Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Obalaproblemi na moru

Jaka bura nasukala tanker na stijene u Kaštelanskom zaljevu! Brod je usidren u neuobičajenom položaju, nema ozlijeđenih ni prodora mora

Piše PSD
6. veljače 2020. - 08:31
Jakov Prkić/HANZA MEDIA

Talijanski tanker "Rinella M" nalazi se u Kaštelanskom zaljevu, točnije u blizini hridi koje se pružaju istočno od otočića Barbarinca. Riječ je o poziciji po sredini zaljeva, između ribarske luke Brižine u Kaštelima i splitskog predjela Stinice.

Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su noćas u 01.10 sati Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o problemu tankera 'Rinella M', za koji je posada peljarskog broda javila da tanker ne kontrolirano pluta, nakon što je tankeru pod jakim udarima bure popucala brodska užad, kojom je bio osiguran na vezu INA – terminala kod Solina.

Odmah po zaprimljenoj dojavi službenici LK Split isplovili su prema tankeru te je uspostavljena komunikacija sa zapovjednikom u cilju izbjegavanja podmorskih hridi na pravcu plutanja, no u 3.19 sati zapovjednik je javio kako se tanker pramčanim dijelom nasukao u plićini, istočno od otočića Barbarinac, u sjevernom dijelu Splitskog akvatorija.

"Rinella M" doplovila je u utorak iz Bakra u Sveti Kajo s teretom naftnih derivata, a riječ je o brodu nosivosti 44.000 BRT i dužine 179 metra, u vlasništvu kompanije "Augusta Due" iz Udina. Izgrađen je 2006. godine. 

Na tankeru je u trenutku nasukanja boravilo 22 člana posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, a službenici LK Split nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša. 

- Sretna okolnost u ovoj nezgodi jest činjenica da je tanker dovršio iskrcaj tereta netom prije nego li je pod udarima bure otrgnut s veza, na terminalu INA - tankerske luke posebne namjene u Solinu.

S obzirom da je morsko dno na poziciji nasukanja stjenovito, u akciju spašavanja pozvana su dva tegljača iz sastava tvrtke Brodospas, kao i dvije lučke pilot - brodice, a na poziciju su angažirani i ronioci, koji će istražiti oplatu tankera ispod razine mora i ukoliko nema kritičnih oštećenja, po smirivanju nevremena očekuje se pokrenuti postupak odsukavanja i po potrebi tegalj tankera do sigurnog veza.

Za sada zapovjednik broda nije prijavio gubitak goriva niti balastnih voda iz brodskih spremnika, a pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Kaštela su u pripravnosti te će prije početka postupka odsukavanja isploviti vatrogasnom brodicom i postaviti plutajuće brane oko tankera, kazali su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

Lučki kapetan Željko Kuštera nam je jutros potvrdio kako nema ozlijeđenih. 

- Srećom nema ni prodora mora pa tako ni onečišćenja. Pripremamo se za osukavanje koje ćemo obaviti čim to vrijeme dozvoli - kratko nam je kazao lučki kapetan. 

#RINELLA M#TANKER

Izdvojeno