StoryEditorOCM
ObalaBURA U MAKARSKOJ

Hloverkin nasljednik, kojega se nestrpljivo čekalo godinu dana, završio na bolovanju zbog - mobbinga?! Gradonačelnik u čudu: Raspitat ću se i pokušati saznati o čemu se radi

15. studenog 2022. - 17:51

Prije četiri mjeseca Turistička zajednica grada Makarske je nakon gotovo godinu dana napokon dobila nasljednika direktorice Hloverke Novak-Srzić jer je Turističko vijeće potvrdilo izbor Makaranina Vedrana Validžića. I svi su bili sretni jer je riječ o mladom čovjeku kod kojeg nema “šaranja”, već se sve mora raditi transparentno i prema Zakonu.

Međutim, Validžić, koji nam je ostao nedostupan, se kao i ostali kvalitetni dugogodišnji zaposlenici TZ-a Makarske, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, sve manje može nositi s mobbingom koji na njega vrši gradska vlast, i to svojim zahtjevima, a prijeti im se smanjenjem plaće za 50 posto, govori im se da su neradnici i da su neučinkoviti, a računi koje bi Validžić trebao potpisivati su iznosi za koje on ne daje odobrenje, i tako je sve i počelo.

Nakon niza psihičkim trauma, doznajemo, Validžić se razbolio i otvorio bolovanje, a trebao bi potpisati program Božićnoga grada, što sada nije u stanju pa bi se tako, u slučaju nekakvog fijaska, sva krivnja svalila na TZ Makarske. Osim toga, Validžić je planirao sve iznijeti na sjednici Turističkog vijeća koja je bila sazvana za 15. studenoga, ali tada se neće održati.

Dvije opcije

Ovakvo psihičko zlostavljanje koje nitko ne smije činiti ni nad kim i koje bi, prema mišljenju zlostavljača, trebalo biti nešto posve normalno, zapravo je kazneno djelo koje sa sobom nosi trajne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje, a Validžića se tjera da sam da otkaz, pa onda ostaju dvije opcije – ili da se na njegovo mjesto dovede direktor koji će biti fikus i potpisivati sve račune koje mu pod nos šutne gradska vlast, ili da nakon njegova odlaska na mjesto direktora TZ-a dođe gradonačelnik Zoran Paunović, koji bi taj mandat mogao obnašati godinu dana.

image

Gradonačelnik Zoran Paunović

Ivo Ravlić/Cropix

Što se događa u TZ-u Makarska nakon što smo doznali da je direktor na bolovanju zbog mobbinga, a mobbing se vrši i nad ostalim zaposlenicima, kako doznajemo, kojima se govori da su neradnici i da im treba smanjiti plaću, upitali smo Zorana Paunovića, gradonačelnika i predsjednika Vijeća TZ-a Makarske. Međutim, on za takvo ponašanje nije čuo ili doista ne zna što njegovi suradnici rade djelatnicima TZ-a, ili prihvaća takav oblik psihičkog zlostavljanja za koje, možda, i ne zna da je to zlostavljanje, već normalan obrazac ponašanja.

– Ovo mi je prva vijest. Molim vas pošaljite službeni upit na Turističku zajednicu. Nadam se da ćete dobiti sve potrebne odgovore, jer sve te informacije koje ste naveli u ovom upitu trebaju biti javno dostupne. Svakako ću se raspitati i pokušati doznati što više informacija o ovom upitu – odgovorio nam je SMS-om gradonačelnik Paunović.

Dogradonačelnica šuti

TZ-u Makarska upit nismo poslali budući da, kako smo se uvjerili, nitko od zaposlenika sigurno ne bi odgovorio ništa pod svojim imenom. “Je, stalno na nas vrše pritisak i psihički nas uništavaju”, kazuju nam.

Ova pitanja namjeravali smo postaviti Antoniji Radić Brkan, makarskoj dogradonačelnici, međutim, nije nam se javila na mobitel, što nije ništa neuobičajeno. Sve u svemu, složit će se svi, psihičke zlostavljače svakako hitno treba ukloniti s pozicija, kazniti ih i ne dati im da uništavaju tuđe živote jer na to nitko nema pravo.

Inače, vrijedi podsjetiti da je Vedran Validžić završio financijski smjer na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a radio je šest godina kao profesor informatike u makarskoj Osnovnoj školi oca Petra Perice i kao nastavnik matematike u istoj osmoljetki, te u školama u Podgori, Brelima i Baškoj Vodi, dok je u makarskoj Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića bio profesor ekonomske grupe predmeta.

Sljedećih šest godina proveo je u računovodstvu građevinske tvrtke “Georad”, a nakon toga je počeo s radom kao turistički vodič jer je u međuvremenu položio licencije za taj posao na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 14:40