StoryEditor
Obala120. OBLJETNICE ROĐENJA

Hvarani spomen-pločom odali počast svom vrsnom intelektualcu, glazbeniku i pravniku

Piše Mirko Crnčević
29. studenog 2019. - 08:46
Ploča je postavljena na Novakovoj rodnoj kućiKatica Borak

U želji za valorizacijom i afirmacijom hvarske i hrvatske moderne glazbene baštine povodom 120. obljetnice rođenja hvarskog glazbenika i pravnika Ambra Novaka (1899.-1947.), upriličeno je svečano otkrivanje spomen-ploče na rodnoj mu kući u Hvaru (Kroz Burak 1).

Organizatori su Grad Hvar, Muzej hvarske baštine (MHB), Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu i Hrvatska zaklada za znanost. O Novaku i njegovu djelovanju prigodno je govorila Nives Tomasović, ravnateljica Muzeja, dakle, ustanove u kojoj se čuva njegova glazbena ostavština iz razdoblja između 1916. i 1925. godine.

Program je nastavljen u galeriji "Arsenal" predstavljanjem notnog zapisa Novakova ciklusa "Ašikovanje" i predavanjem, koje je priredila muzikologinja i urednica izdanja Maja Milošević Carić. U glazbenom dijelu večeri djela ovog Hvaranina, koji se tijekom svoje mladosti predstavio kao violinist, zborovođa, skladatelj, pa i ugledni glazbeni kritičar, a nastupao i prijateljevao s našim proslavljenim glazbenicima (Jakovom Gotovcem, Antunom Dobronićem...), izvela je sopranistica Branka Pleština Stanić, uz klavirsku pratnju Tomija Domančića i Petre Filimonović, što je publika naravno nagradila zasluženim aplauzima.

- Nakon višemjesečnih muzikoloških istraživanja možemo ponosno reći da je konačno maknuta arhivska prašina s lika i djela Ambre Novaka, rođenog Hvaranina, vrsnog intelektualca, glazbenika i pravnika, koji je potpuno nezasluženo i nepravedno ostao onkraj hvarske i uopće hrvatske kulturne povijesti. Ovim aktivnostima mi Novaka zapravo vraćamo u njegov rodni grad, da bismo upoznali domaći auditorij s njegovim veoma plodnim i živopisnim glazbenim djelovanjem u godinama tijekom i nakon Prvog svjetskog rata - kazala je Maja Milošević Carić, predstavljačica izdanja.

#HVAR

Izdvojeno

09. srpanj 2020 08:30