StoryEditorOCM
ObalaJADRAN KAO GANGES

Horor na popularnoj dalmatinskoj plaži: ‘Iz mora izbijaju gejziri fekalija, djeca dobijaju kožne bolesti‘ Imamo snimku

Piše Zadarski.hr
6. lipnja 2023. - 13:43
Zadar, 160721. Zbog izlijevanja fekalija u more, do daljnjega se ne preporuca kupanje na plazi Marex.Luka Gerlanc/Cropix

Zabrinuti čitatelj posalo nam je video onečišćenja mora na području Zadra. 

- Šaljem vam video snimljen 4. lipnja u poslijepodnevnim satima. Nakon što je 1. lipnja na plaži Jadran primijećeno onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom i nakon što je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, tri dana nakon vidljivi su "gejziri" fekalnog sadržaja i toaletnog papira na toj plaži.

Na plaži Jadran kupa se mnogo djece, glavna aktivnost im je plivanje do tzv. "galeba" (mulića pored kojeg izvire kanalizacija). Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza.

Tijekom prošlog ljeta je zabilježeno više onečišćenja takvog tipa na kupalištu Jadran i do sada se baš ništa nije poduzelo u vezi toga, a kako je krenulo, čini se da bi ovakve situacije mogle postati pravilo, a ne iznimka.

Jedni govore da se prelijevanje kanalizacijskog ispusta događa zbog velike plime, drugi zbog oseke, neki da je do kiša, u svakom slučaju činjenica je da se događa sve češće i da predstavlja veliku ugrozu za zdravlje kupača, posebice djece.

Budući da plaža Jadran u zadnje vrijeme više nalikuje rijeci Ganges nego gradskoj plaži (kaljuža bivše tvornice "Maraska" s jedne strane, go*** s "Marexa" s druge strane), postavlja se pitanje kada će nadležne službe postaviti znak zabrane kupanja na plaži koja očito nije zdravstveno ispravna za kupanje - napisao je zabrinuti čitatelj. 

Direktor zadarske "Odvodnje", Grgo Peronja, kaže kako je sustav ispravan. 

- Tog je dana bilo moguće prelijevanje zbog neispravne uporabe kanalizacije, međutim i jutros su naši djelatnici bili tamo i sustav je trenutno u potpunosti ispravan - kazao je Peronja dodajući i kako traju radovi na obližnjem gradilištu hotela "Maraska" te kako su i tamo obavljana ispumpavanja u more, ali i kako je sve nakon upozorenja radnika "Odvodnje" ubrzo prestalo. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:22