StoryEditor
ObalaKAO NA PAZARU

‘Ima li u hladnjaku pancete, mogu li povesti mačku...?‘: društvene mreže prepune živopisnih ponuda iznajmljivača, ali i zahtjeva gostiju

9. kolovoza 2020. - 18:03
Spremni za plažuIvo Ravlić/HANZA MEDIA

Svaka medalja ima dvije strane, pa tako i problematika cimerfaja na Jadranu. Pitate li privatne iznajmljivače, cijene apartmana posljednjih su godina bile prilično realne; pitate li turiste, dio njih će zacijelo reći da ih se u špici sezone "deralo". Godina 2020. zbog mrske nam je korone donijela nekakve novosti. Vrijeme, ili točnije, izostanak bilo kakve strategije udružen s pohlepom moćnog građevinskog lobija čije apetite ne prati infrastruktura, te bi promjene ionako donijelo, kazat će upućeni, ali vjerojatno suptilnije i sporije od globalne epidemije.

Standardni upiti

Novosti su smanjenje cijena privatnog smještaja i borba za svakog gosta. Ranije bi iznajmljivači u kolovozu jedva nalazili vremena i volje za odgovoriti s: "nažalost, nemamo slobodnih apartmana", dok se sada žestoka borba vodi na društvenim mrežama, u grupama koje su dobro došle i turistima u potrazi za povoljnim smještajem, i iznajmljivačima koji besplatno oglašavaju svoje apartmane i vile.

Pogledate li jednu od najpopularnijih i najaktivnijih takvih grupa na Facebooku, Apartmani Makarska rivijera - ponuda i potražnja, booking, s preko 7000 članova, u kolovozu ima podosta slobodnog smještaja. Kakve su cijene, sa stranice je teško doznati, jer se sve dogovara privatno u inboxu, no pojedini turisti sami navode dnevni budžet koji su spremni izdvojiti. A katkad i mnogošto drugo... Naime, većina je upita standardna i sadrži samo osnovne informacije, no ima i onih koji su iskoristili "Turizam u vrijeme korone" te s obiju strana počeli u nekoć dostojanstveni cimerfraj s daškom tradicije (na izdisaju još od dolaska prvih većih građevinskih investitora) unositi atmosferu pazara.

Tako većina zahtjevnijih gostiju inzistira na blizini plaže, ne znajući da novogradnje tako blisko šetnici u posljednje vrijeme baš i nema, te da je većina "napucanih" apartmana i vila udaljeno po par stotina metara od mora, ako ne i više.

- Bitno nam je da je plaža blizu, do 150 metara zbog djece, veća terasica s pogledom na more i obavezno klima. Do 80 eura - stoji u jednom upitu za troje odraslih i dvoje djece. Drugi traže apartman s odvojenom spavaćom sobom za par i dvoje djece te su spremni platiti 50 eura. Dalje, traži se apartaman u neposrednoj blizini plaže. Ali ne bilo kakve, uvjet je da plaža ima prirodni hlad.

Parking, roštilj...

Upita ovakvog sadržaja našli smo nekoliko, dakle, ne uvjetuje se samo nekakva vrijednost za novac u smještaju, nego i destinaciji koja posljednjih godina gubi takva obilježja. I dok je potražnja za plažom s hladom razumljiva, ima i onih koji su detaljno naveli što na plaži očekuju: prvi red do mora, plićak i pješčana plaža.

Ima i dosjetljivih ponuda stanodavaca.

- Nudimo Vam renovirane apartmane u centru Makarske. Iskoristite pogodnost pri rezerviranju apartmana za 5 (i više noći) te ostvarite jednu noć gratis. U sklopu apartmana imate osiguran besplatan parking, Wi-Fi, roštilj, klima uređaj u svakoj prostoriji i razne druge stvari. Pri dolasku će Vas čekati ohlađeno piće dobrodošlice, a na kraju Vašeg boravka poklon iznenađenja - marketinški su se potrudili iznajmljivači.

Da se treba potruditi oko konverzacije s gostima i maksimalno se unijeti u taj posao, smatra iznajmljivačica Duška Tamburović sa Zelenke.

- Iskreno, ove sam godine većinu iznajmila baš preko Facebooka i spomenute stranice. Preko Apartmanjije, Ubytovani i Airbnb samo prije korone. Ali od 8 ujutro do 1 poslije ponoći je upaljen laptop, Viber, messenger, Whatsapp... Stalno sam tu - otkriva

Duška koju smo upitali kakve su "nemoralne ponude" stizale na mobitel. Je li bilo bizarnih ponuda?

- Kako ne! Jedan je naveo kako traži smještaj za sebe, ženu i kćer, te priupitao može li povesti mačku i dva mačića. Vjerovali ili ne, jedni su pitali mogu li povesti kućnog ljubimca ježa. Da se ne šale, zaključila sam kad sam na profilu zaista vidjela slike ježića - smije se Duška, koja zahvaljujući dodatnom trudu može biti relativno zadovoljna.

Druga iznajmljivačica veli kako je bilo zgodnih upita, no da apsolutnim hitom smatra pitanje ima li u hladnjaku i pancete. Moguće je da se gost šalio, no moguće je i da nije.

Specifična godina

- Drugi je pitao ima li slobodnih 10 do 12 dana u periodu od 1. do 9. kolovoza - smije se iznajmljivačica.
Jedan od upita koji su se, lako moguće, u nekom aranžmanu u kakvoj garaži možebitno i realizirali, jest potražnja za apartmanom za osam osoba, s dvije spavaće sobe. Naglasili su, kaže nam iznajmljivačica, da djeca mogu spavati s njima pa su spremni platiti za svih osam maksimalno 40 eura!

Anđelko Kujundžić, predsjednik Udruge privatnih iznajmljivača Grada Makarska, kaže kako nije bio pobornik velikog spuštanja cijena, no da je zakon ponude i potražnje jasan.

- Sugerirali smo kao udruga da se ne ide sa spuštanjem cijena više od 10 posto. Da soba ne bude jeftinija od 26 eura na noć, odnosno studio aparman 36 eura. Međutim, ljudi su snižavali cijene, pa sam čuo da su najjeftiniji ležaji došli do svega osam eura. Da sva ostala davanja nisu tolika te da struja i svi ostali troškovi nisu toliki, možda bi imalo smisla, ali ovako ne - komentira

Kujundžić kojega smo pitali vjeruje li da ćemo se ikad vratiti na stare grane i nekadašnje cijene.

- Ne vjerujem! Ova je godina specifična, ali ne mislim da ćemo imati više onakve sezone. Izgradnja nas je uništila i uništava nas i nećemo to moći izdržati. Dugoročno je veći problem od korone. Trenutno imamo 17.500 ležajeva u privatnom smještaju, svake godine novih 1000. Ne možemo to izdržati, treba limitirati broj apartmana, i to je najveći problem zbog kojega ćemo ranije sezone moći samo sanjati. Zaustaviti se na ovoj brojki i za dio kapaciteta podignuti kvalitetu na četiri zvjezdice bi imalo smisla, jer neće patiti samo privatni smještaj nego i hotelijeri dugoročno - kaže Kujundžić koji nije nimalo optimističan.

- Recite mi, kako možemo očekivati da će netko tko je ove godine dao studio za 16 eura dogodine to dignuti na 40 eura? - za kraj će predsjednik udruge i dugogodišnji tajnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 15:05