StoryEditor
ObalaIpak nisu klime

Otkriven uzrok prekida električnom energijom na Čiovu, kratki spoj zbog kojeg su turisti satima ‘bauljali‘ po mraku izazvao - štakor!

Piše Gordana Dragan
9. rujna 2021. - 12:08
Premda je škoj i dalje dobro popunjen turistima, pojačana potrošnja struje nije (bila) uzrok prekida napajanjaNikola Vilić/Cropix

Cijeli otok Čiovo nedavno je ostao bez struje zbog – štakora.

Iz HEP-ova Ureda za odnose s javnošću potvrdili su da je taj glodavac ušao u trafostanicu i prouzročio kratki spoj. Skoro četiri sata turisti su "bauljali" po apartmanima i ulicama, a iznajmljivači su ludjeli od brige kako im objasniti zbog čega se to dogodilo.

Ni ponuditelji turističkog smještaja nisu imali prave informacije, jer u HEP-ovu trogirskom pogonu nitko od dežurnih nije dizao slušalicu, a operater Centra 112 ljubazno je smirivao uznemirene pozivatelje uz odgovor kako ni oni nemaju informaciju kad će kvar biti uklonjen.

Na početku se spekuliralo kako se prekid napajanja dogodio zbog prevelikog broja upaljenih klimatizacijskih uređaja kojima su se turisti, vikendaši i njihovi gosti te stanovnici, njih ukupno više od 40 tisuća, pokušavali rashladiti. No, budući da su se slične situacije događale i tijekom prijašnjih sezona, a posljednja prije dvije godine, građane dobrog pamćenja intuicija je upućivala na to da su i ovaj put u akciji bili glodavci kojima su, osim raznih biljaka i kukaca, prava poslastica postali i – električni kabeli.

Glasine o tome da su štakori, ali i mačke, česti posjetitelji čiovske trafostanice izgrađene početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u stambenom naselju nedaleko od brodogradilišta, koja je glavni objekt za električno napajanje cijelog otoka, kruže već desetljećima. O njima su se izvodile šale, ali nakon nedavnog događaja nikome nije bilo do smijeha.

Ovih dana postavlja se pitanje odgovornosti HEP-ova pogona u održavanju trafostanice, pa smo uz pomoć naših izvora provjerili "sagu" o štakorima i doznali kako je istina da su oni tamo obitavali prije 10-15 godina i da je nakon toga napravljeno dvostruko brtvljenje objekta kako životinje više ne bi ulazile.

Međutim, najnoviji slučaj to opovrgava. Spomenutoga glodavca u razgovoru s dobro informiranom osobom iz HEP-a nije bilo ni u tragovima, nego je, po njegovoj "stručnoj analizi", razlog kvara bio "proboj dva potporna desetkilovoltna izolatora". Tko je obavio taj proboj, nismo doznali. Najvjerojatnije, tu su bizarnost trogirski HEP-ovci željeli skriti, ali su iz zagrebačkog sjedišta tvrtke bili jasni.

Inače, u evidenciji HEP-ova pogona u Trogiru zabilježeno je 28 tisuća potrošača, od kojih je 9000 na Čiovu. Neslužbeno doznajemo da je taj pogon najopterećeniji u Hrvatskoj po broju novih priključaka, s obzirom na njih 700 svake godine. Vodu ne drži ni izlika o, inače očitoj, silnoj apartmanizaciji koja je uzrok "ispadanju" potrošača iz mreže, a koju mjerodavni u Trogiru u ovakvim situacijama često plasiraju, jer se u odgovoru HEP-ova Ureda odnosa s javnošću navodi da "snaga trafostanice 35/10 kilovolta može udovoljiti trenutačnim potrebama potrošača na otoku Čiovu".

– U njoj su instalirana dva transformatora snage po 16 megavoltampera (MVA), odnosno ukupno 32 MVA, dok do sada najveće zabilježeno opterećenje iznosi oko 16 MVA – navode iz državne tvrtke.

Doznajemo kako je u planu izgradnja trafostanice u Žednom, za koju je otkupljeno zemljište i u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, pa se procjenjuje da bi objekt mogao proraditi za tri godine. Neslužbeno doznajemo da će HEP u tu trafostanicu uložiti i do 50 milijuna kuna.

Izuzetno je problematično područje s opskrbom električnom energijom i općina Marina. Kažu mještani, a o tome smo više puta pisali, da "kad vrabac stane na žicu, odmah nestane struje". Stoga nas je, u kontekstu ove priče, zanimalo što je s planovima o izgradnji elektroenergetskih objekata koji bi promijenili takvu situaciju i u kojem bi se razdoblju ta ulaganja ostvarila.

– Na području općine Marina u proteklom je razdoblju napravljena rekonstrukcija trafostanice 35/20(10) kilovolta u mjestu Marina kojom je, osim ugradnje nove opreme, povećana i nazivna snaga. Taj se objekt napaja zračnim vodom koji je izložen grmljavinama. U tijeku je polaganje 35-kilovoltnog kabela kojim će se omogućiti pouzdanije napajanje trafostanice u Marini, a dosad je položeno oko 12 kilometara od ukupno 17 kilometara dužine.

U planu je povezivanje Sevida i Vinišća (dužina oko pet kilometara), što bi povećalo pouzdanost napajanja Sevida, Vinišća, te otoka Velog i Malog Drvenika, a ta veza mogla bi biti u funkciji za šest mjeseci. U pripremi je i kabliranje 10-kilovoltnog dalekovoda koji napaja Vinišće, čime se povećava pouzdanost napajanja Sevida i Velog i Malog Drvenika. Trenutno smo u fazi projektiranja i projekt bi trebao biti gotov do ljeta 2023. godine – navode iz HEP-a, te dodaju:

– Tijekom zadnjih pet godina splitska je "Elektrodalmacija" na širem području Trogira investirala oko 65 milijuna kuna, od čega oko 21 milijun samo u 2020. godini. Taj trend se nastavlja jer investicije u sve spomenute objekte koji će se realizirati u sljedećem razdoblju iznose više od 40 milijuna kuna.

item - id = 1125958
related id = 0 -> 1134371
related id = 1 -> 1134214
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 19:41