StoryEditor
ObalaŠIre POSLOVANJE

Hoteli Živogošće: svjetska putnička agencija TUI Travel otkupila dionice bivšeg ‘Agrokora‘ i postao većinski vlasnik

1. listopada 2020. - 19:24

Britansko-njemački TUI Travel Overseas Holdings Limited širi svoje poslovanje na Makarskoj rivijeri, a posljednja akvizicija su Hoteli Živogošće.

TUI je do sada u društvu Karisma Hotels Adriatic imao trećinu udjela, a sada je otkupio i drugu trećinu koja je u bila u vlasništvu "Agrokora", te je sada ova velika svjetska putnička agencija većinski vlasnik Hotela Živogošće na Makarskoj rivijeri, što je objavljeno 30. rujna na Zagrebačkoj burzi.

Ugovor o kupnji poslovnih udjela potpisan je 29. rujna ove godine, a preostale dionice koje čine nekih 31 posto ukupnog upisanog temeljnog kapitala Hotela Živogošće drži društvo Adriasense čiji je direktor Marinko Benić, inače i predsjednik Uprave Karisma Hotels Adriatica.

Uz ove dionice Hoteli su izdali još dionica pa je TUI stekao kontrolu nad društvom sa 66,66 posto upisanog kapitala. Navodi se nadalje u obavijesti kako će TUI posredno steći i 95,6 posto dionica koje daju pravo na jednaki udio u smislu prava glasa na glavnoj skupštini društva.

Predsjednika uprave KHA Benića dobili smo na telefon, no bio je bez komentara te nas je uputio na glasnogovornicu Renatu Cesarec Salopek kojoj smo uputili upit u kojem se zanimamo za daljnji tijek i sam značaj za lokalnu zajednicu.

Naime, podsjetimo da je u društvu Karisma Hotels Adriatic vlasnik trećine bio "Agrokor", odnosno Karisma Resorts International i TUI jednakog dijela. "Agrokor" koji se očito povlači iz svega što nije njegov "core-business" izlazi iz ove priče, o čemu se, navodno, govorilo već neko vrijeme te je sada i formalizirano.

No što je s udjelima Karisme Hotels Adriatic, iza koje stoji Ljubo Krstajić, vlasnik grupacije koja ima hotele po Latinskoj Americi i Europi, te hoće li TUI biti 100-postotni vlasnik, nismo uspjeli doznati do zaključenja broja.

image
Sensimar Adriatic Beach resort
Ivo Ravlić/CROPIX

Zanimalo nas i što će restruktuiranje vlasništva značiti za lokalnu zajednicu, s obzirom na to da se ipak radi o turističkom gigantu, a glasnogovornici KHA uputili smo i pitanje o tomu ima li TUI planove za daljnjim širenjem, jer je već ušao na Makarsku rivijeru.

Iz turističkih krugova kažu da je to neosporno dobra vijest jer se jako dobro zna da TUI jamči solidan i ozbiljan turizam, koji ne samo da je okrznut u ovoj korona-godini nego je u hotelijerskoj grani gotovo pa pao na koljena, pa je tim više važno upravlja li kućom, a posredno i destinacijom, netko tko se bavi samo turizmom ili tko se bavi i turizmom. Iako je TUI Travel Overseas Holdings Limited registriran u Velikoj Britaniji, u 100-postotnom je vlasništvu njemačkog TUI AG, što dovoljno govori o pozicioniranju na ovom kod nas značajnom emitivnom tržištu.

Inače, valja reći da temeljni kapital Hotela Živogošće iznosi gotovo 70 milijuna kuna.

item - id = 1048040
related id = 0 -> 1128594
related id = 1 -> 1129625
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 01:46