StoryEditorOCM
Obalastručno nepce

Iznenađenja na 31. Sabatini: hercegovačke žilavka i blatina ‘pomele‘ dalmatinske plavce i dingače, grk potukao pošip!

Piše BRUNO LUCIĆ
6. studenog 2021. - 23:02

Završnicu 31. Sabatine, koja je ove godine održana u hotelu "Cavtat", u istomenu gradiću na jugu Hrvatske, obilježilo je proglašenje šampiona i uručenje priznanja za kvalitetu i izgled buteljiranih vina.

Šampion bijelih slatkih predikatnih vina i najbolje ocijenjeno vino je "Leona-ledena berba 2016." OPG-a Đurinski iz Kupljenova kraj Zaprešića.

- Ovo mi je druga šampionska titula na Sabatini, 2017. sam bio šampion i zbilja sam ponosan što sam sudionik ovakve jedne manifestacije. Strašno mi ovo puno znači, meni osobno, kao i cijeloj obitelji. Nagrada je ovo za trud koji smo uložili da proizvedemo takvo vino i da još osvojimo šampionsku titulu na ovako eminentnom ocjenjivanju vina, gdje se susreću najbolji vinari iz Hrvatske.

Sabatina nije samo tako organizirana, ovdje su stručni skupovi, radionice, prezentacije, ima čovjek što naučiti i biti ponosan što si sudionik tog međunarodnog ocjenjivanja i prezentacije vinarstva i vinogradarstva. Imamo proizvodnju negdje oko 20 tisuća litara, ali dosta su nam, uz klasične sorte, pri srcu predikatna vina. Teško se ta vina prodaju, teško je naći kanale za prodaju, ali je srce nekako jače i svake godine imamo neke predikate.

image
Stjepan sa suprugom Maricom Đurinski
Božo Radić/Cropix

U planu je da doma napravimo prostor da svoje vino koje proizvedemo i prodamo na kućnom pragu jer trgovačke kuće i ugostitelji, svi hoće više zaraditi nego mi proizvođači. Ti se trudiš da napraviš proizvod, ali on bi to 1:5 da zaradi, ali mislim da to nije korektno. Smatram da bi tu država trebala stati iza nas proizvođača, možeš imati 1:2 ili 1:3, ali ne možeš imati 1:5 - poručio je nositelj OPG-a Đurinski Stjepan Đurinski, koji je dodao kako cijela obitelj sudjeluje u proizvodnji.

Šampion crnih suhih i polusuhih vina je "Teuta Blatina 2016." vinarije "Čitluk" d.d. iz Čitluka.

Žilavka i blatina 'pomela' plavce i dingače

- Već 37 godina radim u vinariji "Čitluk" i već 37 godina bavim se žilavkom i blatinom, naravno, i drugim sortama. Poslao sam tri uzorka na ovo ocjenjivanje, svake godine na Sabatinu šaljemo na ocjenjivanje uzorke, ali i na druge festivale u okruženju. Poslao sam tri vina iz linije "Teuta". To su manje serije vina, a kod publike imamo dobar odaziv na njih. Zanimalo nas je što stručni ocjenjivački sud kaže za ta vina.

image
Čitlučki dr. vinastva Tihomir Prusina rekao je da nikad veći pehar nije držao u ruci
Božo Radić/Cropix

Zadovoljan sam, naravno, osvojio sam dvije zlatne medalje i šampionski pehar! "Pomeli" smo i ovoliko razvikane plavce i dingače! Ovo je kolektivan rad, imam još pet tehnologa i enologa i jednostavno idemo k tome da proizvedemo što bolja vina, a inače smo najveća vinarija u Bosni i Hercegovini, imamo najdužu tradiciju. Također, predavač sam na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru iz predmeta "Vinarstvo i tehnologija vina".

Jako me ovo veseli, nikad veći pehar nisam držao u ruci, medalje sam dobio, ali me ovaj pehar baš veseli, stvarno mi je neizmjerno drago - otkrio je Tihomir Prusina u ime vinarije "Čitluk" d.d., koji je inače doktor vinogradarstva i vinarstva.

nagrada za grk ne ide u grčku nego u lumbardu

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je grk "Bartul" 2020. Obrta "Zure" iz Lumbarde na Korčuli. Također, šampion vina sorte pošip je pošip "Zure" 2020. istog proizvođača.

- Za pošip smo četiri godine zaredom u kategoriji najboljeg pošipa bili šampioni, što nam daje potvrdu da zbilja imamo kvalitetan proizvod, i to dokazujemo četvrti put zaredom. Ove godine smo kategoriju suhih i polusuhih bijelih vina osvojili s grkom, što nam je od svega ovoga najviše drago jer smo htjeli "skinuti" pošip s trona.

image
Ivan Batistić sa dva pehara u rukama
Božo Radić/Cropix

E sad, kad smo s grkom uspjeli "skinuti" pošip, mislim da smo zaista uspjeli jer nam je bila želja da s grkom postignemo ono što smo postigli s pošipom. Dvije najvažnije sorte Korčule su pošip i grk, grk se pretežito uzgaja u Lumbardi, autohtona sorta, a u našoj vinariji radimo isključivo vina s našeg položaja, ne kupujemo grožđe, to su sve "single vineyard" vina tako da sva vina radimo već u vinogradu, najveći trud je u vinogradu.

Inače, brat Marko i ja završili smo vinarstvo i vinogradarstvo i vodimo proizvodnju u vinogradu, vinariju i nove ideje, nove tehnologije, poštovanje tradicije, mislim da se trud isplatio. Dosta smo skromni i ovo je nama stvarno velik uspjeh biti na Sabatini i svake godine podizati šampionski pehar - rekao je Ivan Batistić iz Obrta "Zure".

Šampion vina sorte plavac je "Dingač Reserva 2013.", proizvođača "Matuško vina" d.o.o. iz Potomja na Pelješcu.

Nagrada kao 'noga u guzicu'

- Ova je nagrada dokaz velikog truda i rada, puno odricanja, znanja i slušanja ćaće u ovom svemu i puno nam znači. Vrlo mi je drago i to je samo dokaz kvalitete rada. Mislim da je ovo veliki problem, jer imati oca koji je toliko uspješan, ne smije se razočarati, veliki je teret, veliki je "presing" da budeš minimalno dobar koliko on ili barem približno dobar kao on. Teško je, ali trudimo se i dokazujemo. Treba slušati starije, stručnije, najbolje i treba učiti od najboljih.

image
Nagrađeni Mato Violić
Božo Radić/Cropix

Ne treba biti puno pametan, treba samo imati dobru sirovinu, dobro odraditi i imati najbolje ljude. U mom slučaju je to moj otac, ali da nije otac, slušao bih nekog prvog ili drugog susjeda, jer očeve nagrade kroz život dokazuju da je vjerojatno jedan od najboljih što se tiče crnih vina u Hrvatskoj i samo treba slušati, raditi, gledati, učiti i pratiti, ništa drugo. Ne treba puno izmišljati - izjavio je Mato Violić iz "Matuško vina" d.o.o.

Šampion jakih alkoholnih pića je "Sveti Ivan", liker od rogača, proizvođača OPG-a Ante Beroša iz Bratuša.

image
Marijana Beroš, pehar u ruci, osmijeh na licu
Božo Radić/Cropix

- Ovo nam puno znači, nešto neopisivo, zaslužili smo ovo radom, trudom i odricanjem. Inače, radimo 17 raznih pića: od likera preko rakija, vina, a radimo i med i masline te se bavimo ugostiteljstvom, imamo restoran i kafić, a djeca nam dosta pomognu - kazala je Marijana Beroš, supruga Ante Beroša.

Šampion izgleda proizvoda je grk "Albi Auri 2020." iz OPG-a Nobilo, Ivana Nobila iz Lumbarde na Korčuli.

image
Ivan Nobilo s nagradom
Božo Radić/Cropix

- Dosta mi znači ovo priznanje zbog toga što sam dosad dobio tek jednu srebrnu medalju za vino, i to za grk, jer smo tek 2018. počeli ozbiljniju proizvodnju i ovo je sad već kruna koja je sve podigla na jedan veći nivo - i za vino i za izgled boce. Za izgled bih morao zahvaliti svojoj dizajnerici koja je pomogla u tome, 50 posto i ona zaslužuje ovo priznanje. Ovo je već jedna, što bi se ono po starinski reklo, "noga u guzicu", da čovjek krene malo i u veće i u ozbiljnije zahvate i uspjehe - otkrio je Nobilo.

image
Svečano je bilo u hotelu "Cavtat"
Božo Radić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 07:55