StoryEditor
ObalaNe nasjedajte

I vlasnik vile u Istri dobio je lažnu uplatnicu kojom prevaranti pokušavaju izvući novac od privatnih iznajmljivača: Kad sam dobio pismo, poludio sam!

14. prosinca 2020. - 18:22
Mario Todorić/Cropix

Nakon što su prije mjesec i pol dana privatni iznajmljivači s područja otoka Visa i Brela, prema saznanjima direktora tamošnjih turističkih zajednica, na kućne adrese dobili uplatnice s iznosom od 295 kuna i pozivom za upis u tzv. elektronički registar privatnog smještaja, zbog čega je upozorenjem o prijevari reagirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, istovjetne su uplatnice, doznajemo, dobili i vlasnici apartmana, kuća i vila za odmor na sjevernom dijelu Jadrana.

Podsjetimo, riječ je o pošiljci adresiranoj iz tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o., registrirane na zagrebačkoj adresi Međimurska ulica 19, iza koje stoji vlasnik Ferijan Perković, rodom Komižanin, s kojim smo prije više od mjesec dana uspjeli uspostaviti kontakt, ali na naša pitanja nije htio odgovoriti.

"Kako vam je poznato, ne postoji nikakav službeni elektronički registar privatnog smještaja, pa je ovdje riječ o čistoj prijevari", stajalo je, između ostalog, u upozorenju Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije upućenom iznajmljivačima. Da je, usprkos tome, Perković nastavio slati uplatnice, ovaj put vlasnicima turističkog smještaja na drugom dijelu Jadrana, posvjedočio nam je Moreno Šverko, čija obitelj iznajmljuje vilu "Mytilus" u Trgetu, mjestašcu na istočnoj obali Istre.

– Kad sam dobio pismo s uplatnicom, poludio sam. Znam da su nam s online platforme PrivatniSmještaj.hr na kojoj se oglašavamo isprva rekli da je prva godina oglašavanja besplatna, pa da ćemo tek nakon toga plaćati. A mi smo dobili uplatnicu bez obzira na to što nije prošla godina dana. Zvao sam i korisnički broj naveden u pismu, ali je veza stalno bila zauzeta.

Tek kasnije sam, kontaktiravši PrivatniSmještaj.hr, shvatio kako zapravo nisam dobio uplatnicu od njih nego od neke druge tvrtke. A što je zapravo?! Iz te su tvrtke uzeli popis svih ljudi registriranih na platformi PrivatniSmještaj.hr, i šalju im uplatnice. Na taj način su očito "pokupili" kontakte iz cijele Hrvatske. Sad samo idu po županijama i šalju... – rekao nam je Moreno Šverko, dodajući kako, na svu sreću, nije uplatio nikakav novac na račun tvrtke "Privatni smještaj" j.d.o.o.

Igra imenom

Na internetu, naime, već postoji mrežna stranica za iznajmljivače imena privatnismjestaj.hr, koju je osnovala tvrtka "Prvi kvadrat" d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Njezin odvjetnik Ozren Borić ranije nam je kazao kako tvrtka "Prvi kvadrat" d.o.o., kao vlasnik portala privatnismjestaj.hr, nema nikakve veze s tvrtkom "Privatni smještaj" j.d.o.o. čiji vlasnik Ferijan Perković već treći mjesec najavljuje pokretanje web-stranice privatni-smještaj.hr šaljući sporne uplatnice za trenutno nepostojeće usluge. A poduzeli su, rekao nam je, i pravne radnje radi sprječavanja načinjene im štete.

U međuvremenu su, doznajemo, uplatnice s iznosom od 295 kuna i pozivom za upis u nepostojeći registar stigle i iznajmljivačima u Senju, na Malom Lošinju...

– Mnogi korisnici naše platforme PrivatniSmještaj.hr javljaju nam se u zadnje vrijeme vezano za uplatnice koje im neprestano stižu na kućnu adresu nudeći upis u elektronički registar privatnog smještaja.

Ovim putem ograđujemo se od navedenih dopisa i uplatnica s obzirom na to da korisnicima ne šaljemo uplatnice jer su sve informacije o našoj tvrtki, cijenama, kao i sami oglasi jasno i javno vidljivi na našoj platformi. Lijepo molimo sve naše korisnike da ne "nasjedaju" na zaprimljene dopise – poručuje Borić.

Ne postoji službeni e-registar

– Poštovani iznajmljivači, dobili smo nekoliko telefonskih upita koji se odnose na uplatnice za "prijavu u e-registar privatnog smještaja", a stigle su poštom na kućne adrese iznajmljivača privatnog smještaja od strane tvrtke pod nazivom "Privatni smještaj" j. d.o.o. iz Zagreba. Prema našim informacijama, ne postoji nikakav službeni elektronički registar privatnog smještaja, tako da sve upućuje na to da je ovdje riječ o prijevari te je naša preporuka da se ne uplaćuje traženi novac – ovih je dana elektroničkom poštom odaslano upozorenje​ iznamljivačima ​iz Turističke zajednice Grada Pule. Upozorenje istog sadržaja ovih dana je odaslala i Turistička zajednica hvarskog Staroga Grada ukazavši vlasnicima privatnog smještaja kako po eventualnom primitku "lažne uplatnice nisu dužni platiti niti registrirati se u spomenuti e-registar", iako "dopis ima oblik službenog dopisa poznatih institucija i stječe se dojam da je iznos potrebno obavezno platiti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 22:01