StoryEditorOCM
Obalahrpe otpada

Ilegalnom odlagalištu smeća u Majdanu ne nazire se kraj, Općina Klis i ‘Cemex‘ vode stalnu borbu s neodgovornim građanima

17. travnja 2020. - 11:04
Nelegalno odlagalište nastaje velikom brzinom, čim ‘Cemexovci’ počiste, stiže nova ‘tura’Mia Sesartić

Čim je negdje malo zabačenije ili nema dovoljno javne rasvjete, pojedinim ljudima je to prilika da odbace sve neželjeno smeće iz kuće koje ne može stati u uobičajeni kontejner za komunalni otpad.

Tako su i na lokaciji Majdan, odmah preko puta pogona nekadašnjeg “Voljaka”, uz samu cestu prema Kosi, narasle hrpe smeća, najviše građevinskog otpada ubačenog u vreće, ili samo nabacanog šuta, ali ima tu i dvosjeda, fotelja, starih televizora...

Budući da je riječ o kliškom terenu, na naš upit su nam iz Općine Klis odgovorili kako znaju za taj ilegalni deponij, koji se već u nekoliko navrata čistio pa, nažalost, ponovno “nakrcao”, te kako je Općina uputila rješenje prema tvrtki “Cemex” da smeće ukloni budući da je riječ o parceli koja je u vlasništvu cementare.

Komunalni redar Općine Klis je, kako nam navode, utvrdio kako je na toj lokaciji nepropisno odložen građevinski i komunalni otpad u količini oko 100 metara kubičnih, te naložio “Cemexu” da u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja ukloni nepropisno odložen otpad predajom ovlaštenoj osobi za gospodarenje tom vrstom otpada.

image
Nelegalno odlagalište nastaje velikom brzinom, čim 'Cemexovci' počiste, stiže nova 'tura'
Mia Sesartić

– Točno je da se radi o “Cemexovu” zemljištu i točno je da smo već i ranije čistili ovaj teren od ilegalnog deponiranog otpada. Rješenje o uklanjanju Općine Klis dobili smo jučer, po njemu ćemo postupiti u najkraćem mogućem roku i osigurati čišćenje ovog prostora, a otpad će biti propisno zbrinut u Šibeniku – odgovorila je u četvrtak na naš upit Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja “Cemexa Hrvatska”, pa s tim u vezi naglasila kako vjeruju da će otvaranjem reciklažnog dvorišta za građevni otpad, planiranog u suradnji s Gradom Kaštela u dijelu njihova rudnika Sv. Juraj, nestati potrebe za ilegalnim odlaganjem ove vrste otpada u prirodu.

– Što se tiče samog reciklažnog dvorišta, rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš dobili smo početkom ožujka. Sada slijedi ishođenje građevinske dozvole, izgradnja infrastrukture, objekata, platoa i ostalog, a zatim ishođenje uporabne dozvole, izmjena okolišne dozvole te konačno dozvola za gospodarenje otpadom. Nadamo se da će trenutačne okolnosti što manje utjecati na njegovo odvijanje – zaključila je Merica Pletikosić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 14:58