stdClass Object ( [id] => 1129650 [title] => Je li Dalmacija previše ovisna o turizmu? Stručnjaci: ‘Imamo potencijala da proizvodimo hranu za više od 10 milijuna ljudi, a uvozimo polovicu poljoprivrednih proizvoda‘ [alias] => je-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dalmacija bez turizma ne bi smjela, ali bi mogla. Tako je poentirao Saša Ljubičić, novinar Slobodne Dalmacije i moderator panel-diskusije što je održana u sklopu konferencije "Dalmacija bez turizma" na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Konferenciju koja je propitivala perspektive dalmatinskog razvoja organizirala je Hrvatska udruga poslodavaca – Regionalni ured Split, u sklopu projekta "Promocija poduzetništva", čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Sudionicima konferencije obratila se dr. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta, koja je ukazala na to da nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati, dok je Antonio Kuzmanić, zamjenik splitskoga gradonačelnika, kazao da smo u pandemiji shvatili da smo previše ovisni o turizmu i da se moramo okretati drugim djelatnostima.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, smatra da se turizam u Dalmaciji treba disperzirati u Zagoru i po otocima. Studija nosivih kapaciteta koja je napravljena u županiji ukazala je na porazne podatke o lošoj prometnoj i digitalnoj infrastrukturi, koja je prepreka da se turizam seli u druge dijelove županije.

Nedostatak vodstva

Dr. Zoran Aralica s Ekonomskog instituta Zagreb, u prezentaciji "Deindustrijalizacija Dalmacije – posljedice i nove prilike", istaknuo je kako je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj u prerađivačkoj industriji radilo 700 tisuća ljudi, dok je udio industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) bio veći od 30 posto. Prelazak s planskog na tržišno gospodarstvo je i drugdje uzelo danak u radnim mjestima pa je, primjerice, u Istočnoj Njemačkoj nestalo dva milijuna radnih mjesta. Hrvatska je visoko deindustrijalizirana zemlja koja nije nešto osobito napravila za razliku od zemalja koje su ranije ušle u Europsku uniju.

---

image
Sudionici konferencije na kojoj se čulo kako nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati
 
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

– Hrvatska nije nešto napravila, ali treba demistificirati stvari i reći da prije rata Hrvatska nije imala visoke tehnologije i ono što je propadalo bilo je na nižoj tehnološkoj razini – rekao je dr. Aralica. Naveo je da nije sve crno jer su pretprošle godine ulaganja u istraživanja i razvoj porasla na 1,05 posto BDP-a, kao i broj prijavljenih patenata, a najvećim problemom drži nedostatak vodstva.

– Za promjene koje traju 20 do 30 godina nužna je upravljačka struktura, nedostaje leadership kod poduzetnika i u državnoj upravi oko toga što učiniti s industrijom u budućnosti. No, dosta se toga može napraviti i na lokalnim razinama – naveo je dr. Zoran Aralica.

---

image
Mihael Furjan
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U panel-diskusiji Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), istaknuo je da u Dalmaciji ima mnogo malih poduzetnika u novim tehnologijama i IT sektoru i dodao kako se nalazimo u vremenima promjena, što pokazuje i rast izvoza od 20 posto koji se dogodio lani, u vrijeme dok turizma nije bilo. Prema njegovu mišljenju, Dalmacija dugoročno s turizmom ima prednosti, a treba održiv turizam moderiran prema infrastrukturi.

Nove tehnologije

– Prednost i mana turizma je u tome što je u posao lako ući. U Hrvatskoj imamo bum apartmana, koje potičemo smanjivanjem poreznih paušala, čime smo smanjili poreznu evaziju, ali takvo smanjivanje treba i hotelima i IT sektoru... – naglašava Mihael Furjan.

Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naveo je kako već sada u turizmu nemamo adekvatne radne snage i pitanje je stoga koliko turizam može dalje rasti. Na pitanje je li moguća reindustrijalizacija Dalmacije, odgovara da je moguća te je spomenuo primjer TLM-a.

---

image
Zvonimir Novak
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

– Snaga svakog gospodarstva je u malom i srednjem poduzetništvu i lokomotivi na koju će se osloniti. Od prvog siječnja na snagu stupa nova karta intenziteta potpora i uvodi se više regija i razina potpora, i tu Dalmacija ima šanse. Osim toga, Dalmacija je bogata mineralnim sirovinama, ima ICT sektor, mogućnosti u zelenoj energiji... – kazao je Novak.

O važnosti razvoja i novih tehnologija koje su pokretači ekonomija, govorio je Marinko Došen, predsjednik uprave "AD Plastika", koji drži važnim postojanje strategije i ističe da je Hrvatska malo tržište čiji je pravi put promjene strukture BDP-a u izvozu.

Mateo Perak, direktor tvrtke "Profico", naglasio je da je zabluda da IT sektor ne traži velika ulaganja i da je dovoljan samo čovjek i kompjutor. Tako je u uslužnom dijelu, gdje Hrvatska jest konkurentna cijenama, ali može biti konkurentna i u dijelu gdje se stvara vrijednost, u proizvodnji proizvoda, aplikacija, softvera... Takva proizvodnja traži velika ulaganja i nužna je strategija koja će stvoriti sustav u kojem će se IT sektor moći financirati.

---

image
Mateo Perak
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Na multiplikacijske efekte turizma ukazao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta. Prema njegovim riječima, turizam dotiče sve djelatnosti pa tako u ljetnim mjesecima raste proizvodnja hrane i pića, proizvodnja električne energije, a turizam je izvoz na kućnom pragu, akcelerator i inkubator razvoja niza djelatnosti.

---

image
Tonči Glavina
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Generacijska prilika

– Turizam osigurava stabilnost u državnom proračunu, što onda omogućava reforme. Imamo generacijsku priliku jer su pred nama 94 reforme za tranziciju i razvoj. Naša budućnost kao male ekonomije nije da stvaramo nešto veliko, nego povezivanje – konstatirao je Tonči Glavina.

Prof. dr. Mile Dželalija, pročelnik Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, naveo je da se Splitsko sveučilište posljednjih desetak godina promijenilo pa danas radi iskorake i kreira programe koji privlače sve više stranih studenata, a i iz Zagreba mladi dolaze studirati u Split.

---

image
Mile Dželalija
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Dodao je da je Sveučilište u Splitu postalo član alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) te naveo kako mladi sve više vide budućnost u fizici i matematici, pa je ove godine u Splitu upisano 40 posto više studenata na fiziku i matematiku nego lani. Prvi put se dogodilo da se mladi koji su primljeni i na fiziku i na medicinu odlučuju za fiziku.

O Hrvatskoj koja ima potencijala da proizvodi hranu za 10 do 15 milijuna ljudi, a ne proizvodi je dovoljno za svoja četiri milijuna stanovnika i uvozi polovicu poljoprivrednih proizvoda, govorio je Zdravko Plazonić, direktor "Petasona", objasnivši kako se to događa zbog nekonkurentnosti naše proizvodnje. Razlog tomu su porezna i neporezna davanja te je Plazonić apelirao na ukidanje 350 parafiskalnih nameta koje nemaju proizvođači u drugim zemljama.

---

Treba li nam porez na nekretnine?


Nakon panel-rasprave, prof. dr. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i poduzetnica Mira Hajdić založile su se za regulaciju iznajmljivačkog sektora. Da treba obuzdati promicanje rentijerskog poduzetništva, smatra prof. dr. Petrić, koja ističe da 150 tisuća obitelji u zemlji iznajmljuje 700 tisuća kreveta, dok Mira Hajdić smatra da je nužno oporezivanje nekretnina kako bi se smanjio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja, pri čemu je protiv oporezivanja prve nekretnine.
Na to je Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoj rekao da nije cijela Hrvatska Dalmacija i da nisu sve nekretnine koje se dobiju u nasljedstvo profitabilne.

---

---

image
Zdravko Plazonić
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => alternative razvoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => alternative razvoja 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-22 14:31:37 [created_by] => 3204 [created_by_alias] => Sanja Stapić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-23 21:46:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-23 21:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 90 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/22\/13037548.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404920.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404932.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404930.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404928.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404926.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404924.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404922.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/22\/19404916.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vladimir Dugandzic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Prizor s Hvara","Sudionici konferencije na kojoj se \u010dulo kako nema jasnog odgovora na pitanje \u0161to bi to, osim turizma, trebalo poticati
\n\u00a0","Ton\u010di Glavina","Zdravko Plazoni\u0107","Zvonimir Novak","Marinko Do\u0161en","Mateo Perak","Mihael Furjan","Mile D\u017eelalija"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_13037548_1920.jpg":"1920x1080","k_13037548_1280.jpg":"1280x1280","k_13037548_1024.jpg":"1024x1024","k_13037548_640.jpg":"640x640","k_13037548_480.jpg":"480x480","k_13037548_340.jpg":"340x340","k_13037548_220.jpg":"220x220","o_13037548_1280.jpg":"1280x851","o_13037548_1024.jpg":"1024x681","o_13037548_640.jpg":"640x425","o_13037548_480.jpg":"480x319","o_13037548_340.jpg":"340x226","o_13037548_220.jpg":"220x146","h_13037548_1280.jpg":"1280x854","h_13037548_1024.jpg":"1024x683","h_13037548_640.jpg":"640x427","h_13037548_480.jpg":"480x320","h_13037548_340.jpg":"340x227","h_13037548_220.jpg":"220x147","pp_13037548_1280.jpg":"1006x1280","pp_13037548_1024.jpg":"805x1024","pp_13037548_640.jpg":"503x640","pp_13037548_480.jpg":"377x480","pp_13037548_340.jpg":"267x340","pp_13037548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19404920_1920.jpg":"1920x1080","k_19404920_1280.jpg":"1280x1280","k_19404920_1024.jpg":"1024x1024","k_19404920_640.jpg":"640x640","k_19404920_480.jpg":"480x480","k_19404920_340.jpg":"340x340","k_19404920_220.jpg":"220x220","o_19404920_1280.jpg":"1280x853","o_19404920_1024.jpg":"1024x682","o_19404920_640.jpg":"640x426","o_19404920_480.jpg":"480x320","o_19404920_340.jpg":"340x226","o_19404920_220.jpg":"220x146","h_19404920_1280.jpg":"1280x854","h_19404920_1024.jpg":"1024x683","h_19404920_640.jpg":"640x427","h_19404920_480.jpg":"480x320","h_19404920_340.jpg":"340x227","h_19404920_220.jpg":"220x147","pp_19404920_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404920_1024.jpg":"805x1024","pp_19404920_640.jpg":"503x640","pp_19404920_480.jpg":"377x480","pp_19404920_340.jpg":"267x340","pp_19404920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19404932_1920.jpg":"1920x1080","k_19404932_1280.jpg":"1280x1280","k_19404932_1024.jpg":"1024x1024","k_19404932_640.jpg":"640x640","k_19404932_480.jpg":"480x480","k_19404932_340.jpg":"340x340","k_19404932_220.jpg":"220x220","o_19404932_1280.jpg":"1280x1920","o_19404932_1024.jpg":"1024x1536","o_19404932_640.jpg":"640x960","o_19404932_480.jpg":"480x720","o_19404932_340.jpg":"340x510","o_19404932_220.jpg":"220x330","h_19404932_1280.jpg":"1280x854","h_19404932_1024.jpg":"1024x683","h_19404932_640.jpg":"640x427","h_19404932_480.jpg":"480x320","h_19404932_340.jpg":"340x227","h_19404932_220.jpg":"220x147","pp_19404932_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404932_1024.jpg":"805x1024","pp_19404932_640.jpg":"503x640","pp_19404932_480.jpg":"377x480","pp_19404932_340.jpg":"267x340","pp_19404932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2838","hd_19404930_1920.jpg":"1920x1080","k_19404930_1280.jpg":"1280x1280","k_19404930_1024.jpg":"1024x1024","k_19404930_640.jpg":"640x640","k_19404930_480.jpg":"480x480","k_19404930_340.jpg":"340x340","k_19404930_220.jpg":"220x220","o_19404930_1280.jpg":"1280x1892","o_19404930_1024.jpg":"1024x1513","o_19404930_640.jpg":"640x946","o_19404930_480.jpg":"480x709","o_19404930_340.jpg":"340x502","o_19404930_220.jpg":"220x325","h_19404930_1280.jpg":"1280x854","h_19404930_1024.jpg":"1024x683","h_19404930_640.jpg":"640x427","h_19404930_480.jpg":"480x320","h_19404930_340.jpg":"340x227","h_19404930_220.jpg":"220x147","pp_19404930_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404930_1024.jpg":"805x1024","pp_19404930_640.jpg":"503x640","pp_19404930_480.jpg":"377x480","pp_19404930_340.jpg":"267x340","pp_19404930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2750","hd_19404928_1920.jpg":"1920x1080","k_19404928_1280.jpg":"1280x1280","k_19404928_1024.jpg":"1024x1024","k_19404928_640.jpg":"640x640","k_19404928_480.jpg":"480x480","k_19404928_340.jpg":"340x340","k_19404928_220.jpg":"220x220","o_19404928_1280.jpg":"1280x1833","o_19404928_1024.jpg":"1024x1466","o_19404928_640.jpg":"640x916","o_19404928_480.jpg":"480x687","o_19404928_340.jpg":"340x486","o_19404928_220.jpg":"220x315","h_19404928_1280.jpg":"1280x854","h_19404928_1024.jpg":"1024x683","h_19404928_640.jpg":"640x427","h_19404928_480.jpg":"480x320","h_19404928_340.jpg":"340x227","h_19404928_220.jpg":"220x147","pp_19404928_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404928_1024.jpg":"805x1024","pp_19404928_640.jpg":"503x640","pp_19404928_480.jpg":"377x480","pp_19404928_340.jpg":"267x340","pp_19404928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2824","hd_19404926_1920.jpg":"1920x1080","k_19404926_1280.jpg":"1280x1280","k_19404926_1024.jpg":"1024x1024","k_19404926_640.jpg":"640x640","k_19404926_480.jpg":"480x480","k_19404926_340.jpg":"340x340","k_19404926_220.jpg":"220x220","o_19404926_1280.jpg":"1280x1882","o_19404926_1024.jpg":"1024x1506","o_19404926_640.jpg":"640x941","o_19404926_480.jpg":"480x706","o_19404926_340.jpg":"340x500","o_19404926_220.jpg":"220x323","h_19404926_1280.jpg":"1280x854","h_19404926_1024.jpg":"1024x683","h_19404926_640.jpg":"640x427","h_19404926_480.jpg":"480x320","h_19404926_340.jpg":"340x227","h_19404926_220.jpg":"220x147","pp_19404926_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404926_1024.jpg":"805x1024","pp_19404926_640.jpg":"503x640","pp_19404926_480.jpg":"377x480","pp_19404926_340.jpg":"267x340","pp_19404926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19404924_1920.jpg":"1920x1080","k_19404924_1280.jpg":"1280x1280","k_19404924_1024.jpg":"1024x1024","k_19404924_640.jpg":"640x640","k_19404924_480.jpg":"480x480","k_19404924_340.jpg":"340x340","k_19404924_220.jpg":"220x220","o_19404924_1280.jpg":"1280x1920","o_19404924_1024.jpg":"1024x1536","o_19404924_640.jpg":"640x960","o_19404924_480.jpg":"480x720","o_19404924_340.jpg":"340x510","o_19404924_220.jpg":"220x330","h_19404924_1280.jpg":"1280x854","h_19404924_1024.jpg":"1024x683","h_19404924_640.jpg":"640x427","h_19404924_480.jpg":"480x320","h_19404924_340.jpg":"340x227","h_19404924_220.jpg":"220x147","pp_19404924_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404924_1024.jpg":"805x1024","pp_19404924_640.jpg":"503x640","pp_19404924_480.jpg":"377x480","pp_19404924_340.jpg":"267x340","pp_19404924_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19404922_1920.jpg":"1920x1080","k_19404922_1280.jpg":"1280x1280","k_19404922_1024.jpg":"1024x1024","k_19404922_640.jpg":"640x640","k_19404922_480.jpg":"480x480","k_19404922_340.jpg":"340x340","k_19404922_220.jpg":"220x220","o_19404922_1280.jpg":"1280x1920","o_19404922_1024.jpg":"1024x1536","o_19404922_640.jpg":"640x960","o_19404922_480.jpg":"480x720","o_19404922_340.jpg":"340x510","o_19404922_220.jpg":"220x330","h_19404922_1280.jpg":"1280x854","h_19404922_1024.jpg":"1024x683","h_19404922_640.jpg":"640x427","h_19404922_480.jpg":"480x320","h_19404922_340.jpg":"340x227","h_19404922_220.jpg":"220x147","pp_19404922_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404922_1024.jpg":"805x1024","pp_19404922_640.jpg":"503x640","pp_19404922_480.jpg":"377x480","pp_19404922_340.jpg":"267x340","pp_19404922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2824","hd_19404916_1920.jpg":"1920x1080","k_19404916_1280.jpg":"1280x1280","k_19404916_1024.jpg":"1024x1024","k_19404916_640.jpg":"640x640","k_19404916_480.jpg":"480x480","k_19404916_340.jpg":"340x340","k_19404916_220.jpg":"220x220","o_19404916_1280.jpg":"1280x1882","o_19404916_1024.jpg":"1024x1506","o_19404916_640.jpg":"640x941","o_19404916_480.jpg":"480x706","o_19404916_340.jpg":"340x500","o_19404916_220.jpg":"220x323","h_19404916_1280.jpg":"1280x854","h_19404916_1024.jpg":"1024x683","h_19404916_640.jpg":"640x427","h_19404916_480.jpg":"480x320","h_19404916_340.jpg":"340x227","h_19404916_220.jpg":"220x147","pp_19404916_1280.jpg":"1006x1280","pp_19404916_1024.jpg":"805x1024","pp_19404916_640.jpg":"503x640","pp_19404916_480.jpg":"377x480","pp_19404916_340.jpg":"267x340","pp_19404916_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8148418 Threads: 4 Questions: 1614330718 Slow queries: 4944445 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112895109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/je-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda-1129650 [printLink] => /dalmacija/obala/je-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda-1129650?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => alternative razvoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Je li Dalmacija previše ovisna o turizmu? Stručnjaci: ‘Imamo potencijala da proizvodimo hranu za više od 10 milijuna ljudi, a uvozimo polovicu poljoprivrednih proizvoda‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3204 [name] => Sanja Stapić [username] => sanja-stapi [email] => sanja-stapi@sd.hr [password] => $2y$10$1bAjVN/BzqUJYUgXQ68QIOyPHSf8duONePCJCfzotwWS5BgSDEtOm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sanja-stapic-3204 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1722 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a42fa1bbe7de54264e3b40d69134d435?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/13037548.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Prizor s Hvara [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/13037548.jpg [title] => Prizor s Hvara Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404920.jpg [title] => Sudionici konferencije na kojoj se čulo kako nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati
 
Vladimir Dugandzic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404932.jpg [title] => Tonči Glavina Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404930.jpg [title] => Zdravko Plazonić Vladimir Dugandzic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404928.jpg [title] => Zvonimir Novak Vladimir Dugandzic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404926.jpg [title] => Marinko Došen Vladimir Dugandzic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404924.jpg [title] => Mateo Perak Vladimir Dugandzic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404922.jpg [title] => Mihael Furjan Vladimir Dugandzic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/22/19404916.jpg [title] => Mile Dželalija Vladimir Dugandzic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dalmacija bez turizma ne bi smjela, ali bi mogla. Tako je poentirao Saša Ljubičić, novinar Slobodne Dalmacije i moderator panel-diskusije što je održana u sklopu konferencije "Dalmacija bez turizma" na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Konferenciju koja je propitivala perspektive dalmatinskog razvoja organizirala je Hrvatska udruga poslodavaca – Regionalni ured Split, u sklopu projekta "Promocija poduzetništva", čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Sudionicima konferencije obratila se dr. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta, koja je ukazala na to da nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati, dok je Antonio Kuzmanić, zamjenik splitskoga gradonačelnika, kazao da smo u pandemiji shvatili da smo previše ovisni o turizmu i da se moramo okretati drugim djelatnostima.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, smatra da se turizam u Dalmaciji treba disperzirati u Zagoru i po otocima. Studija nosivih kapaciteta koja je napravljena u županiji ukazala je na porazne podatke o lošoj prometnoj i digitalnoj infrastrukturi, koja je prepreka da se turizam seli u druge dijelove županije.

Nedostatak vodstva

Dr. Zoran Aralica s Ekonomskog instituta Zagreb, u prezentaciji "Deindustrijalizacija Dalmacije – posljedice i nove prilike", istaknuo je kako je osamdesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj u prerađivačkoj industriji radilo 700 tisuća ljudi, dok je udio industrije u bruto domaćem proizvodu (BDP) bio veći od 30 posto. Prelazak s planskog na tržišno gospodarstvo je i drugdje uzelo danak u radnim mjestima pa je, primjerice, u Istočnoj Njemačkoj nestalo dva milijuna radnih mjesta. Hrvatska je visoko deindustrijalizirana zemlja koja nije nešto osobito napravila za razliku od zemalja koje su ranije ušle u Europsku uniju.

---

image
Sudionici konferencije na kojoj se čulo kako nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati
 
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

– Hrvatska nije nešto napravila, ali treba demistificirati stvari i reći da prije rata Hrvatska nije imala visoke tehnologije i ono što je propadalo bilo je na nižoj tehnološkoj razini – rekao je dr. Aralica. Naveo je da nije sve crno jer su pretprošle godine ulaganja u istraživanja i razvoj porasla na 1,05 posto BDP-a, kao i broj prijavljenih patenata, a najvećim problemom drži nedostatak vodstva.

– Za promjene koje traju 20 do 30 godina nužna je upravljačka struktura, nedostaje leadership kod poduzetnika i u državnoj upravi oko toga što učiniti s industrijom u budućnosti. No, dosta se toga može napraviti i na lokalnim razinama – naveo je dr. Zoran Aralica.

---

image
Mihael Furjan
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U panel-diskusiji Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), istaknuo je da u Dalmaciji ima mnogo malih poduzetnika u novim tehnologijama i IT sektoru i dodao kako se nalazimo u vremenima promjena, što pokazuje i rast izvoza od 20 posto koji se dogodio lani, u vrijeme dok turizma nije bilo. Prema njegovu mišljenju, Dalmacija dugoročno s turizmom ima prednosti, a treba održiv turizam moderiran prema infrastrukturi.

Nove tehnologije

– Prednost i mana turizma je u tome što je u posao lako ući. U Hrvatskoj imamo bum apartmana, koje potičemo smanjivanjem poreznih paušala, čime smo smanjili poreznu evaziju, ali takvo smanjivanje treba i hotelima i IT sektoru... – naglašava Mihael Furjan.

Zvonimir Novak, ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, naveo je kako već sada u turizmu nemamo adekvatne radne snage i pitanje je stoga koliko turizam može dalje rasti. Na pitanje je li moguća reindustrijalizacija Dalmacije, odgovara da je moguća te je spomenuo primjer TLM-a.

---

image
Zvonimir Novak
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

– Snaga svakog gospodarstva je u malom i srednjem poduzetništvu i lokomotivi na koju će se osloniti. Od prvog siječnja na snagu stupa nova karta intenziteta potpora i uvodi se više regija i razina potpora, i tu Dalmacija ima šanse. Osim toga, Dalmacija je bogata mineralnim sirovinama, ima ICT sektor, mogućnosti u zelenoj energiji... – kazao je Novak.

O važnosti razvoja i novih tehnologija koje su pokretači ekonomija, govorio je Marinko Došen, predsjednik uprave "AD Plastika", koji drži važnim postojanje strategije i ističe da je Hrvatska malo tržište čiji je pravi put promjene strukture BDP-a u izvozu.

Mateo Perak, direktor tvrtke "Profico", naglasio je da je zabluda da IT sektor ne traži velika ulaganja i da je dovoljan samo čovjek i kompjutor. Tako je u uslužnom dijelu, gdje Hrvatska jest konkurentna cijenama, ali može biti konkurentna i u dijelu gdje se stvara vrijednost, u proizvodnji proizvoda, aplikacija, softvera... Takva proizvodnja traži velika ulaganja i nužna je strategija koja će stvoriti sustav u kojem će se IT sektor moći financirati.

---

image
Mateo Perak
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Na multiplikacijske efekte turizma ukazao je Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta. Prema njegovim riječima, turizam dotiče sve djelatnosti pa tako u ljetnim mjesecima raste proizvodnja hrane i pića, proizvodnja električne energije, a turizam je izvoz na kućnom pragu, akcelerator i inkubator razvoja niza djelatnosti.

---

image
Tonči Glavina
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Generacijska prilika

– Turizam osigurava stabilnost u državnom proračunu, što onda omogućava reforme. Imamo generacijsku priliku jer su pred nama 94 reforme za tranziciju i razvoj. Naša budućnost kao male ekonomije nije da stvaramo nešto veliko, nego povezivanje – konstatirao je Tonči Glavina.

Prof. dr. Mile Dželalija, pročelnik Odjela za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, naveo je da se Splitsko sveučilište posljednjih desetak godina promijenilo pa danas radi iskorake i kreira programe koji privlače sve više stranih studenata, a i iz Zagreba mladi dolaze studirati u Split.

---

image
Mile Dželalija
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

Dodao je da je Sveučilište u Splitu postalo član alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU) te naveo kako mladi sve više vide budućnost u fizici i matematici, pa je ove godine u Splitu upisano 40 posto više studenata na fiziku i matematiku nego lani. Prvi put se dogodilo da se mladi koji su primljeni i na fiziku i na medicinu odlučuju za fiziku.

O Hrvatskoj koja ima potencijala da proizvodi hranu za 10 do 15 milijuna ljudi, a ne proizvodi je dovoljno za svoja četiri milijuna stanovnika i uvozi polovicu poljoprivrednih proizvoda, govorio je Zdravko Plazonić, direktor "Petasona", objasnivši kako se to događa zbog nekonkurentnosti naše proizvodnje. Razlog tomu su porezna i neporezna davanja te je Plazonić apelirao na ukidanje 350 parafiskalnih nameta koje nemaju proizvođači u drugim zemljama.

---

Treba li nam porez na nekretnine?


Nakon panel-rasprave, prof. dr. Lidija Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i poduzetnica Mira Hajdić založile su se za regulaciju iznajmljivačkog sektora. Da treba obuzdati promicanje rentijerskog poduzetništva, smatra prof. dr. Petrić, koja ističe da 150 tisuća obitelji u zemlji iznajmljuje 700 tisuća kreveta, dok Mira Hajdić smatra da je nužno oporezivanje nekretnina kako bi se smanjio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja, pri čemu je protiv oporezivanja prve nekretnine.
Na to je Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoj rekao da nije cijela Hrvatska Dalmacija i da nisu sve nekretnine koje se dobiju u nasljedstvo profitabilne.

---

---

image
Zdravko Plazonić
Vladimir Dugandzic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix Vladimir Dugandzic/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Prizor s Hvara
Vladimir Dugandzic/Cropix
Sudionici konferencije na kojoj se čulo kako nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati
 
Vladimir Dugandzic/Cropix
Tonči Glavina
Vladimir Dugandzic/Cropix
Zdravko Plazonić
Vladimir Dugandzic/Cropix
Zvonimir Novak
Vladimir Dugandzic/Cropix
Marinko Došen
Vladimir Dugandzic/Cropix
Mile Dželalija
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/je-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda-1129650 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e86db85636b5470bc58f139277bff096e1cf508e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Je+li+Dalmacija+previ%C5%A1e+ovisna+o+turizmu%3F+Stru%C4%8Dnjaci%3A+%E2%80%98Imamo+potencijala+da+proizvodimo+hranu+za+vi%C5%A1e+od+10+milijuna+ljudi%2C+a+uvozimo+polovicu+poljoprivrednih+proizvoda%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fje-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda-1129650 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fje-li-dalmacija-previse-ovisna-o-turizmu-strucnjaci-imamo-potencijala-da-proizvodimo-hranu-za-vise-od-10-milijuna-ljudi-a-uvozimo-polovicu-poljoprivrednih-proizvoda-1129650 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => alternative razvoja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalaalternative razvoja

Je li Dalmacija previše ovisna o turizmu? Stručnjaci: ‘Imamo potencijala da proizvodimo hranu za više od 10 milijuna ljudi, a uvozimo polovicu poljoprivrednih proizvoda‘

Piše Sanja Stapić
23. rujna 2021. - 23:45

Dalmacija bez turizma ne bi smjela, ali bi mogla. Tako je poentirao Saša Ljubičić, novinar Slobodne Dalmacije i moderator panel-diskusije što je održana u sklopu konferencije "Dalmacija bez turizma" na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

Konferenciju koja je propitivala perspektive dalmatinskog razvoja organizirala je Hrvatska udruga poslodavaca – Regionalni ured Split, u sklopu projekta "Promocija poduzetništva", čiji je nositelj Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Sudionicima konferencije obratila se dr. Maja Fredotović, dekanica Ekonomskog fakulteta, koja je ukazala na to da nema jasnog odgovora na pitanje što bi to, osim turizma, trebalo poticati, dok je Antonio Kuzmanić, zamjenik splitskoga gradonačelnika, kazao da smo u pandemiji shvatili da smo previše ovisni o tu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:42