StoryEditor
Obala1500 RADNIKA

Hvar je krcat stranih sezonaca, a mlada Ukrajinka koja konobari s fakultetskom diplomom prava je ‘Miss Simpatico‘ sezone. Proćakulali smo sa šarmantnom Kristinom

Piše Mirko Crnčević
6. kolovoza 2022. - 14:17

Turizam se nakon dviju godina žestoke pandemije u Dalmaciju ipak vraća na velika vrata, premda će vlasnici objekata koji su u funkciji ugostiteljstva i turizma reći da godina "i nije baš nešto" ili barem da ne dosežu brojke iz toliko spominjane rekordne 2019. godine.

Možda je to u naravi naših ljudi, međutim, mnogi smatraju da su takve tvrdnje ipak u suprotnosti s ukupnim brojem zaposlenih sezonskih radnika, konkretno na otoku Hvaru, koji je ima svoj status u hrvatskom turizmu i na kojem je turizmu, čini nam se, baš sve podređeno.

Na naše pitanje, iz Službe za odnose s javnošću Policijske uprave splitsko-dalmatinske odgovorili su da su na Otoku sunca do 29. srpnja izdana odobrenja za privremeni boravak za čak 1486 državljana zemalja izvan Europske unije i Europskog gospodarskog prostora koji čine Švicarska, Norveška i Island, dok su lani do istog datuma bila izdana odobrenja za samo 293 osobe iz spomenutih područja.

Ove godine najveći broj ih na Hvar dolazi iz Srbije (438), Bosne i Hercegovine (399), Sjeverne Makedonije (174) i Crne Gore (110). Dakle, postali smo svojevrsni eldorado za sezonce s područja bivše Jugoslavije, jer su kod nas, nije to nikakva tajna, plaće i do tri puta veće nego u tim državama.

Ostala državljanstva su Ukrajina (94), što je i razumljivo kada se zna da je ratno stanje u toj zemlji, a zatim slijede: Filipini (84), Nepal (57), Argentina (25), Indija (24), Indonezija (19), Kolumbija (9), Turska (8), Meksiko (7), Australija (6), Kosovo (5), Albanija (5), Tajland (4), SAD (3), Kuba (2), Bangladeš (2) i po jedna osoba iz Perua, Rusije, Egipta, Nigerije, Maroka, Gambije, Sierra Leonea, Novog Zelanda, Čilea i Brazila.

- Prvi put sam došla na Hvar uz pomoć jednog našeg Ukrajinca, a sa mnom su stigle i moje prijateljice Kristina Pliuvak i Julija Andrilovska. Doputovale smo ciljano i zaposlile se u kafiću "Marinero", vlasnika Antonija Grgičevića.

Radim kao konobarica s iskustvom, i ništa mi nije teško, ovdje mi je sve dobro, samo su ti toplinski valovi ponekad jednostavno neizdrživi – kaže Kristina Lopatinska iz predgrađa Lavova, koja je po općem dojmu ovogodišnja "Miss Simpatico", prava zvijezda jelšanskog turizma s fakultetskom diplomom, koja se vrlo brzo prilagodila na nove životne prilike, a k tome govori engleski i pomalo uči hrvatski.

Zgodna je to djevojka i vesele naravi, možda će joj trebati i za duže razdoblje, nikad se ne zna. Ranije je, do ruske aneksije, radila u turizmu na poluotoku Krimu.

Naravno, sada s posebnom pažnjom prati ratna zbivanja u svojoj zemlji, jer je i njezin grad također bio višestruko raketiran. Žaloste je ta zbivanja i želi da se rat čim prije okonča, jer je Ukrajinu od početka invazije ruskih trupa prinudno napustilo gotovo četiri milijuna ljudi. Hrvatska je do sada prihvatila više od 20 tisuća izbjeglica i na tome je vrlo zahvalna.

image
Dominika Fistonić

No, na otok Hvar u sve većem broju stižu i državljani Europske unije. Tako ih je do kraja srpnja na škoju s odobrenim boravkom bilo ukupno 348, a prošle godine tek 225. Najviše ih je iz Njemačke (57), Slovenije (38), Velike Britanije (33)...

Međutim, oni su pravo na boravak dobili po raznim osnovama, tek su 122 čija je svrha boravka rad. Mi smo jednog mladog Nijemca uočili u bistrou "Hit" na jelšanskoj rivi, reklo bi se da je dobro startao, a neka je došlo i vrijeme da ljudi iz Njemačke dolaze "koru kruha" zaraditi u Lijepoj našoj, jer se već desetljećima ide u suprotnom smjeru.

- Barba Pero Ivanković, vlasnik lokala, duži niz godina živi u Njemačkoj i veliki prijatelj je s mojom obitelji. Završio sam gimnaziju i sada ću jednu godinu pauzirati, a onda najvjerojatnije na Kineziološki fakultet.

Meni novac nije prioritet, ovdje sam došao tek toliko da naučim ponešto o vašem turizmu, da steknem neka nova životna iskustva. Odlično mi je krenulo i potpuno sam zadovoljan s onim što vidim. Hvar je doista jedan od najljepših otoka na svijetu, Bogom dan za poslovanje, ali isto tako za odmor i ljetne uživancije - kazao nam je Eric Schlote, 19-godišnjak iz Hamburga.

Eto, na našem najsunčanijem škoju više ništa nije čudo, otočani su očito tek početkom ove godine shvatili da su ostali bez mladosti kada su iz svojih dvora donekle s nevjericom gledali Indijce kako im po Hvaru grade pločnike. Sada su na to područje dodatno stigli stranci sa svih strana svijeta i momentalno ih je, bez turista, gotovo dvije tisuće.

Ako uzmemo u obzir da je otok, zbog kontinuiranog demografskog propadanja, prema lanjskom popisu pao ispod 11 tisuća stanovnika, odnosno da broji tek njih 10.739, ispada da tu praktično živi gotovo 15 posto stranaca ili da je svaki šesti ili sedmi stanovnik stranac. E, da se barem nakratko dignu stari škojari, najprije bi oni pitali "pa gdje je nestao taj hvarski čovjek?"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 14:19