanovnici Kleka kažu da ovakvo nešto nisu do sada doživjeli. Filmove katastrofe su gledali na televiziji, a sada su im apokaliptični prizori došli u kuće i dvorišta.

Mladen Čović (78) živi iznad magistrale i ne sjeća se da je ovakva poplava bila ikada u naselju. Ljetos je bilo, ali ni približno kao sada. Kaže da mu se ulila voda u podrum, sada čeka da se osuši.

image

Mladen Čović

Protiv sile prirode je teško ići i najvažnije je da nitko nije stradao – slažu se stanovnici Kleka, ali isto misle da bi Hrvatske vode i Općina Slivno zajedničkim snagama trebali nešto učiniti pa da se ovakve stvari više ne događaju. Sezona će brzo doći i Klek će biti pun gostiju, ne daj Bože da se ovo opet ponovi. Treći put bi ipak bilo previše.

image

Živko Sršen sa suprugom Duškom čisti okućnicu nakon poplave

image

U apartmanima zemlja i mulj

image

U apartmanima je ostala zemlja i mulj

image

U apartmanima je ostala zemlja i mulj

image

U apartmanima je ostala zemlja i mulj

image

Poplava u Kleku

image

Stanovnici Kleka spašavaju stvari

image

Razrovana plaža u Kleku

image

Stanovnici Kleka prepričavaju katastrofu koja ih je zadesila

image

Razrovana plaža

image

Čišćenje apartmana nakon poplave

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:17