StoryEditorOCM
ObalaKuće za odmor

Jelena Stupalo, direktorica TZ Solina: ‘Ljetovanje pokraj Jadra jeftinije je i sigurnije, gosti izbjegavaju napučena mjesta...‘

Piše Mia Sesartić
4. svibnja 2021. - 12:08

U situaciji kada pandemija koronavirusa utječe na našu svakodnevicu, a samim time i na sve sfere gospodarstva, posebno na uslužne djelatnosti, razgovarali smo s direktoricom Turističke zajednice grada Solina Jelenom Stupalo.

Što se može očekivati od predstojeće turističke sezone? Kakve su naznake o turističkim brojkama što se tiče područja grada Solina i rada privatnih iznajmljivača na ovom području?

– Prema programu rada Turističke zajednice grada Solina za ovu godinu, prateći trendove na tržištu i razgovarajući s ugostiteljskim sektorom, očekujemo 60 posto ostvarenja u noćenjima i dolascima u odnosu na 2019. godinu, koja je inače bila rekordna. Naravno, ova pandemija stavlja pred nas veliki izazov i teško je zbog njezina utjecaja postavljati ciljeve kada oni ne ovise o trudu iznajmljivača ni cijelog sektora, nego ovise o razvoju situacije oko koronavirusa u cijelom svijetu, a koji posljedično utječe na odluke o putovanju i na dostupnost turističkih usluga. Kada govorimo o privatnom smještaju, možemo reći kako se većina rezultata već uobičajeno ostvaruje u glavnoj sezoni, i to u srpnju i kolovozu, ali i dijelom u rujnu, što je posljedica izražene sezonalnosti hrvatskog turizma. Za to razdoblje godine očekujemo da će se situacija s pandemijom smiriti budući da su to ipak mjeseci kada se boravi na otvorenom i virus je "slabiji" – smatra direktorica Stupalo, navodeći kako su, zbog okolnosti uzrokovanih pojavom COVID-a 19, prethodne, 2020. godine, prema podacima sustava eVisitor, na području grada Solina evidentirana 8482 dolaska i 40.176 noćenja, što je ostvarenje od 20 posto u dolascima te 39 posto u noćenjima.

image
Jelena Stupalo, predsjednica Turističke zajednice Solina, napisala je svoju novu knjigu
Ante Čizmić/Cropix

Kobne 'crvene liste'

– Gledajući po mjesecima, u siječnju i veljači ostvarili smo značajan porast u broju noćenja i dolazaka (68 posto porast u siječnju i 27 posto u veljači), a nakon toga je nastupio "lockdown" te smo prve rezultate ostvarili u srpnju (33 posto ostvarenosti dolazaka) te u kolovozu (42 posto). U ostalim mjesecima ostvareno je u prosjeku deset posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine zbog "crvenih lista" na koje su nas stavile države u okruženju s čijih smo tržišta ostvarili turistički promet. Dakle, imali smo sezonu u srpnju i kolovozu prošle godine. Što se ove godine tiče, očekujemo blag porast rezervacija u lipnju, a zatim veće rezultate u srpnju i kolovozu, te se nadamo dobroj posezoni za razliku od prošle godine – ističe naša sugovornica, navodeći kako na području grada Solina ove godine imaju 1127 postelja, od čega 257 u hotelima, dok se ostalo odnosi na privatni smještaj.

Jesu li posjetitelji prošle godine zbog cijele situacije s koronavirusom tražili neke posebne uvjete i lokacije ili, pak, sadržaje kada je riječ o smještajnim kapacitetima kod privatnih iznajmljivača?

– Svakako da je pandemija nametnula nove trendove koji su utjecali na odluke gostiju pri odabiru smještajnog objekta. S obzirom na potrebu svojevrsne izolacije, gosti su pretežito tražili kuće na osami, a kad spominjemo kuće za odmor, one gotovo uvijek imaju u ponudi bazen, a često i sportske sadržaje. Naše kuće za odmor uglavnom su smještene u prigradskim naseljima Mravince i Kučine, ali i u naselju Rupotina. Dok god ova pandemija traje, vjerujem da će se takva potražnja nastaviti i da će gosti izbjegavati napučena mjesta, stvarajući tako za sebe sigurnije uvjete putovanja – smatra Jelena Stupalo, a na naše pitanje hoće li i cijene smještaja zbog cijele situacije padati i hoće li iznajmljivači uspjeti ostvariti kakvu-takvu zaradu, kaže:

– Što se raspona cijena tiče, većina objekata, pa tako i oni u privatnom smještaju, želeći pridobiti goste, išli su lani s nižim cijenama, a sasvim sigurno zbog gospodarske situacije u cijelom svijetu će se takav trend nastaviti i u ovoj godini. Riječ je o borbi za doslovno svakog gosta i, nažalost, unatoč kvaliteti ne možemo očekivati onakvu zaradu na kakvu smo navikli u godinama koje su prethodile pandemiji. Cijene su se za područje Solina smanjile prošle godine za 30 posto, a jednak trend će se nastaviti i u ovoj godini zbog omjera ponude i potražnje.

image
Na fotografiji: amfiteatar Salone
Paun Paunović/Cropix

Novi iznajmljivači

Ima li već zainteresiranih gostiju koji su najavili dolazak? Iz kojih zemalja najviše dolaze?

– Imajući na umu pandemiju u kojoj se nalazimo, trendovi na tržištu upućuju na to da će rezervacije biti "last minute", odnosno u posljednji trenutak, budući da gosti ne žele riskirati gubitak novca koji će uložiti u smještaj ili avionsku kartu.
Budući da je mnogo nepoznanica oko uvjeta putovanja, prelaska granice, ali prije svega kontinuiranih promjena u epidemiološkoj slici pojedine zemlje, naravno da svi, pa tako i naši gosti, čekaju posljednji trenutak da bi donijeli odluku o putovanju. Prema podacima od naših iznajmljivača, za sada ima nešto rezervacija, no to je zanemarivo budući da i oni računaju na "last minute" rezervacije, koje su trend u ovim pandemijskim vremenima.

Što se dolazaka tiče, oni su većinom ostvareni s onih tržišta koja su nam dostupna automobilom, a to su većinom gosti iz Njemačke, Francuske i Poljske. Činjenica je da su u Solinu, u godinama koje su prethodile pandemiji, većina gostiju bili iz Velike Britanije i s azijskog tržišta, no to su uglavnom bili hotelski gosti, dok su u privatnom smještaju boravili većinom gosti iz gore spomenutih zemalja. Riječ je mahom o obiteljima koje u Solinu borave u prosjeku sedam dana te u tom vremenu imaju priliku posjetiti znamenitosti grada Solina i gradova u okruženju – veli direktorica Stupalo, koju, kaže, veseli ipak porast iznajmljivača na ovom području unatoč ovakvim neprilikama.

– Iako je bilo odjava određenog broja postelja kod privatnih iznajmljivača, bilo je i novih prijava, tako da je taj broj veći na kraju 2020. nego što je bio na kraju 2019., pa možemo biti zadovoljni. Novi kapaciteti se uglavnom odnose na kuće za odmor u predjelu naših prigradskih naselja Mravinaca i Kučina.

Svakako, prigodom dolaska gosti naravno moraju ispoštovati uvjete Republike Hrvatske u smislu prelaska granice, koristeći i platformu Enter Croatia kako bi se lakše registrirali za prelazak granice. Također, prije svega moraju imati na umu svoju sigurnost te obratiti pažnju na sigurnosne protokole RH u smislu obveze nošenja maski, dezinfekcije ruku i slično.
Novi projekt Ministarstva turizma "Safe stay", kojim se označavaju smještajni objekti u kojima se poštuju sigurnosni protokoli, zasigurno je ono na što gosti trebaju obratiti pažnju, a određeni broj iznajmljivača u Solinu i svi naši hoteli uključili su se u ovaj projekt – ističe Jelena Stupalo, pa nam navodi kako su se oni, bez obzira na pandemiju, svim snagama potrudili da realiziraju neke programe prilagođavajući se epidemiološkim mjerama.

image
Tom Dubravec/Cropix

Grad priča

– Solin je u godinama koje su prethodile pandemiji ostvario izniman porast u broju dolazaka i noćenja. Tako smo 2019. godine ostvarili 41.527 dolazaka i 102.807 noćenja, što je porast od 400 posto u odnosu na 2012. godinu u dolascima i 676 posto u noćenjima.

Nažalost, u 2020. rast je zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, a kao i u većini destinacija zabilježen je značajan pad u dolascima i noćenjima u odnosu na 2019. godinu.

Tako smo prošlu godinu započeli i porastom u broju noćenja i dolazaka i našom manifestacijom "Solin winterfest" te nastupom na sajmovima, no nakon toga je uslijedio "lockdown" upravo u predsezoni, koja je inače u Solinu izvrsna. U tijeku ljetnih mjeseci nismo zbog epidemioloških mjera mogli održati naše gastrovečeri, no potrudili smo se "Romantiku u Saloni" prilagoditi epidemiološkom okviru i ponuditi gostima u destinaciji zanimljiv sadržaj kroz četiri tematske večeri koje su imale za cilj interpretaciju antičke baštine.

Osim toga, već tradicionalno smo imali naše info-štandove u Saloni, Splitu te smo sudjelovali u radu štanda dobrodošlice u Zračnoj luci u Splitu. U posezoni smo organizirali u virtualnom obliku Međunarodni kongres povijesnih gradova s ciljem razmjene iskustava u pogledu što kvalitetnije zaštite i interpretacije naših lokaliteta, te smo godinu završili i s javnim pozivom za najljepše okićenu kuću i okućnicu u vrijeme adventa. Uložili smo u redizajn web-stranice te u online i offline oglašavanje, kao i ostale popratne aktivnosti na temelju programa rada Turističke zajednice grada Solina.

Na jednak način smo započeli i ovu godinu, a iako nismo bili u mogućnosti fizički održati manifestacije, potrudili smo se kroz "Solin winterfest" ponuditi niz zanimljivih videouradaka koji će zasigurno biti izvrstan motiv dolaska u Solin, kolijevku antičke i starohrvatske povijesti. Grad u kojem prošlost priča najljepše priče. Grad u kojem je milost pronašla svoje mjesto – poručuje Jelena Stupalo.

Gosti ostaju pet dana

Od ukupnog broja dolazaka u 2020. godini, 2721 su ostvarili domaći turisti, a 5761 strani.

Kada je riječ o ukupnom broju dolazaka, 5166 ih se odnosio na hotelski smještaj, a 3316 na privatni, dok se od ukupnog broja noćenja 15.978 odnosio na hotele, a 24.198 na privatni smještaj.

U kontekstu načina organizacije dolaska gostiju, 5758 su činili individualni gosti, dok je 2724 agencijskih gostiju.

U 2019. godini imali smo više gostiju preko agencija, dakle 26.898, a manje individualnih – njih 12.594.

Prosječan broj dana boravka gostiju u 2020. godini u hotelskom smještaju je tri dana, a u privatnom smještaju sedam, što je porast u odnosu na 2019. godinu.
Ukupan prosječan broj dana boravka gostiju u Solinu je pet dana, što je povećanje u odnosu na 2019., kada je prosječan broj dana boravka bio tri dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 16:39