StoryEditorOCM
ObalaKAD TE UHVATI VIŠA SILA

Izgradnja dječjeg vrtića na makarskoj Zelenki kasnit će i zbog Putinova rata u Ukrajini: Keramička fasada naručena iz Moskve zapela je na granici...

31. ožujka 2022. - 22:55

Dječji vrtić na Zelenki neće, kako je to nalagao aneks ugovora izvođača i Grada Makarske, biti dovršen do početka travnja zbog više sile – poskupljenja materijala, korona-krize i čekanja na dijelove iz Rusije. Podsjetimo, ugovor o izgradnji vrtića za 150 mališana na makarskom predjelu Zelenka, vrijedan 18 milijuna kuna, potpisan je u ožujku 2021. između Grada i izvođačkih tvrtki "Titan Constructa" iz Zagreba i lokalnog "Buildera", s rokom završetka do 24. prosinca prošle godine.

Međutim, nakon promjene vlasti u Makarskoj, slučajno je došlo i do promjene roka za izvođenje radova pa je Grad s izvođačem potpisao aneks ugovora kojim se gradnja mora dovršiti do početka travnja. Također, zbog poskupljenja materijala, zahvat će premašiti svotu od 18 milijuna kuna, a kada tome dodamo još između pet i sedam milijuna kuna za opremanje, objekt bi u konačnici koštao i više od 25 milijuna kuna.

Opravdani razlozi

Kako nam je kazao gradonačelnik Zoran Paunović, postoji mogućnost da će zbog niza nepredviđenih okolnosti, doći do opravdanog kašnjenja izgradnje vrtića.

– Na vrtiću se radi punom parom, okoliš je već dovršen. Ovaj objekt će nakon 40 godina biti prvi vrtić u Makarskoj, što je zasluga i prijašnjih gradonačelnika od Tonćija Bilića do Jure Brkana. Nakon izgradnje slijedi opremanje i tehnički pregled, tako da bi sve trebalo biti dovršeno do rujna – kazao je gradonačelnik Paunović, kojeg smo upitali hoće li tvrtka koja zastupa izvođače radova plaćati penale zbog kašnjenja.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako kaže, riječ je o opravdanim razlozima kašnjenja jer je, primjerice, izvođač mjesecima čekao na dostavu rentabilne fasade iz Rusije koja je danima stajala na granici s Ukrajinom.

Da će kašnjenja pri gradnji vrtića uistinu biti, potvrdila nam je Caroline Elisabeth Mamić, ovlaštena predstavnica zajednice tvrtki "Titan Constructa" iz Zagreba i "Buildera". Kako navodi Mamić, izvjesno je da će doći do produženja zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati niti naručitelj Grad Makarska niti oni kao izvođač, a radi se o višoj sili – pandemija, rast cijena, rat, izmjene projekta.

– Puno je tu elemenata na koje nismo mogli utjecati, a među njima je konstantan rast cijena sirovina i materijala zbog kojih je Vlada donijela zaključak 1. listopada 2021..., ali, nažalost, cijene i dalje rastu.

Nadalje, susreli smo se s konstantnim izmjenama i dopunama projektne dokumentacije koje usporavaju dinamiku gradilišta, a zbog rata u Ukrajini došlo je do kašnjenja isporuke keramičke fasade koja se proizvodi u Moskvi, kao i problema s transportom i prelaskom granice.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Tu su i globalni problemi u transportu te kašnjenje isporuka svih važnijih materijala zbog pandemije i korona-mjera, nestašica materijala na tržištu –​ knauf, vuna, cijevi, čipovi i kašnjenje strojarske opreme, kao i povećanje ugovornih količina i velik broj dodatnih radova koje je potrebno izvesti, a dodatan rad otežava nam manjak radnika zbog korona-mjera i konstantnih samoizolacija. Iako nam je otežana dinamika, užurbano se izvode svi unutarnji radovi, izvodi se fasada, krov, vanjski armiranobetonski te zemljani radovi – kazala je Mamić.

Konačni obračun

Ona napominje da trenutno radove izvode u vrlo izazovnim trenucima i daju maksimum u pregovorima s dobavljačima.

– Konkretno, projektom su tražene keramičke ploče za fasadu koje se proizvode u Rusiji. Iako su ploče proizvedene i bile spremne za isporuku, zbog rata i sankcija bilo je gotovo nemoguće očekivati prelazak ruske granice i dostavu u Makarsku. Nakon dugih i teških pregovora, uspjeli smo naći alternativne pravce kako bi ipak keramika došla u Hrvatsku, a trenutno je na carinjenju. To nam je značajno poskupjelo troškove prijevoza, ali nije bilo drugih opcija.

Što se tiče konačnih troškova to je trenutno nemoguće predvidjeti. Nakon završetka radova, radi se konačni obračun sukladno stvarno izvedenim radovima. A dodatno se radi obračun povećanja cijena sukladno Zakonu o obveznim odnosima te zaključku Vlade – rekla je Mamić.

image
Ivo Ravlić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 00:46