StoryEditorOCM
ObalaNOVI GAZDA GRUŽA

Jedan od vodećih dalmatinskih poduzetnika prodao je svoj trgovački lanac Poljacima, pa sada postaje ‘kralj nekretnina‘ u gradu u kojem su stambeni i poslovni kvadrati skuplji nego u Splitu

Piše Maja Rilović Koprivec
11. kolovoza 2022. - 14:00

Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.

Upravo su dobili zahtjev za jednostrani raskid ugovora od tvrtke "B2 Kapital", donedavnog vlasnika spomenute nekretnine. "Radeljević" je kupila dubrovačka tvrtka "Azori", osnivača Lovorka Miloševića.

Uprava "Sanitata" o novim ugovorima, ako ih bude, pregovarat će s novim vlasnikom kompleksa. Hoće li javno poduzeće i Dubrovčani ostati bez mogućnosti parkiranja na tom prostoru vidjet ćemo uskoro.

Nakon što je prije dvije godine prodao, najprije svoj udio u "Nardonom trgovačkom lancu" suvlasnicima, pa svoj maloprodajni trgovački lanac "Pemo", omiškoj tvrtki "Studenac" iza koje stoji fond sa sjedištem u Poljskoj, Milošević je ostao vlasnik nekretnina bivše remize gradskog prijevoznika "Libertasa" koju je "Pemo" kupio 2016. od tvrtke "GP Dubrovnik".

Akvizicijom "Radeljevićeve" imovine, koja je navodno dovršena prije samo nekoliko dana, objedinjuje se ogroman i iznimno vrijedan prostor u Gružu gdje je prema idejnim planovima još iz doba HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice trebao niknuti "Dubrovački Manhattan".

image

Kompleks bivše tvornice ulja Radeljević

Ahmet Kalajdzic/Cropix/Cropix

Nije poznato kolika je vrijednost ove nekretninske transakcije. Milošević je od tvrtke "B2 Kapital", specijalizirane za trgovanje   nekretninama koje su založene u sklopu "loših kredita", kupio spomenuti kompleks preko svoje kompanije "Azori", registrirane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, ali od njih za sada nismo dobili potvrdu ovih informacija i odgovore na pitanja o planovima za ovaj dio Gruža..

Bivši vlasnik "Pema", poznato je, nekadašnju autobusnu remizu je kupio za 24,3 milijuna kuna, no osim što je srušio povijesnu zgradu, tamo zasad nije uspio realizirati planirani trgovačko stambeni kompleks. Dugo godina je rješavao pitanje otkupa i iseljenja stanara iz zgrade s ruba te zone.

image

Radeljević je u lockdownu služio i kao drive in kino

Cropix/

Remiza, parkiriralište, drive in kino

Inače, kompleks Radeljević, Sanitat kao parkiralište koristi od 2017. godine kada je sa tadašnjim vlasnicima,  Institutom IGH, potpisao ugovor o najmu. Prije toga, na toj prostor jedno vrijeme je preselila Libertasova remiza, a u vrijeme lockdowna parkiralište u Radeljeviću, sjetimo se, Kinematografi Dubrovnik koristili su kao drive in kino. A.H.

Da bi mogli u zajednički posao na ovom dijelu Gruža, bivši i sadašnji vlasnici "Radeljevića" naznačili su već lani kada su obje tvrtke kao investitori dali primjedbe na Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Dubrovnika. Izmjene je zatražio i vlasnik remize, a posebno radi prometnog rješenja pri­stupa zoni s Vukovarske ulice.

Potonji prijedlog izazvao je dosta bure na Gradskom vijeću. Pred vijećnike je naime najprije došla odluka o stavljanju izvan snage odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana i GUP-a i dijela UPU-a Radeljević – Libertas, a potom na istoj sjednici i usvajanje odluke o izradi izmjena i dopuna spomenutog UPU-a.

Iz gradske uprave tvrdili su kako je UPU pokrenut u koordinaciji s resornim ministarstvom kako bi se u potpunosti proveli svi potrebni postupci istovremeno štiteći javni prostor, uključujući i zajamčeni koridor cestovne infrastrukture. Oporbeni vijećnici tvrdili kako se pogoduje vlasniku remize.

image

Nekadašnja dubrovačka remiza

Ahmet Kalajdžić/

Podsjetimo, "B2 kapital", koji je u Hrvatskoj 2013. osnovao norveški "B2 Holding", preuzeo je 2018. tvrtku "Radeljević" i njezine nekretnine zajedno s ukupno 1,8 milijardi kuna kreditnih potraživanja prema građanima i tvrtkama.

Među njima su bila i zaduženja "Instituta IGH", vlasnika "Radeljevića". Od tada je u više navrata tražena izmjena prostorno planske dokumentacije za ovaj prostor.

Tvrtka "Pemo", tada u Miloševićevu vlasništvu, remizu je kupila 2016. na javnoj dražbi u stečajnom postupku "GP-a Dubrovnik".

Inače se prodavala po početnoj cijeni od 36,1 milijuna kuna, ali višekratno bez uspjeha. Na kraju je nekretninu kupila Miloševićeva tvrtka na 19. dražbi po cijeni od 24,3 milijuna kuna. Jedino što se napravilo od tada navedenih planova je rušenje stogodišnje upravne zgrade "Dubrovačkih električnih željeznica" na prostoru Remize.

Barčot: Pregovarat ćemo s novim vlasnikom

Klaudia Barčot, direktorica Sanitata potvrdila je za Dubrovački vjesnik kako je tvrtka B2kapital u srijedu zatražila prekid ugovora o zakupu parkinga Radeljević, u roku od 30 dana. Po ugovoru svaka strana može ugovor prekinuti jednostrano.

- Sanitat će s gospodinom Miloševićem krenuti u pregovore o novom ugovoru. Obavijest smo primili od ureda javnog bilježnika Vesne Pučar, a definitivno smo zainteresirani za daljnji nastavak zakupa parkinga Radeljevića – kaže Barčot.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2022 19:02